PDA

Zobacz pełną wersję : Civic EG - wymiana maglownicy / przekladni kierowniczej

mtothaj
10-06-10, 08:20
Witam,
Chcialem sie Was podpytac o Wasze doswiadczenia zwiazane z wymiana wyeksploatowanej przekladni kierowniczej (wersja ze wspomaganiem kierownicy). Jak rozumiem wchodza w gre nastepujace opcje:
1) regeneracja starej przekladni
2) kupno uzywki
3) kupno nowego zamiennika np.
http://www.allegro.pl/item1072249490_przekladnia_kierownicza_honda_civic _iv_eg_eh.html

Koszt zakupu nowej przekladni w ASO z oczywistych wzgledow pomijam.
Da sie wogole dobrze zregenerowac przekladnie, czy tez przypomina to troche regeneracja turbin, gdzie trzeba miec mega szczescie by wyszlo 100% dobrze?
Czy dobrze rozumiem, ze najbezpieczniej byloby kupic nowy zamiennik?

Jeszcze pytanie bonus - czy do EG6 pasuje magiel z ITR?

wunat
10-06-10, 08:30
Pasuje i to najlepsze rozwiazanie IMO

reaktor
10-06-10, 14:08
Z regeneracją jest różnie niestety.. Te uszkodzenia w hondach podobno nie nadają się do regeneracji bo trzeba wstawiać nową listwę
Te zamienniki tez mi się wydaje że to są regenerowane no ale na 2 lata masz spokój tylko 1000zł to sporo za to cenę to można 2 razy wymienić używaną .

djibiza
10-06-10, 14:50
Ja kupiłem używkę za 150zł ponad rok temu i śmiga póki co. Ogólnie to trzeba co jakiś czas zbadać te gumy na końcach maglownicy, one pękają, syf się dostanie do środka i wtedy dupa jest.

drypaul
10-06-10, 15:34
Ja 2 lata temu kupiłem używaną za 250zł i też do tej pory jeżdżę bez luzów. No, ale zależy jak się trafi. Na oko raczej się nie sprawdzi.
Co do gum, to potwierdzam - wymieniać szybko jak są jakieś uszkodzenia. Koszt niewielki (ok. 20zł/sztuka), a można przedłużyć maglowi życie...

mtothaj
10-06-10, 15:54
Ja 2 lata temu kupiłem używaną za 250zł i też do tej pory jeżdżę bez luzów. No, ale zależy jak się trafi. Na oko raczej się nie sprawdzi.
Co do gum, to potwierdzam - wymieniać szybko jak są jakieś uszkodzenia. Koszt niewielki (ok. 20zł/sztuka), a można przedłużyć maglowi życie...

Otoz to, z uzywkami zawsze jest loteria. Koszt uzywki w sumie niewielki ale tak czy inaczej dochodzą koszty montażu i ustawienia geometrii, ktorych lepiej by było nie powtarzać a właściwie tylko zakup nówki to gwarantuje.

reaktor
10-06-10, 19:44
no chyba jak koleś na allegro sprzedaje bez luzów a po zamontowaniu wyjdzie że są luzy to chyba musi pokryć koszty . Czyli jak wciśnie syf to jest o 700 stówek do tyłu , taka wizja powinna zniechęcić sprzedającego od wciskania byle czego

mtothaj
10-06-10, 22:35
3) kupno nowego zamiennika np.
http://www.allegro.pl/item1072249490_przekladnia_kierownicza_honda_civic _iv_eg_eh.html

Tak sie zastanawiam czy przypadkiem te 'nowe zamienniki' Lauber to nie sa OEM przekladnie po regeneracji...