PDA

Zobacz pełną wersję : Tnąca się Skrzynia w Civic V GEN

Verbatig
18-10-06, 23:23
Witam Wszystkich Bardzo Serdecznie!!!!!!!

Od kilku dni jestem szczęśliwym właścicielem Hondy Civic V gen Sedan d15b2. Autko posiadam od tygodnia i jak narazie jeździ mi się nim świetnie i przyznam że uatko ma dośc ładne kopyto ( wcześniej jeżdziłem Skoda Felicja 1.6 ale to nie to samo). Ale przejdźmy do rzeczy jedyną sprawą która mi dolega w tym autku jest to iż przy zmianie biegów szczególnie przy wrzucaniu 2 i 3 są problemy z jej wbiciem tzn. trzeba niekiedy 2 razy sprzęgło naciskać żeby weszło. Najgorzej jest jeżeli chodzi o redukcje do wyprzedzania- powyżej 3 tys. obrotów jest to praktycznie nie możliwe-dopiero przy niższych obrotach mogę wbić bieg. Do tego niepokoją mnie dziwne odgłosy silnika w stylu jakiegos trzeszczenia podczas pracy silnika na wciśniętym sprzęgle i przy ruszaniu z 1. Z kolei na wyłączonym silniku podczas wciskania sprzęgła słychać niekiedy jakieś skrzypienie. Czy ktoś jest mi w stanie pomóc co to ewentualnie może być- czy przyczyną może być zbyt niski poziom oleju w skrzyni(jeszcze nie sprawdzałem) czy też sprzęgło(który element ewentualnie)? Z góry dzięki za wszystkie rady, bo tak jak napisałem dopiero poznaje to autko :wink: POZDROWNIENIA DLA WSZYSTKICH POSIADACZY HANI!!!!! :razz:

Furious
18-10-06, 23:30
zasadniczo to na wszystkie Twoje pytania odpowiedzi są juz na forum.... wystarczy poszukac..... ja sam bede to pisał po raz 3 chyba :/
-jak nie wchodza biegi na wysokich obrotoach to pewnie synchronizatory
-trzeszczenie to pewnie padające lozysko w skrzyni
-skrzypienie to brak smarowana na lozysku sprzegla lub wysprzeglika

uzyj opcji SZUKAJ!

Verbatig
18-10-06, 23:37
dzieki za info pytanie jeszcze mam tylko jedne ile to może kosztować?? wiem wiem materialista ze mnie :)

Furious
18-10-06, 23:47
lepiej kup sprawną skrzynie... - ok. 300zł

pompek
02-02-07, 20:09
a ja mam taki problem: jak kupiłem auto to generalnie skrzynia chodziła nienajlepiej:
- przy wolnym toczeniu trudno było wbić 1-wszy bieg
- przy wrzucaniu na 3-ci bieg było zgrzytanie (zwłaszcza przy większych obrotach)
- to samo przy redukcji z 4 na 3

oczywiście pierwsza rzecz jaką zrobiłem to wymieniłem olej w skrzyni i o ile pierwszy problem praktycznie zniknął to dwa pozostałe nie... co to może być?
i jeszcze takie pytanie: czy to normalne, że jak jadę na trójce i nie wciskam gazu ani sprzegła to mogę "wyjąć" bieg (jak wciskam gaz to nie)... czasami dzieje się tak też na czwórce... sam nie wyskauje, tylko jak zrzucę bieg ręką... jeżeli nie jest to normalne to czego to może być objaw?

Lcfr
03-02-07, 08:50
oczywiście pierwsza rzecz jaką zrobiłem to wymieniłem olej w skrzyni i o ile pierwszy problem praktycznie zniknął to dwa pozostałe nie... co to może być?

zaczynaja sie konczyc synchroniazatory... a dokładniej zabki na nich...

i jeszcze takie pytanie: czy to normalne, że jak jadę na trójce i nie wciskam gazu ani sprzegła to mogę "wyjąć" bieg (jak wciskam gaz to nie)... cz

normalne...