PDA

Zobacz pełną wersję : Transmiter i radiomagnetofon

Fietko
03-06-10, 10:16
Witam.
W moim civic jest fabrycznie wmontowany radiomagnetofon, trochę to na dzień dzisiejszy utrudnia życie, brakuje mi mp3.
Rozglądając się w temacie zauważyłem, że istnieją transmitery i kasety z wtykiem typu Jack.
Mam pytanie czy ktoś z Was korzystał z takie kasety: http://www.allegro.pl/item1054912267_kaseta_adapter_transmiter_wersja_st ereo_2l_gw_fv.html lub transmitera, jak to gra ?
Czy w ogóle to gra, zakładając że ową kasetę wkładam do magnetofonu i podłączam wtykiem do odtwarzacza mp3?

Pozdrawiam F.

Budziniak
03-06-10, 10:27
Jeżeli nie jesteś audiofilem i super jakość dźwieku Ci nie potrzebna to kup. Miałem to kiedyś i robi robotę :D

genior
03-06-10, 10:38
działać działa jedno i drugie ale syfi troche

KruKs
03-06-10, 13:26
ja mam cos takiego http://allegro.pl/item1061939694_super_fm_transmitter_lcd_sd_8gb_rea dy_4in1.html#gallery . Rowniez mam radio bez mp3 i teraz uzywam takiego cuda i jestem bardzo zadowolony :) . Tylko troche trwa zabawa z ustaleniem czestotliwosci radiowej aby nie byla zajeta (jednorazowe ustawienie) . Jak ktos nie jest audiofilem i nie chce wydawac 300zl na radio to taki wynalazek w zupelnosci wystarczy :) .

Fietko
03-06-10, 18:39
Dzięki za odpowiedzi.:)
Mam jeszcze jedno pytanie, czytałem że w przypadku transmitera ma znaczenie gdzie znajduje się antena, na przedzie auta czy też z tyłu. W moim antena jest z tyłu samochodu, piszą że przy takim ustawieni może być problem z odbiorem.
Naprawdę ma to aż tak wielkie znacznie, używał ktoś tego wynalazku przy tylnej antenie?
Pozdrawiam F.

genior
03-06-10, 20:16
nie ma znaczenia bo z takiego transmitera moze odbierac muzyke nawet kilka samochodów pod garażami :)
sprawdzone :P

Lysy
03-06-10, 20:26
wedlug mnie dzwiek z transmitera jest bardzo cienki !

LemonR
03-06-10, 21:17
Dobre radio z gniazdem USB to już od 250zł można kupić nowe. Co wy widzicie w tych oryginalnych radiomagnetofonach Hondy żeby jeszcze w tym rzeźbić z transmiterem.

adamb
04-06-10, 15:02
znajomi mieli takie transmitery... fakt, jest to tanie, ale padaka, jesli chodzi o ergonomie - nie ma obslugi folderow, a na wyswietlaczu nic zobaczysz, jak sobie nie zamontujesz tego gdzies wysoko. wygladaly tak samo, jak ten, ktory podlinkowal KruKs. chyba, ze totalnie nie obchodzi cie mozliwosc znalezienia konkretnego utworu, byleby gralo :)
ale poza tym dzialaja... jakosc dzwieku moze troche gorsza, ale akceptowalna.

piotr__pit
10-06-10, 00:29
o wy widzicie w tych oryginalnych radiomagnetofonach Hondy

sa ORI :)

agent
10-06-10, 08:18
Na allegro są transmitery bez funkcji przewijania folderów oraz wersje z przewijaniem. Ja mam taki z przewijaniem i jak ktoś nie ma kilkadziesiąt lub kilkaset utworów w jednym folderze to wszysko ładnie się znajduje. A jak wszystko jest "w jednym worku" to chyba normalne że trzeba przewijać. Ale plusem jest że można przewinąc do konkretnego numeru utworu. Jakość dzwięku bez trzasków, dosyć czysto ale też bez rewelacji. Podsumowując - za cenę ok 50 zł to dobry zakup jeśli ktoś nie jest audiofilem.

LemonR
10-06-10, 14:22
sa ORI :)

No tak brzydkie (z wyglądu i brzmienia) jak noc bez gwiazd ale ori. :-)

kurt_hectic
14-06-10, 22:09
w tym temacie akurat moge cos poradzic, poniewaz tak jak ty potrzebowalem mp3 i kombinowalem z transmiterem. kupilem jeden z drozszych na allegro (50zl) i z perspektywy czasu musze powiedziec, ze byl to zly zakup. problemem byla jakosc dzwieku oraz fakt, ze w warszawie nie dalo sie praktycznie znalesc wolnej przestrzeni FM zeby nadawac mp3ki- co chwila jakas stacja sie pakowala na moja czestotliwosc...

ogolnie rzecz ujmujac kupilem sobie pioneerka i z calym montazem wyszlo mi ok 550zl. mysle, ze tylko tak da sie rozwiazac ten "problem".

jak kombinujecie z tanimi "zamiennikami radia" to dostajecie slaba jakosc sprzetu i dzwieku, czesto musicie wykorzystac zapalniczke ( a lepiej wykorzystac ja do gps-u!!!)macie ograniczona funkcionalosc( np. ja bez opcji random nie umiem sie obejsc) itp. ect.

jak ktos by szukal punktu w warszawie gdzie mozna kupic i zamontowac radio to polecam sklep na ulicy blekitnej.

pozdr.

Fietko
15-06-10, 08:38
musicie wykorzystac zapalniczke ( a lepiej wykorzystac ja do gps-u!!!

Tutaj myślisz podobnie jak ja, również korzystam z nawigacji i będzie problem jak to pogodzić? Bo właściwie to mp3 potrzebne będzie na wakacyjny wyjazd co by w czasie podróży trochę czas umilić. Widziałem co prawda rozdzielacze gniazda zapalniczki na 3 wyjścia, ale nie wiem jak to się ma w praktyce?

Jeśli chodzi o jakość dźwięku, to napewno macie rację, miałem okazję w dniu wczorajszym słuchać w aucie kolegi. Rozwiązaniem tak jak proponujecie jest nowe radio...tylko, tak jak wyżej nadmieniłem to mp3 na wyjaz, do codziennej jazdy radio mi wysztarczy.

Pozdrawiam F.

RobertSz1981
15-06-10, 11:54
a jak ktos ma 2 gniazda zapalniczki to nie ma problema :P

jackall
14-07-10, 16:55
umilić. Widziałem co prawda rozdzielacze gniazda zapalniczki na 3 wyjścia, ale nie wiem jak to się ma w praktyce?

ma sie świetnie, jeżdżę na takim z nawigacją, CB i transmiterem i jest git.
Pozdrawiam