PDA

Zobacz pełną wersję : Mała naprawa pewnego staruszka

_dl_
12-10-06, 10:12
Witam.

Mam dwu drzwiowego Civica Quintet z '82 (wg dowodu rejestracyjnego, w większości katalogów części pochodziły z modeli z '83+) z silnikiem 1343 (71KM w orginale). Ostatnio po wymianie paska rozrządu, okazało się, że uszczelki gaźnika są do wymiany. W samochodzie jest instalacja gazowa co tłumaczy tą sytuację, jednak zbliża się sezon zimowy i pewne ilości paliwa będą mi potrzebne.

Z tąd moje pytanie. (próbowałem szukać podręczników obsługi ale ten rocznik juz nie występuje).

Może ktoś wie jakie są parametry ustawienia płytwaka oraz grubości uszczelek jakie powinny być zastosowane w gaźniku? Mam na pewno dwie do wymiany, pierwsza pod pierwszą częścią gaźnika (z tej tylko cieknie), oraz druga w małej pompce (tam paliwo tryska :P ).

Jak by się udało gdzieś wygrzebać jakieś schematy, czy też instrukcje to był bym wdzięczny.

Z poważaniem
Marcin

Lcfr
12-10-06, 14:56
miałem civica z 83 roku....
i pozostaje ci głębokie poszukiwanie w sieci - wiekszosc anglojęzyczna i do tego bardzo ogólnikowa... mało ludzi juz wie cos o tych autach... ja w swoim na szczescie nie musialem nic kombinowac z gaznkiem... za to wymieniałem 2 razy uszczele pod głowicą... (własnie nawet ostatnio znalazłem jej odrysowany kształt... ;)
ech miłe wspomnienia... :)

_dl_
13-10-06, 14:33
anglojezycznosc mi nie przeszkadza...

co do szukania .. zwlaszcza glebokiego... mialem problemy zeby znalesc jaki to konkretnie model co dopiero znalezienie jakiejs dokumentacji :| w jednym masz racje... malo kto juz wie cos o takiech staruszkach :) (stare ale jare :P jeszcze sie niektorzy dziwia jak ich taki dziwolag przedpotopowy wyprzedza.. a poatrzac na porownanie tego samochodu i polskiej mysli technicznej z tych samych czaswo... no coz :)