PDA

Zobacz pełną wersję : zagadka, problem z odpaleniem

szerryf
19-03-05, 02:48
Witam
Wczoraj wieczorem po 22 wracalem od kolegi i auto odpalilo normalnie za 1 razem, pozniej jeszcze stanalem w jednym miejscu i rownierz bez problemu, rano natomiast o 7 juz nie chcial... :(
OBJAWY I JUZ SPRAWDZONE RZECZY:

- akumulator kreci rewelacyjnie, caly czas kreci (czyli wina aku odpada)
- swiece pala, sprawdzone, wymienieone na nowe (czyli nie wina swiec)
- iskra jest (czyli aparat zaplpnowy tez nie)
- pompa sie zalacza, slychac ja ale moze byc tak podobno ze jest zabrudzona ale byl u mnie fachowiec i psikal takim czyms do autostaru i o dziwo tez nie chcial zapalic)
- nastepna ciekawostka to to ze auto podlaczyl pod kompa i wyswietlilo mu sie cos takiego :"czy to na peewno pojazd mechaniczny?" czy cos takiego, komp z auta nie mogl sie dogadac z tym do odczytow bledu? (padl mi komp)
- kontrolka chceck engine gasnie normalnie tak jak wczesniej (czyli raczej komp nie siadl)
- bezpieczniki od kompa sprawdzone
- filtr paliwa new
- filtr powietrza new
- przepustnica jeszcze moze byc bo zagladalismy tam pod ta podkrywe od przepustnicy i jak wciskam pedal gazu to chyba powinna sie otwierac prawda? (a sie nie otwierala)
- od jakiegos czasu przy zmianie biegow szarpal tzn bylo odczuwalne takie szarpniecie tak jakby na milisekunde sie zadlawil (nie mam pojecia co to)
- no i jak w wielu H czesto mialem tak przed ta awaria ze dopiero za drugim lub trzecim razem odpalala ale zawsze odpalala :(

Na dzis juz aku mi nie wystarczylo na proby i padl, chyba z godzine testowania... podlaczylem pod prostownik na noc i jutro bede dalej kombinowac

Jesli moze ktos ma jakies sugestie lub porade, cokolwiek co moze mi pomoc to z gory dzieki.

PEACE

emg
19-03-05, 09:32
benzyna jest?

ale byl u mnie fachowiec i psikal takim czyms do autostaru i o dziwo tez nie chcial zapalic)
jak jest syf to popsikać można sobie opony, żeby ładnie wyglądały.

jak elektryka ok to szukaj w układzie paliwowym

jak jest mało paliwa w baq to hondę lepiej parkować na płaskim terenie

rem36
19-03-05, 09:41
przepustnica sie nie otwiera :shock: a jakim cudem? sprawdzales czy linka jest na swoim miejscu?? Moze masz mocno zabrudzony silnik krokowy i sie nie otwiera, przezco silnik nie ma powietrza.... Ja mialem tak ze zapalal ale pracowal na strasznie niskich obrotach i czest gasl i dopiero po kilku probach dzialal dobrze, wyczyscilem silniczek i po problemie...
A moze skoro od dawna tak miales to masz zamala kompresje, dobrze ci jezdzil samochod, osiagi byly jak dawniej??

F-I-F-E-R
19-03-05, 09:56
- no i jak w wielu H czesto mialem tak przed ta awaria ze dopiero za drugim lub trzecim razem odpalala ale zawsze odpalala
Ja bym sprawdził przekaźnik pompy paliwa bo moja też nie paliła jak był ciepły silnik (zmieniłem luty i wszystko OK!) ale jak ci już nie odpala to mógł całkowicie paść
Ps. Jak coś to mam taki na zbyciu . . .

carlose
19-03-05, 11:00
- swiece pala, sprawdzone, wymienieone na nowe (czyli nie wina swiec)
- iskra jest (czyli aparat zaplpnowy tez nie)
iskra jest ok, ale czy nie przeskakuje, czy nie ma przebicia, na kopułce, lub ogólnie na samych kablach. Teraz jest wilgoć i jeżeli masz już kable w kiepskim stanie taki objaw może mieć miejsce. Proste szybkie sprawdzenie, jak nie będzie mógł odpalić, zdejmij kable, leć do domu, podgrzej je i załóż z powrotem, jeżeli odpali odpowiedź jest prosta - ja tak to widze :D

szerryf
19-03-05, 12:04
To co napisalem jak narazie sprawdzal facet z hondy (elektryk) paliwa jeset 1/4 baku ale faktycznie stoi na pochylym terenie ale bez przesady, przez pol roku bylo ok a teraz mialo by byc zle? i czasem mialem mniej paliwa i bylo ok... co do kabli i kopulki to nie wiem, po 14 ma dzis przyjechac to sprawdzimy, dzieki za sugestie

PEACE

szerryf
19-03-05, 12:06
przepustnica sie nie otwiera :shock: a jakim cudem? sprawdzales czy linka jest na swoim miejscu?? Moze masz mocno zabrudzony silnik krokowy i sie nie otwiera, przezco silnik nie ma powietrza.... Ja mialem tak ze zapalal ale pracowal na strasznie niskich obrotach i czest gasl i dopiero po kilku probach dzialal dobrze, wyczyscilem silniczek i po problemie...
A moze skoro od dawna tak miales to masz zamala kompresje, dobrze ci jezdzil samochod, osiagi byly jak dawniej??
osiagi te same, nie wiem gdzie ten silnik krokowy i jak to wyglada ale zapytam moze to to.. a kompresje sprawdzalem miesiac temu i podlaczalem pod kompa w serwisie hondy i powiedzieli ze ani jednego bledu i *****iste spalanie i kompresja... boje sie ze nikt nie bedzie umial tego naprawic :sad: