Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : ~~ Zapalajace sie kontrolki check engine i srs ~~

Salata
04-06-10, 19:59
Witam!

Mam problem poniewaz podczas jazdy czasem zapalaja mi sie 2 kontrolki na raz check engine i srs
Samochod to civic 5d d15z3 ma9 vtec-e 90km i do tego lpg
Po wylaczeniu silnika gasna i jest jakis czas ok ale zaczynaja sie zapalac czesciej

Co jest grane?

rider143
04-06-10, 20:07
Zrób samodiagnostykę.

Salata
06-07-10, 16:13
Zrobilem samodiagnostyke i podczas tego manewru migal mi jednoczesnie check engine i srs i wyskoczyl blad 48 czyli Czujnik liniowego przepływu powietrza lub jego obwód (silnik D15Z1)
Ja mam silnik D15Z3 Vtec-E
Cos tam czytalem juz o tym na 4um ale co mam dalej zrobic?
Czy jazda z tym bledem jest nibezpieczna czy cos grozi silnikowi?
Mam wymienic sonde lambde?

drex87
06-07-10, 19:12
cos jest z sonda nie tak ja miałem to samo pomogło przeczyszczenie kostki od sondy

Salata
06-07-10, 19:28
Wyjalem dzis kostke do ktorej byla podlaczona (zreszta bardzo ciekawa to kostka ;]) i zobaczymy czy to pomoze
Jak nie to podjade do starego ja wymontowac i moze przeczyscic czy cus bo nie mam narzedzi
Psiuknalem troche do srodka teraz trzeba troche pojezdzic ;]
Na trasie jest ok W miescie i na krotkich odcinkach zapalaja sie kontrolki

johny-b
07-07-10, 02:38
Obawiam się kolego, że nie masz poduszek. Ktoś, żeby kontrolka SRS się zapalała i gasła podłączył ja pod checka. Srs gaśnie później przy odpalaniu niż check?

Salata
07-07-10, 14:37
Kontrolki gasna jednoczesnie

Dzis zresetowalem kompa
Tzn wyjalem bezpiecznik 7,5A z puszki
Jak nie pomoze wyjac bezpiecznik od ECU 15A?

Czy mozna jezdzic z zapalonym check engine?
Po zapaleniu nie musze sie zaraz zatrzymac zeby odpalic go od nowa?

kubot
07-07-10, 15:08
Skoro kontrolki gasną jednocześnie to nie masz poduszek... kontrolka srs powinna się święcić się jeszcze kilka sekund po odpaleniu a check engine znika chyba od razu po odpaleniu, na pewno nie gasną razem, ktoś je podłączył razem i to może być przyczyną tego zapalania się tych lampek

Edit: Sama kontrolka checka może się moim zdaniem palić, nawet jeśli jest coś nie tak z motorem, jej kolor jest pomarańczowy czyli ostrzegawczy, że coś jest nie tak i trzeba to naprawić a jeździć można, tylko w przypadku zapalenia się czerwonych kontrolek należy niezwłocznie zgasić silnik, jak kontrolka oleju, czy akumulatora

rider143
07-07-10, 15:10
a check engine znika chyba od razu po odpaleniuprzed odpaleniem silnika lepiej poczekać aż check i srs zgasną. Chyba że wogóle nie gasną:)

dudi1990_ck
31-10-10, 17:06
check świeco Ci sie dla tego ze instalacja gazowa jest podpieta pod przepływomierz to dla tego wyskakuje Ci ten bląd też tak mialem i podjechalem do gazownika ktory mi to wsztsko ustawil