Zobacz pełną wersję : Problem z temperaturą
Witam mam silnik D14A8 i od pewnego czasu pojawia się problem z temperaturą.
Jak jadę wszystko ok ale jak auto postoi czasem zaczyna wskazówki gwałtownie rosnąć do góry. Płyn jest olej jest ale wentylator się nie załącza. Jak sprawdzić wentylator i co to może być ?? POMOCY !
termostat... albo spróbuj wentylator na krótko podłączyć czy się załącza...
pozdro!
gdzie go podłączyć ??
Najlepiej pod kompresor tylko taki o pojemności 100L i ustaw ciśnienie na 5,5 bar, na pewno będzie działał, a na poważnie jak sama nazwa mówi podłączenie na krótko czyli wypnij oryginalne zasilanie (kostkę od wentylatora) i podłącz inne zasilanie, pewne zasilanie może być bezpośrednio z aku, możesz też wypiąć tą kostkę i jak jest nagrzany silnik i powinien się załączać wiatrak to zobacz np woltomierzem czy masz sygnał jakikolwiek na ten wentylator.
na razie wymontowałem czujnik z sprawdziłem go omomierzem cały czas poza skalą ( nawet jak go podgrzałem do 90 stopni )
o ile sie nie myle to wiatrak włącza sie gdy ciecz chłodząca osiągnie 93*C
no tak ale ze on ma ponad 200 k omów ? jutro kupie nowy i zobaczę ile takie badziewie może kosztować ? orientuję się ktoś
Jakub Skalski
01-05-10, 14:25
Wentylator chłodnicy sprawdza się poprzez odłączenie kostki od czujnika i zwarcie kawałkiem kabla gniazda w kostce jeśli wentylator zaskoczy wtedy wiemy ze przyczyną awarii wentylatora jest czujnik w silniku.Jeżeli w dalszym ciągu nie działa szukamy awarii w innym miejscu.
A nie możesz najpierw poszukac w bezpiecznikach? Czasami przyczyna jest banalna.