PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwny luz na kole...

kubot
24-06-10, 19:18
Witam, nie mogłem nigdzie znaleźć odpowiedzi na moje pytanie (google i civicklub). Mianowicie zaczęło mi coś stukać w lewym tylnym kole. jakby było nie dokręcone. Zatrzymałem się, sprawdzam śruby i są dokręcone, zdjąłem kołpak bo jest nieco wygięty ale stukanie nie zniknęło. No to ręczny samochód w górę a tu dziwne zjawisko... ręczny zaciągnięty a mimo to koło obraca się może z centymetr w przód i tył zanim złapie opór, zupełnie jakby było to przednie koło na biegu, sprawdziłem prawą stronę, ale ona jest w porządku ręczny zaciągnięty a koło stoi i nie można ruszyć, natomiast lewe kręci się około centymetr i dopiero się zatrzymuje....
Co może być tego przyczyną?? Dodam, że niedawno miałem niemiłą przygodę z ciężarówką i musiałem uciekać w pobocze przez czołowym.

Djadi
24-06-10, 21:05
hmm może to łożysko poprostu się skończyło do końca nie wiem gdybam

teg
24-06-10, 21:38
Podejrzewam krzywą tarczę hamulcową lub piastę.

Budziniak
24-06-10, 21:48
Podejrzewam krzywą tarczę hamulcową lub piastę.

a czemu akurat to podejrzewasz ?

teg
24-06-10, 22:46
Bo miałem podobny efekt na krzywej tarczy, ale to już ekstremalnie krzywej :) Tylko trzeba by zobaczyć ten luz, bo może ja i autor posta myślimy o czym zupełnie innym. Po prostu jeśli jeden klocek jest bardziej starty niż drugi o pojawia się moment przy obracaniu kołem, w którym czuć albo że hamuje mocniej albo że słabiej.

Inny pomysł to jakimś cudem poluzowanie całego mocowania jarzma.

Trzeba zdjąć koło, pokręcić tarczą a nie na forum pisać :)

kubot
25-06-10, 14:52
Generalnie winą była poluzowana linka od ręcznego, właśnie wróciłem z hanki i problem rozwiązany:)

teg
26-06-10, 19:34
Czyli Bambus miał rację :D