Zobacz pełną wersję : 2.2-ictdi klekot pod obciążeniem
Witam.Czy może ktoś z użytkowników ictdi spotkał się z takim klekotaniem silnika pod obciążeniem,tzn podczas ruszania dodając delikatnie gaz słychać taki odgłos jak lużne zawory w benzyniaku.Na początku było to słychać sporadycznie na zimnym silniku,w tej chwili też na ciepłym.Są też chwile że jeżdze cały dzień i jest cicho.Auto ma 15 tys km.przebiegu i jest na gwarancji. Byłem w serwisie oczywiście twierdzą że TTTM.Kolega ma takie samo auto i jego chodzi cichutko.
Witam.Czy może ktoś z użytkowników ictdi spotkał się z takim klekotaniem silnika pod obciążeniem,tzn podczas ruszania dodając delikatnie gaz słychać taki odgłos jak lużne zawory w benzyniaku.
U mnie silnik wyraźnie jak jest zimny i go uruchamiam to zawsze głośno klekocze. Nie wiem co masz na myśli pisząc o obciążeniu ale generalnie jak stoję na światłach i ruszam z jedynki też klekocze - norma dla diesla. Ale za to jak się śmiga szybko nawet 200km/h jest super cicho.
Generalnie jednak sam jestem ciekaw z czym związany jest klekot silnika tak z czysto teoretycznego punktu widzenia.
Właśnie chodzi mi o to klekotanie przy ruszaniu z miejsca.Ja się już do tego przyzwyczaiłem,ale ostatnio moim autem przejechał się mój kolega który jeżdzi takim samym autem i to on mi zwrócił uwage że tak klekocze.Rzeczywiście jego civic nie wydaje takich odgłosów.
po zmianie oleju zawsze jest ciszej przez jakis czas ;) (moze to taki trick kolegi)
po zmianie oleju zawsze jest ciszej przez jakis czas ;) (moze to taki trick kolegi)
Wina oleju to nie jest mamy wymieniony na taki sam.Ten hałas był słyszalny już na fabrycznym oleju.Dziwi mnie tylko to że czasami chodzi cicho i mam wrażenie że silnik ma wtedy minimalnie wyższe obroty.Zauważyłem też jedną dziwną rzecz z poziomem oleju.Np. po przyjeżdzie gdy silnik jest ciepły odczekam 30 min sprawdzam stan i jest ok 0.5cm ponad max.przychodze następnego dnia i jest już max.Troszke to dziwne?Filtra dpf nie posiadam.
Filtra dpf nie posiadam
to sie ciesz :D bo to nic fajnego :/
odczekam 30 min sprawdzam stan
u mnie po 2h temperatura jest tylko nie znacznie mniejsza od temperatury pracy, wiec 30min to chyba z krotko... najlepiej patrzec nastepnego dnia przed rozruchem, jak wtedy bedzie za malo albo za duzo to mozna dzialac. Nie wiem jak bardzo trzeba by smigac zeby zabraklo do kolejnej wymiany(serwisu).
ten klekot jest slyszalny na goracym silniku ?
No i jeszcze jedna sprawa, bo nie daje mi to spokoju czy czasem nie za duzo paliwa dostaje sie do oleju ...
ten klekot jest slyszalny na goracym silniku ?
No i jeszcze jedna sprawa, bo nie daje mi to spokoju czy czasem nie za duzo paliwa dostaje sie do oleju ...
Tak klekot słychać na rozgrzanym silniku.Paliwo raczej nie dostaje się do oleju,dziwi mnie tylko ten stan że po całkowitym wystygnięciu jest mniejszy niż np.30min po zgaszeniu silnika.Raczej powinno być na odwrót.
arkadiusz29
05-06-10, 16:17
Tak klekot słychać na rozgrzanym silniku.Paliwo raczej nie dostaje się do oleju,dziwi mnie tylko ten stan że po całkowitym wystygnięciu jest mniejszy niż np.30min po zgaszeniu silnika.Raczej powinno być na odwrót.
Z twojego opisu wygląda to tak jak by jakaś część oleju spierniczała w nieodpowiednie miejsce a po rozgrzaniu silnika wracała i podnosiła stan oleju lub podczas pracy na ciepłym silniku coś dostaje sie do oleju i podnosi jego stan a samego oleju może być defakto za mało :p-chyba namieszałem ;)
po całkowitym wystygnięciu jest mniejszy niż np.30min po zgaszeniu silnika.Raczej powinno być na odwrót
mechanikiem nie jestem ;) ale rozgrzany olej zwieksza swoja objetosc, dlatego sprawdza sie na zimno, a nie na cieplo bo wtedy moze nam sie wydac ze jest ok, kiedy tak naprawde poziom jest nizszy...
Ja mam 2 takie auta z końca 2006 i 2008. Starszy chodzi cicho jak jest cieply, jak benzyniak. Drugi po rozgrzaniu nadal klekocze przy lekkim obciążeniu. W ASO oglądali i podpinałem się pod kompa żeby dane online zabrać. Różnica jest w wersji oprogramowania ECU. Klekot ma wyższe ciśnienie w CR. Jeżdziłęm jeszcze dwoma z 2009 i 2010 i też są głośniejsze. Na razie klekot jest na gwarancji więc nic nie ruszałem. Słyszałem,że po modach jak jest dobry tuner to potrafi się pozbyć tego klekotu. Ma ktoś może własne doświadczenia w temacie? Denerwuje mnie ten klekot bo wiem, że może być absolutnie cicho.
ja mam auto 2006my i nie zauwazylem klekotu ani przed ani po programie. klekocze tylko jak jest zimny przez chwile, i to jest normalne. auto jezdzilo poza seryjnym na 2 roznych programach zrobionych w Masters Tuning i po programie (slabszym czy mocniejszym) nie klekocze ani nie dymi co dla mnie jest najwazniejsze wiec moge Ci polecic tych ludzi bo troszke juz samochodow zrobili i podchodza do tematu profesjonalnie