Zobacz pełną wersję : ~~ Zapalajace sie kontrolki check engine i srs ~~
Witam!
Mam problem poniewaz podczas jazdy czasem zapalaja mi sie 2 kontrolki na raz check engine i srs
Samochod to civic 5d d15z3 ma9 vtec-e 90km i do tego lpg
Po wylaczeniu silnika gasna i jest jakis czas ok ale zaczynaja sie zapalac czesciej
Co jest grane?
Zrobilem samodiagnostyke i podczas tego manewru migal mi jednoczesnie check engine i srs i wyskoczyl blad 48 czyli Czujnik liniowego przepływu powietrza lub jego obwód (silnik D15Z1)
Ja mam silnik D15Z3 Vtec-E
Cos tam czytalem juz o tym na 4um ale co mam dalej zrobic?
Czy jazda z tym bledem jest nibezpieczna czy cos grozi silnikowi?
Mam wymienic sonde lambde?
cos jest z sonda nie tak ja miałem to samo pomogło przeczyszczenie kostki od sondy
Wyjalem dzis kostke do ktorej byla podlaczona (zreszta bardzo ciekawa to kostka ;]) i zobaczymy czy to pomoze
Jak nie to podjade do starego ja wymontowac i moze przeczyscic czy cus bo nie mam narzedzi
Psiuknalem troche do srodka teraz trzeba troche pojezdzic ;]
Na trasie jest ok W miescie i na krotkich odcinkach zapalaja sie kontrolki
Obawiam się kolego, że nie masz poduszek. Ktoś, żeby kontrolka SRS się zapalała i gasła podłączył ja pod checka. Srs gaśnie później przy odpalaniu niż check?
Kontrolki gasna jednoczesnie
Dzis zresetowalem kompa
Tzn wyjalem bezpiecznik 7,5A z puszki
Jak nie pomoze wyjac bezpiecznik od ECU 15A?
Czy mozna jezdzic z zapalonym check engine?
Po zapaleniu nie musze sie zaraz zatrzymac zeby odpalic go od nowa?
Skoro kontrolki gasną jednocześnie to nie masz poduszek... kontrolka srs powinna się święcić się jeszcze kilka sekund po odpaleniu a check engine znika chyba od razu po odpaleniu, na pewno nie gasną razem, ktoś je podłączył razem i to może być przyczyną tego zapalania się tych lampek
Edit: Sama kontrolka checka może się moim zdaniem palić, nawet jeśli jest coś nie tak z motorem, jej kolor jest pomarańczowy czyli ostrzegawczy, że coś jest nie tak i trzeba to naprawić a jeździć można, tylko w przypadku zapalenia się czerwonych kontrolek należy niezwłocznie zgasić silnik, jak kontrolka oleju, czy akumulatora
a check engine znika chyba od razu po odpaleniuprzed odpaleniem silnika lepiej poczekać aż check i srs zgasną. Chyba że wogóle nie gasną:)
dudi1990_ck
31-10-10, 17:06
check świeco Ci sie dla tego ze instalacja gazowa jest podpieta pod przepływomierz to dla tego wyskakuje Ci ten bląd też tak mialem i podjechalem do gazownika ktory mi to wsztsko ustawil