Zobacz pełną wersję : stukanie przegubu
nie moge znalezsc nic na ten temat wiec pisze tu. w hondzie 1.3 89r hatchback jak rozpoznac ktory przegub stuka wewnetrzny czy zewnetrzny?? z góry dzieki.
Myśle , że bedzie to zewnątrzny , bo te przy skrzyni baaaaaaaardzo żadko sie sypią !! To z mojego skromnego doświadczenia w przebywaniu w warsztatach :P.
Myśle , że bedzie to zewnątrzny , bo te przy skrzyni baaaaaaaardzo żadko sie sypią !! To z mojego skromnego doświadczenia w przebywaniu w warsztatach :P.
przychyle sie do tego stwierdzenia....
no właśnie... to ja podzielę się moja desperacją... otóż od paru tygodni z przodu dochodzą wyraźne stuki... przu ruszaniu (również na wprost), przy dodawaniu gazu, i przy zmianie biegu...rónież na nierównościach... pojechałem do warsztatu...na początku podejrzanymi były silentbloki i poduszki silnika... po dokładniejszych oględzinach w warsztacie stwierdzono, że nie wiadomo co to jest... powiedzieli, że to mogą być przeguby od skrzyni ale również coś w samej skrzyni... usłyszałem, że muszę narazie z tym jeździć i jak się nasili to może się ujawni :shock: jestem zdesperowany bo już mnie te stukanie na kazdej nierówności i przy każdym ruszaniu i zmianie biegu w****iają do granic możliwości :!: :!: :!: może ktoś miał podobne objawy i wie co to może być :?: :?: :?:
witam powiem tylko ze kiedys mialem dawo tico ( nie polecam tej marki :) ) poszedl mi przy nim przegub wewnetrzny ( rozdarla sie guma oslaniajaca) i przy jezdzie na wprost, czy na skreconych kolach tez mi caly czas pukalo. Wymienilem i bylo ok. Tak wiec to moze byc przegub wewnetrzny.
dolacze sie z dreczacym mnie pytaniem :) Otoz mam hanie '88 1.5 16V i od niedawna dzieje mi sie tak, ze przy hamowaniu tak jakby "przeskakuje" cos w lewym przednim kole. Da sie to zauwazyc zwlaszcza na progach zwalniajacych kiedy to przy hamowaniu "cos" przeskakuje a nastepnie przy przyspieszaniu znowu przeskakuje "na swoje miejsce". Niestety mechanicy w okolicy sa zdolni do wymiany wszystkiego ale niekoniecznie tego co stuka wiec wole najpierw zapytac Was :)
ps. przy skreconych kolach i jazdy w kolko nie szczela (nie jest to przegub).. tak mi sie przynajmniej wydaje...
mick-O-why
30-11-06, 08:56
Nie odpowiem na powyższe pytanie bo sam mam problem z moją Civicą. Stuka lewy wahacz - ale tylko przy skręcie kół w prawo - MASAKRA - aż mi wstyd czasem bo auto wygląda na zadbane :P. Zauwazyłem jeszcze inną rzecz - przy wolnej jeździe tzn ok 30km/h słyszę z kierunku tego wahacza delikatne piszczenie - świrgolenie nawet - no gniazda wróbli tam nie ma... :D tylko co to może być?? Ża mocno skręcone bądź poluzowane śruby??
łożysko koła - będzie huczeć, gwizdać, szumieć, trzeć jak pada
albo: sworzeń górny wahacza - stuka na dziurach zwykle (wtedy do wymiany)
Witam rownież mam ten mankament przy ruszaniu i przy zmianie biegow mi delikatnie stuka... Ja uwazam ze przyczyne nalezy szukac w przegubach wewnetrznych a w szczegolnosci w lewym znajdujac sie pod hondzia ku kierunkowi przodu hondzi... Poniewaz znajduje sie on nad wydechem i u mnie opaska raczej ze starosci nie trzyma i rozrzucilo mi towocik po misce olejowej i wogole... to jest wada poniewaz tam jest wyzsza temperaturka przy jezdzie ponad normalnej :P i towocik zamienia sie w stan ciekly i po prostu sobie wyplywa i nalezy wymienic go i zarazem i madżete... Badz byc moze luz na mechanizmie w skrzyni... Albo luz puloski na frezie!!!
przegub zewnętrzny, wewnętrzny sie objawia wibracjami jakie sa przenoszone na bude podczas jazdy halasowac troche tez może ale dźwiek jest inny
mam pytanko.wlasnie podnioslem swoja hondzine 1.5 16V 93r zeby zobaczyc jak sie sprawy maja i zobaczylem ze guma oslaniajaca na prawym przegubie jest rozsypana i poprzecinana w w srodku jet juz pelno brudu itp.moge tak narazie nia jezdzic czy musze ja jak najszybciej wymienic.jest maly problem bo jestem nia w anglii.pomozcie!!??
jezdzic mozesz dopoki calkowicie samochod ci nie stanie zadnych innych konsekwencji nie ma, przegub nie do odratowania w przypadku gdy pojawil sie juz halas
witam wszystkich w nowym roku a pytanie dotyczy tego ze mianowicie jak pada desz albo jest mokro to z tyłu dobiegaja mnie odgłosy jakby mi sie gdzies z tyłu woda zgromadziła i latała jest to taki dzwiek jak woda uderza o blache . przy suchym nie ma tego wogóle