PDA

Zobacz pełną wersję : Nawiew

sebapl88
16-06-10, 13:01
Panowie takie pytanie chciałem dziś załączyć nawiew i jakoś tylko poruszałem sobie przyciskiem nić więcej co mogło się stać?

skolopendra
16-06-10, 13:12
nić więcej co mogło się stać?

nić czyli nie działa? poszukaj tematu ro rezystorach dmuchawy

Nemereth
16-06-10, 13:19
skoro tylko poruszałeś a nic się nie stało to dobrze chyba, że nic się nie zepsuło, nie ?

Dobra.. wnioskuje, że albo plastik się Tobie połamał albo linka gdzieś puściła (prędzej mocowanie linki poszło).
wyjmij schowek, zdejmij konsole środkową i popatrz.

Właśnie... suwak nawiewu czy temperatury ?
hmm, nie dam sobie reki uciac ale bodajze widzialem w 5 genie 2 linki (nawiew i temperatura)
Albo jak Skolopendra pisze.

sebapl88
16-06-10, 13:44
Właśnie... suwak nawiewu czy temperatury ?suwak nawiewy temperatury jest połamany :) chciałem przesunąć nawiew i dupa 0 powietrza :( hmm czyli mówisz linka będe musiał to rozebrać przy okazji wymieni się podświetlenie wiecie może jakie tam są żaróweczki ?

Tiga
16-06-10, 14:47
wiecie może jakie tam są żaróweczki
Standardowe, takie same jak w liczniku, popielniczce i innych duperelach, a zielone i pomaranczowe ikonki na przyciskach juz nie koniecznie.

Nemereth
16-06-10, 15:26
suwak nawiewy temperatury jest połamany chciałem przesunąć nawiew i dupa 0 powietrza hmm czyli mówisz linka będe musiał to rozebrać przy okazji wymieni się podświetlenie wiecie może jakie tam są żaróweczki ?

Ja Pamietam u siebie bodajze 2 linki (temperatura i bieg) ale pewny co do biegu nie jestem, zobacze dzis to powiem :)

Yotomeczek86
16-06-10, 17:35
Niema bata żeby biegi były zmieniane linką. Jest to włącznik normalny :) Ostatnio rozbierałem panel nawiewu :P

kwadrat
20-06-10, 09:06
Tylko temperatura jest na linkę. Jeśli niedziała wentylator to sprawdź bezpiecznik jeszcze, bo z regóły jak pada rezystor to chociaż jeden bieg działa.

sebapl88
21-06-10, 14:59
Tylko temperatura jest na linkę. Jeśli niedziała wentylator to sprawdź bezpiecznik jeszcze, bo z regóły jak pada rezystor to chociaż jeden bieg działa.

bezpiecznik sprawdzony nawet wymieniłem i nie działa :( dalej nie wiem co się mogło stać może ktoś miał taki przypadek ?

Mati_1979
21-06-10, 23:58
wytk do silniczka lub sam silniczek nawiewu. Trzeba by było podłączyć na krótko.

Tiga
22-06-10, 00:42
Jak mialem wytarty komutator na wiatraku to nie chcial ruszyc, trzeba bylo go trzepnac od spodu wtedy dzialal, sprubuj go puknac reka.

Egon
22-06-10, 07:23
nie pamietam jak bylo w 5 genie ale u mnie w solce ostatnio bylo to samo ani drgnal rozebralem wszystko wyciagnalem wentylator bezpieczniki i nic ,ale cos mnie podkusilo zeby sprawdzic puszke z bezpiecznikami pod maska obok aku i tam sa tez bezpieczniki okazalo sie zenie stykal jeden z tych durzych czarnych jakby kostek z prawej strony poruszalem i dziala :)

Nemereth
22-06-10, 09:04
Te większe kostki to przekaźniki ?!

