Zobacz pełną wersję : Problem z rozkręceniem amortyzartora
Mam taki problem. Wymieniam u siebie sprężyny, przód poszedł dość łatwo a z tyłu wyciągnąłem już amortyzator ale nie mogę go rozkręcić. Ten otwór na imbus już się wyrobił i się okręca.
http://img46.imageshack.us/img46/3931/p50600133fe.jpg
Żabką jak złapie to gwint pójdzie. Myślałem żeby na końcu dospawać nakrętkę i próbować odkręcić. Kolega wpadł na pomysł żeby nagwintować ten otwór po imbusie i wkręcić tam śrubę i potem odkręcać.
Macie jeszcze jakieś pomysły jak to odkręcić?
KrzyChules
05-05-10, 20:03
zabka zlap ponizej mocowania amortyzatora , za tloczysko, moze pojdzie .
ja u siebie zanim odrecalem ta nakretke to pare razy psikaczem i pare mlotkow w nakretke by ja ruszyc, odkrecalo sie bardzo latwo
jw. albo najlepiej spróbuj odkręcić tą śrube ganem a jaknie masz w domu gana to podjedz do jakiegoś warsztatu to chłopaki ci odkręcą
JulekCIVIC
05-05-10, 22:49
zeszlifuj konieć gwintu po dwóch stronach równolegle i dopasuj np na klucz 8,
nakrętka dalej bedzie sie nakrecac ;)
piotrstrojek
06-05-10, 07:37
Albo lekko natnij np. breszczotem śrubę, bierzesz potem w dłoń szeroki śrubokręt i nie ma siły żeby nie poszlo - tylko nie nacinaj dużo - ze 3mm...
zabka zlap ponizej mocowania amortyzatora , za tloczysko, moze pojdzie .
ja u siebie zanim odrecalem ta nakretke to pare razy psikaczem i pare mlotkow w nakretke by ja ruszyc, odkrecalo sie bardzo latwo
jak złapie za tłoczysko to się tylko gniecie. Z przodu tez się bardzo łatwo wykręcało nawet nie musiałem psikać i pukać młotkiem.
zeszlifuj konieć gwintu po dwóch stronach równolegle i dopasuj np na klucz 8,
nakrętka dalej bedzie sie nakrecac
Dobry patent, spróbowałem tak ale klucz 8 się zaczął okręcać.
Albo lekko natnij np. breszczotem śrubę, bierzesz potem w dłoń szeroki śrubokręt i nie ma siły żeby nie poszlo - tylko nie nacinaj dużo - ze 3mm...
Też tak spróbowałem ale śrubokrętem urwałem te ścianki śruby.
Chyba pozostaje mi tylko pójście z tym do jakiegoś warsztatu albo zakup nowych amorków.
skoro juz zeszlifowales pod klucz 8, to probowales zlapac to zabka?
Inny pomysl, nie wiem czy wykonalny bo nigdy nie sciskalem sprezyn wiecej niz to potrzebne, ale moze da sie scisnac sprezyny sciskaczem na tyle zeby zlapac zabka ponizej sruby, a nad czapka amortyzatora?
tydzień temu miałem ten sam problem z tym ze miałem palnik pod ręką zagrzałem nakrętke do czerwonosci i pusciła.
jak masz ściągacz do sprężyn to ściśnij sprężynę, może wtedy puści
JulekCIVIC
07-05-10, 09:55
albo to co zeszlifowałeś pod ta 8 to wkręć w imadło i nie ma siły żeby nie puściło :)
mialem identyczny problem najpierw poszedl imbus pozniej klucz 8 pozniej zaba za tloczysko nic nie dalo wiec grzalem palnikiem zeby wytopic plastik w tej nakretce a pozniej odrazu pistoletem pneumatycznym i szlo elegancko
spróbuj odkręcić tą śrube ganem a jaknie masz w domu gana to podjedz do jakiegoś warsztatu to chłopaki ci odkręcą
Próbowałem już pistoletem pneumatycznym i nic, tylko się obraca. Już ściskałem sprężyny. A podgrzewać tego za bardzo mechanicy nie chcą. Pozostało mi kupienie używanych amorków lub nowych o skróconym skoku ta technix.
piotrstrojek
07-05-10, 22:55
Jest jeszcze jedna opcja - tylko śrubę diabli wezmą. Połóż amor na czymś solidnym, tak żeby śruba leżała stabilnie. Weź ostry przecinak i przetnij śrubę... tylko zanim zaczniesz się tak bawić to na sprężyny ściągacz załóż, bo się zdziwić można...
no to jak już chłopaki ganem tego nie odkręcili to ty w domu nie dasz rady :(