Zobacz pełną wersję : co robić zalać mobil 5w50 czy półsyntetyk
witam autko bierze olej jak go kupiłem olej był jak noc [nie wiem czym był wcześniej zalany] zalałemgo mobilem 10w40 i olej jak był czarny tak jest teraz po 4tyś planuję wymienić olej na mobil 5w50 . Trochę sie pokreciłem po serwisach i w ogóle doradzili mi mobil 5w50 ponieważ w wyższych temperaturach ten olej ma lepszą lepkość niż 10w40 i może się zmniejszyć pobór oleju jeżdżę tak różnie 3-5 tysi ale nie wiem czy zmiana oleju z 10w40 na pełen syntetyk nie spowoduje mi że ten silnik się rozszczelni i bardziej będzie brał tego oleju więcej co wy sądzicie??
Przede wszystkim napisz ILE tego oleju bierze? Bo samo "bierze" to pojecie bardzo wzgledne :)
tak 800 ml na 4 tysiące a przebieg 148 tysi
tak 800 ml na 4 tysiące a przebieg 148 tysi
Moje zdanie - zostan przy 10W40 i dolewaj :) (przeciez to groszowe sprawy). Mi bierze takze 150-200ml/1000km czyli tyle co Tobie. Smigam na Valvoline 10W40 (przebieg 186 tys.)
Przejscie na full-syntetek moze narobic Ci wiecej szkód niz pozytku.
prz3mo ma racje-oleje syntetyczne zawieraja dodatki myjace, zalejesz 5w50 i wymyje ci pieknie caly syf i komora spalania straci szczelnosc. Wtedy zamiast brac 800ml bedzie bral 1600ml. a tym przypadku moze Cie czekac wymiana pierscieni- a to troche roboty/kasy/czasu kosztuje.
dokladnie po syntetyku moze sie rozszczelnic, zalej pol.... takich tematow zreszta bylo jzu kilka
no dobra, a ja mam problem, powinienem/chce wymienic olej. Ale.. nie wiem jaki olej wczesniej byl zalany... (samochod przyjechal z raichu) mozna jakos to sprawdzic czy cos? jak juz to jakim olejem zalac, co doradzacie?
hmmm i jeszcze jedna sprawa przy mieszanej jezdzie z vtec-iem na spokojnie (50/50) po 12000 spalil mi oleju na wysokosc od gornej granicy do dolnej na bagnecie, jako iz nie wiem ile wynosi pojemnosc w zakresie od gorenj kropki do dolnej na tym bagnecie?
wow, jakie ekspresoweodpowiedzi :P ledwo co zdolalem posta edytowac zeby bylo jasniej i zrozumialej :D
spoko loko, jestem automatem na tym forum wiec sie nie dziw, tzw Matrix
po 12000 spalil mi oleju na wysokosc od gornej granicy do dolnej na bagnecie, jako iz nie wiem ile wynosi pojemnosc w zakresie od gorenj kropki do dolnej na tym bagnecie?
j.w.
Dodam tylko ze od kropki do kropki masz równo litr oleju
wszyscy straszą i straszą - wymywaniem itd... (moim zdaniem to typowy syndrom bylych wlascicieli polonezów i maluchów co nie przyjmują do wiadomosci ze moglo istniec w motoryzacji cos doskonalszego niz ich szroty ;) - albo naiwna wiara w bzdury sprzedawane przez "fachowcow" w serwisach, których rozwoj wiedzy zatrzymal sie wlasnie na tych "superautach" - niestey albo stety czasy sie zmienily i dzisiejsze samochody jeżdżą na zdeka innej jakości mazidle)
efekt jest taki ze ja teraz do VIg. boje sie wlać syntetyk... - a wcześniej mialem Vg z 92r. i lalem mobila 0w40 mając 340 tys. przebiegu... i bylo super - owszem należala sie dolewka 1 litra co jakieś 10 000 ale np. olej z filtrem potrafilem wymienić po 40-50 tyś. km bo pamieć zlekka po alkoholu szwankuje :D
moim zdaniem - jesli silnik pracowal na markowym oleju, zawsze mial sprawny termostat i nigdy nie zostal przegrzany (np. uszkodzenie chlodnicy) - czyli zawsze pracowal w odpowiednij temp. - to powinien byc czysty - bez laku i takich tam silnikowych potworków :roll: wiec teraz nawet jakiś syntetyk 5w czy 0w mu nie zaszkodzi... a wręcz pomoże :P
Cytuje słowa autora postu:
"witam autko bierze olej jak go kupiłem olej był jak noc [nie wiem czym był wcześniej zalany]".
