PDA

Zobacz pełną wersję : motul czy mobil???

elvisxxx
31-05-10, 08:14
Witam, muszę wymienić olej w swojej Hani (d15b7)..auto ma przejechane (170000km) i pracuje na mobilu super 10W40 (półsyntetyk), poczytałem trochę na forum i większość hondziarzy poleca olej motul..moje pytanie jest takie: czy opłaca mi się zmienić? czy ten olej będzie lepszy i jeśli tak to jaki dokładnie mam zalać?

draksson20
31-05-10, 08:42
mobil 1, shell i motul sa dobrymi olejami, wiec jak ja bym mial zalany jeden z nich to bym wymienil wylacznie na swiezy!
zostawiasz polsyntetyk, chyba ze ci duzo zrzera oliwy:)a jesli chodzi o polsyntetyk motula to sie nazywa Synergie plus 6100

skolopendra
31-05-10, 09:36
motul czy mobil???

odpowiedzi znajdziesz w tym temacie

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=19768

i piszemy tylko w nim na temat olei

jero11
31-05-10, 09:37
z Mobilem może być problem, w IC dostałem info że Mobil upada przez dużą ilość podróbek.
Sam używam tego oleju i spisuje się dobrze, kolejny będzie prawdopodobnie Motul lub Valvoline

kenny
31-05-10, 14:34
Mobil to jest tylko marka. Pod ta marką kryją się różni producenci. Na rynku polskim mobila z tego co pamiętam robi lotos

reaktor
31-05-10, 15:26
mobil se odpuść, weż valvoline

elvisxxx
02-06-10, 08:46
dzięki wszystkim za pomoc!

Mario
02-06-10, 14:45
IMO porównywanie Motul'a z Mobil'em to jak mercedesa do poloneza - bez urazy, Jak lalem Mobil'a z JC czy innych hurtowni to mi H brała ponad 600ml na 8 tyś, zalalem Motul'a i bierze troche ponad 50ml na 8 tyś :eek:

gregor
02-06-10, 18:02
Nie mam porównania do mobila ale w porównaniu z Castrolem jest dużo lepszy, czystszy, po ok5000km czuć że na większą lepkość, noi przede wszystkim zmniejsz zużycie oleju.Motula stosowałem już w trzech autach i jestem z niego zadowolony...Problemem jest kiepski dostęp, tylko przez internet...

Budziniak
02-06-10, 18:27
Mobil to jest tylko marka. Pod ta marką kryją się różni producenci. Na rynku polskim mobila z tego co pamiętam robi lotos

Możesz jakoś potwierdzić Swoje słowa ?

PeJot
02-06-10, 18:56
No właśnie Kenny, prosimy o źródło ...

Budziniak
02-06-10, 19:01
Zresztą pytanie jaki olej jest dobry to pytanie retoryczne. Jak byśmy zachwalali Lotos-a i każdy by twierdził że jest super silnik ciszej pracuje to byś kupił ?! no właśnie.

mirasek
02-06-10, 20:08
Nie od dziś wiadomo że Mobil blendowany jest w różnych rafineriach, niekoniecznie macierzystych głównie ze względu na logistykę i koszta. Z tego co wiem robi się to ściśle wg wytycznych z niezbędnymi dodatkami na lokalnej bazie olejowej i rozlewa w butelki, standardowa praktyka wielu koncernów olejowych oferujących produkty made in EU ;)

amon
02-06-10, 20:09
też mam info że mobil jest robiony przez lotosa. Zreszta Mobil zrobił dywersyfikację produktu i teraz Mobil 10W40 jest oznaczany jako M-Sup 2000 X1 - cena 80 zł. Jak dla mnie to mało jak za Mobil - pamietam przed tym zabiegiem kosztował więcej - więc jak dla mnie teraz cena swiadczy o jakości

Gorliś
02-06-10, 20:10
Wydaje mi sie ze o olejach za duzo legend krazy. Zaraz po kupnie Civica pojechalem na wymiane oleju na mobila polsyntetyk. Wtedy roznica byla odczuwalna - silnik chodzil jakos ciszej, inaczej. Potem znow zalalem mobila, potem przesiadka z moila na tak chwalonego motula - i tu juz zadnej roznicy nie odczulem.
Grunt to regularne wymiany.

reed2
02-06-10, 22:35
ja z kolei słyszałem że jak silnik pracował na mobilu to lepiej nie zmieniać na inny olej, bo silnik tego nie lubi. Sam używam Mobil 1 5w50 i sobie chwalę.

skolopendra
03-06-10, 18:07
ja z kolei słyszałem że jak silnik pracował na mobilu to lepiej nie zmieniać na inny olej,

źle słyszałeś ;)

jacente
03-06-10, 19:15
Niestety ale można trafić na podróbkę Mobila.. Ja kupiłem na giełdzie w Krakowie Castrola 10W40 4litry za 65zł (będąc nieświadomy, że można podrabiać oleje). Po zrobieniu 500km olej jest czarny jakbym zrobił co najmniej 10x tyle! Albo miałem taki nagar w silniku albo olej był podróbką. Skłaniam się ku drugiej wersji. Następny będzie Valvoline albo Motul, które po przejechaniu nawet sporej ilości kilometrów ciągle trzymają ładny kolor.

