Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wzmacniacz JBL 60.4

Zbenek
15-10-06, 21:13
Witam wszystkich

W związku z tym, że moja ukochana już w drodze (o samochodzie mówię), wnikliwie przeczesuję całe forum. Jest tego troszkę, aż oczy szczypią.
Do rzeczy.

Radio Alpine (najlepiej seria CDA),
wzmacniacz Monacor 604,
głośniki odseparowane z wooferami 165mm.
To co polecacie to najczęściej PowerBass (pierwsze słyszę), Hertz ESK, Helix Blue...
Oczywiście na dystansach + wyciszenie drzwi matami APP.
Subwoofer koniecznie w skrzyni i na zmostkowanych dwóch kanałach (Monacor wyciągnie jak pamiętam 225RMS) - Lanzar, JL, Ravemaster...

I "już" przechodzę do meritum.
Dlaczego nie JBL 60.4 + GTO 6507C
Wzmacniacz to moc, ale też zniekształcenia itd.
Czy cały ten Monacor jest lepszy od w/w JBL-a?

Generalnie wiem, że marketing, reklama itp., itd., ale
PowerBass i Monacor to nazwy, które poznałem na tym forum i jeśli już mam wydać pieniądze to chcę się upewnić, że wydaję je rozsądnie.
200-300 zł więcej i mam światową markę. Pytanie do Was czy rzeczywiście nie warto wydawać tej dodatkowej kasy?
Zastrzegam, że sprzęt ma grać i wygląd/marka się nie liczy.

Z góry dzięki za pomoc.

ppm702
16-10-06, 20:35
te marki są światowe, a porównanie do "światowych" to jak porównywanie odtwarzacza CD światowej marki SONY do "nie" światowej Denon... :?

Zrobisz jak uważasz, ale JBL IMO nadaje się do łupania

rAku*
17-10-06, 01:03
W zaleznosci ile masz kasy masz jakis wybor jbl jest ok ale tak jak ppm napisal do lupania bardziej, jezeli zalezy ci na jakosci to moze jakis audison albo udimension, ale to zaezy od tego ile masz kasy i do czego go potrzeujesz.
Ja mam starego poczciwego blaupunkta ktoy jakos gra ale mysle ze nie dlugo zminienie na audiosona srx3 ktory ma dobra cene jak na jego jakosc i mozliwosci.

Zbenek
17-10-06, 12:00
Dzięki, ppm702 - Denon to światowa marka tak jak NAD, Creek itd., orientuję się trochę, ale o PowerBass i Monacor najzwyczajniej nie słyszałem i tyle.
Chociaż wczoraj o sprawie szepnąłem kumplowi, który stwierdził, że
Monacor to super firma - zna ją z mikrofonów i czegoś tam jeszcze.
Już chyba się przekonałem, tym bardziej, że zależy mi właśnie na jakości dźwięku. Co do Blaupunkta to myślałem o radyjku tej firmy, np. Seatlle MP74, ale wszyscy o Alpine trąbią. Jakieś sugestie czy faktycznie Alpine będzie najlepszym wyborem?
Mówię o nówce tak do 700 zł. Niestety CDE...

ppm702
17-10-06, 15:16
CDE
ma dużą konkurencję. Za tę kasę poszukaj czegoś np. z JVC (o ile nie kłamię mają już BurrBrown na pokładzie), ale sprawdź, bo nie jestem pewien

Zbenek
17-10-06, 15:35
To mnie zaskoczyłeś. Serio.
Burr-Brown rozumiem, ale i tak :shock:
Nowy rozsądny moim zdaniem KD G821 kosztuje 800zł.
Tańsze mają wyjście na wzmacniacz tylko 2V.

ppm702
17-10-06, 16:08
to znaczy, ze jestem niedoinformowany. Ale się poprawię ;)

rAku*
17-10-06, 16:32
Jak radyjko to polecam JVC kd-sh9101 moze nie jakas nowosc ale naprawde jest super i pieknie gra.
A co do wzmaka to przejzyj audisona albo udimension z seri jr np taki http://www.essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,18,28&kid=28&pid=908

Zbenek
17-10-06, 16:57
rAku, dzięki. Po pierwsze "primo" cena, drugie to, że Monacor już wygrał :)
A w kwestii radyjka to mój kumpel ma Kenwood-a.
Stary model ale z d-mask i super wyposażony.
Filtry HP, LP, sterowanie sub-em itd..
Ale na allegro już takich nie ma :-(
Ale jak się zastanowię nad tym JVC to w sumie wyjście RCA 5-cio voltowe,
BurrBrown, USB, wyświetlacz organiczny...
Kto wie może uda mi się w niższej cenie wyrwać gdzieś :smile: