PDA

Zobacz pełną wersję : sprężynowy odgłos przy skrecanie

pavel007
06-05-10, 00:22
witam,

jakis czas temu zauważyłem dziwna rzecz w civicu. Otóż po dłuższym postoju,po skrecie w lewo z tyłnego wachacza doachodzi dziwny maetaliczny odgłos jakby odbijajacej sprężyny - na pewno nie jest to łozysko bo podczas jazdy nic nie huczy. Co to?

Pytanie 2 - podczas wizyty na kanale zauważyłem pęknietą gumową osłone przegubu - czy czeka mnie wymiana całego przegubu czy może mozna jeszcze ratowac przegub, ładujac w osłone tawot i izolujac go?

hariusz
06-05-10, 10:17
Co do pierwszego to TTTM, czyli ten typ tak ma, ja mam to samo, czytałem też wypowiedzi innych, którzy się na to żalą. Te sprężynowe strzały są zawsze po dłuższym postoju na deszczu, w czasie jazdy na początku pykną sobie ze 2 razy i już spokój. Taka jest moja opinia przynajmniej...

pavel007
06-05-10, 12:01
no własnie jest dokładnie tak jak napisałes, pyknie raz i poźniej jest juz si.
Czyli jednak tttm, bo przegladalem całe tylne zawieszenie na kanale i nie niepokojacego nie zauwałem.
Co do tego przegubu to poprawka - peknieta guma jest guma okrywajca przegub który skreca kołami (nie ten napedzajacy) co robic? izolowac wymieniac?

jeru
06-05-10, 18:58
TTTM:D jakis czas tem u tez mi tak strzelalo, sprawdzalem i do niczego w zawiasie nie moglem sie przyczepic, na szarpakach tez sprawdzalem i nic, na pocieszenie moge Ci powiedziec ze po kilku miesiacach przestalo ustalo do dzis:D pozdro:D

pavel007
06-05-10, 21:49
ulżyło mi :)

a co z tym przegubem kierowniczym?

kurgan
07-05-10, 07:07
da rade uratowac przegub o ile z peknieta guma nie jezdziles dlugo. smar grafitowy i gumy do kupienia w jednym zestawie. co do sprezyn strzelaja, a jezeli masz zglebione czasem czesciej, ale bez stresu

pavel007
07-05-10, 09:37
z tym ze nie jest to przegub napedowy - te sa ok. Peknieta jest ta guma co jest w niej ciegło które skreca koło - nie ma tam żadnych łożysk smaru chyba tez nigdy w niej nie byłó bo suchutko jest. Mysle ze zaizolowanie tego uszkodzenia czyms wystarczy.