Powtorze - wlasciciel nie wie, czym byl zalany silnik... Wiec nie wyskakuj kolego marksimus tu z textami:
jesli silnik pracowal na markowym oleju, zawsze mial sprawny termostat i nigdy nie zostal przegrzany (np. uszkodzenie chlodnicy)
Nikt z nas kupujacych auto np. z Niemiec nie ma pewnosci co sie dokladnie z silnikiem danego auta działo.. Autor postu pewnie takze.
wiec teraz nawet jakiś syntetyk 5w czy 0w mu nie zaszkodzi... a wręcz pomoże :P
Pewny jestes? Jesli jednak nie pomoze, a zaszkodzi to zwrocisz autorowi posta za ewentualny remoncik, jak auto zacznie po przejsciu na full-syntetyk żrec 2 razy wiecej oleju niz obecnie???
w takim razie prosze o wpisy tych którzy zmieniając olej na lepszy rozszczelnili silnik oraz wpisy tych ktorym zmiana oleju na synetyk nie spowodowala zadnych szkód...
tylko w ten sposób sprawdzimy "zagadke olejową" godna programu "Niedowiary" i moze roztrzygniemy dylemat "kto ma racje" :P
mozna tez sprobowac półsyntetyk valvoline racing 10w60
w takim razie prosze o wpisy tych którzy zmieniając olej na lepszy rozszczelnili silnik oraz wpisy tych ktorym zmiana oleju na synetyk nie spowodowala zadnych szkód...
tylko w ten sposób sprawdzimy "zagadke olejową" godna programu "Niedowiary" i moze roztrzygniemy dylemat "kto ma racje" :P
marksimus ma rację nich właściciele aut opisza jakie były skutki zmiany oleju o klasę wyższejo jak np; półsyntetyk na pełen syntetyk.......
Współczesne oleje półsyntetyczne maja niekiedy wyższą liczbe zasadową TBN (to czego sie tak niektórzy boją) niż ich odpowiedniki syntetyczne lb bardzo zblizoną. Liczba ta nietylko wskazuje własciowsci myjace oleju ale i neutralizujace kwasne produkty spalania. Szczegulnie chodzi o zasiarczenie paliwa im wieksze tym wieksza powinna byc liczba TBN w oleju.( Jakie paliwo mamy kazdy wie, swoja droga na statoilu jest 95 bezsiarkowa).
Zmiana oleju na syntetyczny jesli silnik nie zlopie na potege oleju nie przyniesie zadnych negatywnych skutków. Jego branie w wiekszej ilosci, gdy silnik nie jest juz do konca sprawny mozna zminimalizowac wlewajac olej o wyzszej klasie lepkosciowej
Witam
Podlacze sie zeby nie zakladac nowego tematu.W swoim silniczku bede mial wymieniane wszystkie uszczelki+zmiana glowicy a do tego nowe pierscienie.Mechanik poleca mi lanie syntetyka po dotarciu wczesniej jezdzilem na Mobilu polsyntetyk odradzil mi go a poleca Statoila.Dodam jeszcze ze mam lpg.Przebieg silnika przed rozebraniem to okolo 200tys.Co radzicie?Bede wdzieczny za opinie pozdrawiam
to jakim wkoncu najlepiej zalac? bo juz zglupialem :roll:
w takim razie prosze o wpisy tych którzy zmieniając olej na lepszy rozszczelnili silnik
mi spowodowala juz w 3 autach i co???
moim zdaniem to typowy syndrom bylych wlascicieli polonezów i maluchów co nie przyjmują do wiadomosci ze moglo istniec w motoryzacji cos doskonalszego niz ich szroty
nigdy nie mailem tych cudow techniki, wszytskie wzcesniejsze auta byly z zachodu
moim zdaniem - jesli silnik pracowal na markowym oleju
tzreba bylo doczytac dobrze to co ludzie pisza
wiec teraz nawet jakiś syntetyk 5w czy 0w mu nie zaszkodzi... a wręcz pomoże
zalej sobie, powodzenia, czemu namawiasz kogos sam nie widzac co zalac, czy stoi ci cos na dordze by zalac pelen???
