Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : stukanie przegubu

JABOL
23-09-06, 14:40
nie moge znalezsc nic na ten temat wiec pisze tu. w hondzie 1.3 89r hatchback jak rozpoznac ktory przegub stuka wewnetrzny czy zewnetrzny?? z góry dzieki.

novak
24-09-06, 22:21
Myśle , że bedzie to zewnątrzny , bo te przy skrzyni baaaaaaaardzo żadko sie sypią !! To z mojego skromnego doświadczenia w przebywaniu w warsztatach :P.

Lcfr
28-09-06, 19:02
Myśle , że bedzie to zewnątrzny , bo te przy skrzyni baaaaaaaardzo żadko sie sypią !! To z mojego skromnego doświadczenia w przebywaniu w warsztatach :P.

przychyle sie do tego stwierdzenia....

pompek
08-11-06, 12:22
no właśnie... to ja podzielę się moja desperacją... otóż od paru tygodni z przodu dochodzą wyraźne stuki... przu ruszaniu (również na wprost), przy dodawaniu gazu, i przy zmianie biegu...rónież na nierównościach... pojechałem do warsztatu...na początku podejrzanymi były silentbloki i poduszki silnika... po dokładniejszych oględzinach w warsztacie stwierdzono, że nie wiadomo co to jest... powiedzieli, że to mogą być przeguby od skrzyni ale również coś w samej skrzyni... usłyszałem, że muszę narazie z tym jeździć i jak się nasili to może się ujawni :shock: jestem zdesperowany bo już mnie te stukanie na kazdej nierówności i przy każdym ruszaniu i zmianie biegu w****iają do granic możliwości :!: :!: :!: może ktoś miał podobne objawy i wie co to może być :?: :?: :?:

marko83
08-11-06, 19:31
witam powiem tylko ze kiedys mialem dawo tico ( nie polecam tej marki :) ) poszedl mi przy nim przegub wewnetrzny ( rozdarla sie guma oslaniajaca) i przy jezdzie na wprost, czy na skreconych kolach tez mi caly czas pukalo. Wymienilem i bylo ok. Tak wiec to moze byc przegub wewnetrzny.

sprus
09-11-06, 16:18
dolacze sie z dreczacym mnie pytaniem :) Otoz mam hanie '88 1.5 16V i od niedawna dzieje mi sie tak, ze przy hamowaniu tak jakby "przeskakuje" cos w lewym przednim kole. Da sie to zauwazyc zwlaszcza na progach zwalniajacych kiedy to przy hamowaniu "cos" przeskakuje a nastepnie przy przyspieszaniu znowu przeskakuje "na swoje miejsce". Niestety mechanicy w okolicy sa zdolni do wymiany wszystkiego ale niekoniecznie tego co stuka wiec wole najpierw zapytac Was :)
ps. przy skreconych kolach i jazdy w kolko nie szczela (nie jest to przegub).. tak mi sie przynajmniej wydaje...

mick-O-why
30-11-06, 08:56
Nie odpowiem na powyższe pytanie bo sam mam problem z moją Civicą. Stuka lewy wahacz - ale tylko przy skręcie kół w prawo - MASAKRA - aż mi wstyd czasem bo auto wygląda na zadbane :P. Zauwazyłem jeszcze inną rzecz - przy wolnej jeździe tzn ok 30km/h słyszę z kierunku tego wahacza delikatne piszczenie - świrgolenie nawet - no gniazda wróbli tam nie ma... :D tylko co to może być?? Ża mocno skręcone bądź poluzowane śruby??

sailence
30-11-06, 22:28
łożysko koła - będzie huczeć, gwizdać, szumieć, trzeć jak pada
albo: sworzeń górny wahacza - stuka na dziurach zwykle (wtedy do wymiany)

DeAiR
14-12-06, 23:06
Witam rownież mam ten mankament przy ruszaniu i przy zmianie biegow mi delikatnie stuka... Ja uwazam ze przyczyne nalezy szukac w przegubach wewnetrznych a w szczegolnosci w lewym znajdujac sie pod hondzia ku kierunkowi przodu hondzi... Poniewaz znajduje sie on nad wydechem i u mnie opaska raczej ze starosci nie trzyma i rozrzucilo mi towocik po misce olejowej i wogole... to jest wada poniewaz tam jest wyzsza temperaturka przy jezdzie ponad normalnej :P i towocik zamienia sie w stan ciekly i po prostu sobie wyplywa i nalezy wymienic go i zarazem i madżete... Badz byc moze luz na mechanizmie w skrzyni... Albo luz puloski na frezie!!!

chico
15-12-06, 12:36
przegub zewnętrzny, wewnętrzny sie objawia wibracjami jakie sa przenoszone na bude podczas jazdy halasowac troche tez może ale dźwiek jest inny

gercman
15-12-06, 12:46
mam pytanko.wlasnie podnioslem swoja hondzine 1.5 16V 93r zeby zobaczyc jak sie sprawy maja i zobaczylem ze guma oslaniajaca na prawym przegubie jest rozsypana i poprzecinana w w srodku jet juz pelno brudu itp.moge tak narazie nia jezdzic czy musze ja jak najszybciej wymienic.jest maly problem bo jestem nia w anglii.pomozcie!!??

chico
15-12-06, 13:53
jezdzic mozesz dopoki calkowicie samochod ci nie stanie zadnych innych konsekwencji nie ma, przegub nie do odratowania w przypadku gdy pojawil sie juz halas

adams84
01-01-07, 16:45
witam wszystkich w nowym roku a pytanie dotyczy tego ze mianowicie jak pada desz albo jest mokro to z tyłu dobiegaja mnie odgłosy jakby mi sie gdzies z tyłu woda zgromadziła i latała jest to taki dzwiek jak woda uderza o blache . przy suchym nie ma tego wogóle