PDA

Zobacz pełną wersję : Honda Civic (98r) 1,4i 75KM - jak zrobić 90KM ?

taszko82
18-05-10, 22:35
Witam Was serdecznie,
Zakupiłem kilka dni temu dla żonki Honde Civic 3d 98r produkcji.
Autko kupiłem w Niemczech i co mnie zdziwiło w dowodzie rejestracyjnym napisane jest,iż autko ma 75KM.
Zdziwiło mnie to ponieważ dotychczas byłem przekonany, iż ten silnik dysponuje 90 koniami mechanicznymi.
Pewien mechanik mnie poinformował, że właśnie na Niemcy wychodziły wersje 75 konne ale podobno to te same silniki.
Chciałem Was zatem zapytać czym różni się moj 75 konny od wersji 90 konnej ?
15 koni nie chodzi drogą więc jeśli niezbyt sporem nakładem finansowym można zrobić 90 koni to chętnie to uczynię. Na pewnym forum ktoś mnie skierował na Wasze forum Civic i wstępnie napisał, że wystarczy wymienić uszczelkę kolektora ssącego która w wersji 75 km jest dużo grubsza i tylko i wyłącznie to ogranicza moc.
Niestety nie znam się dokładnie jakie oznaczenie ma mój silnik, wiem tylko, że jest to Honda 1,4i z 1998r.

Czy możecie zatem pomóc mi wskazać co muszę zrobić, kupić by mieć 90 kucyków ? Będę wdzięczny za podanie jakiś namiarów na konkretną uszczelkę jaką muszę kupić bądź sklep gdzie mogę takie coś znaleźć.

Mam świadomość, że ten temat mógł być poruszany ale wyszukiwarka nie znalazła podczas szukania.
Jeśli odpowiedź uzyskam w jakimś temacie to będę wdzięczny za link do tematu.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Barti88
18-05-10, 22:40
"Użyj opcji szukaj!!"

Silniki D14A3 i D14Z2 w Ej9 na rynek Niemiecki były zdławione zwężką w dolocie. Wywal zwężke i zrób reset ECU.
Jak to zrobić znajdziesz na tym forum.

dzialos82
19-05-10, 00:31
do dzieła kolego:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=5622