Zmiana oleju na syntetyczny jesli silnik nie zlopie na potege oleju nie przyniesie zadnych negatywnych skutków. Jego branie w wiekszej ilosci, gdy silnik nie jest juz do konca sprawny mozna zminimalizowac wlewajac olej o wyzszej klasie lepkosciowej
o tym sie tu caly czas pisze
to jakim wkoncu najlepiej zalac? bo juz zglupialem
zalej polsyntetyk to nie bedziesz palakal przez swoich kolegow
o tym sie tu caly czas pisze
Chyba ja pisze o czyms zupelnie innym. Dla przykladu lepkosc oleju mobil super s 10w4 to 170 a mobil 5w50 to 184
Sa oleje syntetyczne xW30, xW40, xW50, xW60.
w takim razie prosze o wpisy tych którzy zmieniając olej na lepszy rozszczelnili silnik
mi spowodowala juz w 3 autach i co???
w zasadzie nic... choć troche dziwne, że az w 3... - pomny doswiadczeń z porzednich dwóch przypadków zdecydowaleś sie popelnić ten karygodny czyn po raz trzeci?
no coz - nie wnikiam...
ja wlalem synetyk do poprzedniego mojego auta gdy mial ok 170 tyś. km... nie bral oleju - nie musialem robić dolewek miedzy wymianami wiec zaryzykowalem (wczesniej poprzdni wlasciciel i potem ja systematycznie stosowalem Castrol 15W40) i nic a nic się nie stalo a mialem nawet wrazenie ze duzo lepiej odpalal w zimie oraz pozwolilem sobie wymieniać olej co 20 a nawet 30tys. km (zamiast co 10tyś. zgodnie z instrukcją) z tych względów moim zdaniem warto bylo przejśc na syntetyk- dojechalem do 340 tys. - auto sprzedalem i chyba silnik to byla najsprawniejsza część tego samochodu :P
ale oczywiście ja się wcale nie upieram przy syntetyku - ciekaw jestem jedynie autenycznych doświadczeń innych uzytkowników a nie zaslyszanych plotek
tak czy inaczej obecny wynik wynosi:
3 : 1 za niewlewaniem synteyka (3 nieudane proby kosiniaka przeciwko 1 udanej mojego autorstwa)
ja wlewalem do dwoch samochodow jeden 11 letni 120 tys przebiegu.Drugi 7 130 tys wczesniej jezdzily na pół-syntetyku. I brały obydwa takie same ilosci pół-syntetyka jak i syntetyka. A korzysci z odpalania w zimie i napewno lepszego smarowania silnika sa bezdyskusyjne
3 : 1 za niewlewaniem synteyka (3 nieudane proby kosiniaka przeciwko 1 udanej mojego autorstwa)
czlowieku a z czym ona jest udana, lales syntetyk do auta ktore wczesniej jezdzilo na polsyntetyku??, to samo co ja napisal tez Tomi336 i prze3mo, a ile osob potwierdzilo twoja opinie?? zrozum ze ludziom sie nie chce pisac tego samego 20razy, poszukaj chlopie, poszukaj!!!
wczesniej poprzdni wlasciciel i potem ja systematycznie stosowalem Castrol 15W40
to chyab twoje slowa tak?? wiec zastanow sie co piszesz!!!
w zasadzie nic... choć troche dziwne, że az w 3... - pomny doswiadczeń z porzednich dwóch przypadków zdecydowaleś sie popelnić ten karygodny czyn po raz trzeci?
auta byly serwisowane w ASO wiec mnie to walilo kumasz?? myslisz ze wyssalem to sobie z palca
nie wiem jaki olej wczesniej byl zalany... (samochod przyjechal z raichu) mozna jakos to sprawdzic czy cos? jak juz to jakim olejem zalac, co doradzacie?
juz wiesz o co chodzi?? jak nie to czytanie ze zrozumieniem sie klania i troche nauki(oczywiscie skierowane jets to do Marksimusa)
[ Dodano: Nie 15 Paź, 06 14:18 ]
a dla leniwych jak byl bym modem dal bym po warnie bo temat byl ****a walkowany milion razy!!!!
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=837&start=0
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=9537&start=0
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=10987&start=0
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=13049&start=0
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=10571&start=0
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=7675&highlight=olej
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=4504&start=0
czy Marksimusowi wystarczy juz dowodow??? buahahhaaa wyniki policz
dobra koniec tego, tak jak napisał Kosiniak, temat byl juz wałkowany, prosze uzywać opcji SZUKAJ