rider143
03-06-10, 19:45
Valvoline albo Motul, które po przejechaniu nawet sporej ilości kilometrów ciągle trzymają ładny kolor.
oraz swoje parametry;)

skolopendra
03-06-10, 19:55
Po zrobieniu 500km olej jest czarny jakbym zrobił co najmniej 10x tyle!

to wcale nie jest zły objaw.olej ma właściwości myjące ,skoro tak wymył prawdopodobnie olej wcześniejszy miałeś do dupy

jacente
03-06-10, 20:22
Co poprzedni właściciel tam wlewał to niestety nie mam pojęcia :)

Budziniak
03-06-10, 20:35
Skoro twierdzicie że Mobil to mocz w klasie oleju to muka bo odkąd mam moją Hondę zalewam Mobil 10w40. Nie zauważyłem nic co mogło by wskazywać na lipny olej. Pobór oleju to taki raczej standard przy większych przebiegach i delikatnym podciekaniu przy misce. Mobil-a mam praktycznie za darmo więc puki wymiana silnika nie nastąpiła będę nadal na nim jeździł.

rider143
03-06-10, 20:44
Mobil1 to olej wysokiej jakości, Mobil Super S już tą jakością nie grzeszy. A gdy na opakowaniu pisze Made in EU to olej może być zrobiony praktycznie w każdej rafinerii na terenie EU spełniającej jakieś tam wymogi producenta oleju...

teg
04-06-10, 00:53
To jak z Shell Helix 10W40 - rozlewany w tym samym miejscu co Lotos 10W40. Niby na podstawie innych wytycznych... ale czy tak jest? Wolę lać Valvoline, rozlewany poza Polską.

kenny
04-06-10, 08:57
Lotos jest rekomendowany przez subaru więc musi być dobry ;)

dab1
04-06-10, 09:04
Ja tam śmigam 2 Hondą na Mobilu i nie mam prawa się skarżyć - jesli olej uciekał to przez problemy silnikowe a nie olej.

Nemereth
04-06-10, 09:28
Ja używam Motul 10w40 synergie + i jestem zadowolony. Samochodzik mam już 1,5 roku i wszystko jak diamencik, poprzedni właściciel również go stosował. Ubytek oleju zerowy a przynajmniej oko nie jest w stanie tego dostrzec.

karas
04-06-10, 14:24
moja Hondziawka zalewana od nowosci mobil 1 5w50 - taki lali w aso. Olej zminiam co 15 tys km i od wymiany do wymiany nie dolewam bo nie musze. Silnik chodzi rowno i cichutko takze smialo moge polecic mobila.

skolopendra
04-06-10, 14:26
Lotos jest rekomendowany przez subaru więc musi być dobry

:D

ja tylko chciałbym dostać tą kasę co oni biorą za rekomendacje ;)

kenny
04-06-10, 14:41
:D

ja tylko chciałbym dostać tą kasę co oni biorą za rekomendacje ;)

oj tam, po prostu kupuj Lotos, a kasa Ci w zostanie w kieszeni sama :D
jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać :D

reed2
04-06-10, 19:05
źle słyszałeś ;)

Coś więcej możesz napisać na ten temat. Chciałbym abyś jakoś uzasadnił swoją wypowiedź, bo brak tu argumentów.

Budziniak
04-06-10, 21:05
Coś więcej możesz napisać na ten temat. Chciałbym abyś jakoś uzasadnił swoją wypowiedź, bo brak tu argumentów.

Silnik to nie człowiek że czegoś nie lubi a coś wręcz uwielbia. Ja z kolei czytałem że Castrol powoduje oskładanie się nagaru ale tego udowodnić też się zbytnio nie da. Tak samo sprawa się ma do tych rekomendacji u poszczególnych marek. Jedna wielka machina do trzepania kasy i tyle. Subaru podpisało z Lotosem umowę za kupę kasy i leją ten mocznik do silników bo im koło pyty lata czy pod deklem zaworowym robi się kożuch czy nie mają to w dupie bo jak się coś spierdzieli to silnik wymienią. W Toyocie leją do nowych Yaris-ek z D4D Castrola 15w40 bo co im zależy skoro to samochody z floty :) Mają rozmach sqrwysyny :D

teg
05-06-10, 03:23
Śmiejecie się z Lotosa, a ja zalałem Lotos 10W40 bo silnik i tak napiernicza jak traktor - i jak napierniczał na Mobilu i Valvoline, identycznie napiernicza na Lotosie :D ;)

amon
05-06-10, 07:46
ja całe życie używam tylko i wyłącznie Liqui Moly - jak dla mnie najlepszy olej na swiece (zreszta wszystko to co robia jest najwyższaj jakości).

Yotomeczek86
05-06-10, 11:04
W moim EG5 był zalany Lotos 10W40, a że były wycieki i inne historie to zdecydowałem się na wymianę oliwki. Padło na Motul Synergie 6100+ 10W40. Powiem wam że jest różnica w pracy silnika - ucichł zdecydowanie, i całkowicie inaczej się tym samochodem teraz jeździ (nie wiem może mam zwidy itp :P)w sensie że lepiej przyspiesza itp.