PDA

Zobacz pełną wersję : stuki z tyłu

skorpion7
20-05-10, 09:49
Witam wszystkich.

Ostatnio pojawił się w mojej Hondzie taki oto problem. Jak ruszam na jedynce bądź na wstecznym to z tyłu słychać jakby coś wpadało w wibracje i telepało się stukając. Zjawisko ustępuję jak już się trochę rozpędzę. Dodam, że coś takiego nie występuje cały czas, natomiast "wydaje mi się", że częściej przy obciążonym tyle.

Czy ktoś się spotkał z czymś takim ? Jeśli gdzieś było to proszę o linka bo nie znalazłem nic.

Pozdrawiam

Westfield
20-05-10, 10:23
Może wydech koleboce. Przy niskich biegach i małej prędkości obrotowej wpada w drgania, co najlepiej daje się słyszeć przejeżdżając obok ściany (np. bloku) z otwartą szybą.

skorpion7
20-05-10, 16:15
Tak właśnie podejrzewałem wydech. Kiedy próbuje nim poruszać ręką to wydaje się stabilnie trzymać. A może te gumy na których wisi są wyrobione i trzeba by wymienić ?

Naprawdę nikt się z tym nie spotkał ? :)

czara
20-05-10, 18:47
a skąd słychać to brzęczenie / rezonans? może osłona od kata albo kat sie juz sypie. ?

mirrr
20-05-10, 19:33
Witam, mam to samo, myślałem że półka wpada w wibracje, ale dzwięk dochodzi z tyłu z prawej strony, tam gdzie jest wydech, lecz nie wyobrażam sobie aż tak dużych wibracji przy ruszaniu żeby wydech zaczął uderzać o jakiś inny element. Nie mam pojęcia co to może być, można spróbować wymienić gumy z mocowań puszki, tyle że gdzie takie nowe dostać?

skorpion7
20-05-10, 22:14
Właśnie tak jak kolega napisał z prawej strony z tyłu. Sprawdzę jutro jak będę miał czas stan katalizatora i tłumika. Może faktycznie coś się poluzowało. O wynikach oględzin poinformuję ;)

mirrr
21-05-10, 05:56
Ja u siebie kata mam w kolektorze a że kolektor mam 4-2-1 to kata brak(I tak coś się obija).

Westfield
21-05-10, 09:20
W zeszłym roku wymieniłem oba tłumiki i drgania nie ustąpiły. To chyba naturalne zjawisko...

skorpion7
21-05-10, 12:30
W zeszłym roku wymieniłem oba tłumiki i drgania nie ustąpiły. To chyba naturalne zjawisko...

Chyba nie koniecznie normalne bo kiedyś tego nie miałem.

skorpion7
23-05-10, 17:51
No więc sprawdziłem tłumik, katalizator wszystko niby ok., nic nie lata, wszystko się trzyma kupy :) a wibracje czasem się zdarzają.