PDA

Zobacz pełną wersję : Zawyżone spalanie D15B2

Pablo18Kce
22-05-10, 01:01
Witam.
Przejrzałem wnikliwie forum pod względem owego tematu jednak chciałbym się jeszcze upewnić.
Zacznę od początku.
Gdy kupiłem swoją Hankę ok 2 lata temu spalanie było rewelacyjne (do 6 litrów w trasie, ok 6.6 mieszany do 7.3 w mieście) Ostatnimi czasu borykam się z problem nadmiernego apetytu na benzynę.
Oto moje testy.
Kiedyś na trasie (duże jeżdżę Katowice - Zamość) po zalaniu pod korek na starcie, zrobieniu 360 km i zalaniu powtórnie aż do wybicia pistoletu (pod korek) wchodziło średnio 19.5 - 20 litrów co daje około 5.7 w trasie (cały czas między 100 - 130)
Ostatnio po przejechaniu 415 km (czyli stosunkowo nie dużo więcej) i to cały czas autostradą do 140km/h non stop na 5 biegu (trasa Katowice - Wrocław - Katowice) na stacji pokazało 30.5 Litra (ten sam sposób obliczenia średniej - na miejscu do pełna i po powrocie) co daje wartość prawie 8 litrów
Ta sama sytuacja w ruchu tylko miejskim gdzie średnie spalanie wzrosło do około 9 litrów.
Przypadłość tą zaobserwowałem około 2 miesiące temu, po czym wymieniłem filtr powietrza oraz paliwa. Rezultat - bez zmian.
Wcześniej zmieniałem koła z 175/65 R13 na 195/50 R15 jednak nie wydaje mi się, że zmiana kół aż tak wpłynęła by na zużycie paliwa. Z tego co czytam na forum po zmianie "laci" odnotowuje się wzrost spalania ale max 0.5 litra. Czytając forum zacząłem też samodzielnie szukać przyczyny w aucie. Sprawdziłem wszystkie gumowe wężyki jakie lecą od map sensora - wszystkie suche, żaden nie cieknie ani nie jest zagięty. Map sensor sprawny bo po odpięciu wtyczki która jest przy nim obroty falują a komputer pokazuje błąd 3 (normalnie komputer czysty)
Ten sam test zrobiłem z sonda jednak po uruchomieniu silniki i odpięciu sondy nic się nie dzieje, a komputer nawet przy odpiętej nie pokazuje jej błędu (trochę dziwne).
Osobiście obstawiam sondę jednak chciałbym zasięgnąć jeszcze Waszej opinii przed definitywną wymianą.
Podsumowując:
Kable WN, świece, kopułka, palec oraz moduł zapłonowy wymienione około 13 tys temu.
Filtr powietrza, paliwa - około 2 miesiące temu ~ 4 tys km

Zwracam się więc z pytaniem czy ktoś ma jeszcze jakieś sugestie co może być przyczyną zawyżonego spalania ?
Dodam, że przez cały okres użytkowania auta nie zmieniłem stylu jazdy a różnicę w spalaniu zauważyłem nagle przy jednym z tankowań do pełna

PaĆko$
22-05-10, 05:15
hmmm....narzekasz....mi pali w miescie 10litrów na sete z czego pol na pol jezdze spokojnie z agresywna jazdą....ale chyba to normalne spalanie, przy czestej jezdzie w granicach 3-5tys obr...

jasiek09
22-05-10, 08:51
to glownie zmiana opon

Duff-1964
22-05-10, 09:17
hmmm....narzekasz....mi pali w miescie 10litrów na sete z czego pol na pol jezdze spokojnie z agresywna jazdą....ale chyba to normalne spalanie, przy czestej jezdzie w granicach 3-5tys obr...

Jeżeli wspomniał, że wcześniej spalała mu w mieście ok. 7 l/100 km, a obecnie jest to ok. 9, to ma prawo narzekać. Wydaje mi się, że zmiana opon tutaj nie miała aż tak znaczącego wpływu na spalanie. Stawiam na sondę, jednakże niech ktoś jeszcze to potwierdzi.

PeJot
22-05-10, 10:25
Załóż MPFI, będzie więcej mocy i ... niższe spalanie :)