Egon
22-06-10, 10:46
o nich wlasnie mowie :) to chyba sa przekazniki :)

sebapl88
22-06-10, 11:20
tam są takie 3 przekaźniki chyba wyciągałem je i nic :( a potrzebuje to zrobić na mus :( wiec bezpieczniki wymienione przekaźniki tez pukałem waliłem i nic :( wychodzi na to ze jutro daje do elektryka :(

Egon
22-06-10, 11:46
klopotliwy jest brak nawiewu to fakt . u mnie przekazniki pomogly widocznie tak jak mowisz zostanie elektryk :)a sprawdzales wogole wentylatorek czy dziala ??

sebapl88
22-06-10, 13:12
klopotliwy jest brak nawiewu to fakt jest a jak mam jeszcze trasę 1000 km to też będzie kłopotliwy :( wentylator nie sprawdzałem bo nawet nie wiem gdzie to jest :|

Mati_1979
22-06-10, 15:24
jest a jak mam jeszcze trasę 1000 km to też będzie kłopotliwy wentylator nie sprawdzałem bo nawet nie wiem gdzie to jest :
za schowkiem

Egon
22-06-10, 15:49
dokladnie przy nogach pasazera.

pablo bhw
22-06-10, 17:20
chłopaki dobrze doradzają sprawdz na krutko najpierw ten silniczek wtedy masz 100% że jest dobry i trzeba szukać dalej.
Ja na twoim miejscu bym zdjał całą deske rozdzielczą i zrobić porządek w tej dmuchawie wyczyscic silniczek filtry liście powypiepszać bo pewnie są :D itp....
Roboty jest sporo wiem coś o tym ale warto bez kitu !! spokoj bedziesz miał na pare lat znowu.
Chyba że ci sie nie chce:o to co innego . Ale jak to sie mowi nic za darmo :) Troche checi pare srubokrętów i pogłowkować i zrobisz wszystko Sam:cool:

Baa.. no i pare zł w kieszeni będzie:)

sebapl88
22-06-10, 20:17
sprawdz na krutko najpierw ten silniczeksprawdzony na krótko stoi w miejscu szczotki tak jak by byly zapieczone nie chcą się cofnąć i ciężko strasznie chodzi :( ale jutro już powinien być dobry na swoim miejscu :p
Chyba że ci sie nie chce to co innego nie że mi się nie chce ale nie mam czasu już na to :(

Mati_1979
23-06-10, 00:01
No i sprawa wyjaśniona:)

rooter666
23-06-10, 10:59
podłącze się pod temat o nawiewach;)
W moim civie jest dosyć słaby cug :D bez filtra to jeszcze ujdzie ale z filtrem na 2 to ledwo czuć przez kratke a pod szybą wcale.Niedawno rozebrałem cały kanał do czyszczenia i porobiłem fotki
http://img25.imageshack.us/img25/6677/zdjcie0055x.jpg (http://img25.imageshack.us/i/zdjcie0055x.jpg/)
górna jest moją
a tu fotka przykładowa z allegro
http://img96.imageshack.us/img96/8466/15438459.jpg (http://img96.imageshack.us/i/15438459.jpg/)

ewidentnie widać że łopatki mają różny kierunek i tu pytanie które są dla europejskiej wersji bo podejrzewam że tu może być powód że u mnie słabo dmucha(może poprzedni właściciel zmienił wentyl?)

sebapl88
23-06-10, 13:03
Dzięki Panowie :D nowy silniczek kupiony :D Dzięki Jacek za pomoc !

Tiga
23-06-10, 13:57
Na moje oko to wystarczylo by zamienic bieguny ktore ida do silnika nawiewu, ewentualnie mozesz zagadac do mnie, bo mam luzem takie lopatki jak na tym drugim zdjeciu.

Mati_1979
23-06-10, 14:31
ewidentnie widać że łopatki mają różny kierunek i tu pytanie które są dla europejskiej wersji bo podejrzewam że tu może być powód że u mnie słabo dmucha(może poprzedni właściciel zmienił wentyl?)

Według mnie ta górna jest prawidłowa, kręcić powinna się zgodnie ze wskazówkami zegara

rooter666
23-06-10, 15:30
Według mnie ta górna jest prawidłowa, kręcić powinna się zgodnie ze wskazówkami zegara

Kręci się tak jak wskazówki zegarka ,szum generuje duży a dmucha słabo ,sprawdze jeszcze co bedzie jak zamienić bieguny ale myśle że nie tędy droga.

Nemereth
23-06-10, 16:41
ano nie tędy bo ważny jest kierunek obrotu... pomijam łopatki ale całość jest wyprofilowana :)

rooter666
23-06-10, 18:10
No i sprawdziłem zamiane biegunów, bardziej wyciąga powietrze z kabiny jak dmucha do środka :D