Zobacz pełną wersję : ucieka gdzieś płyn pomocy
problem mój polega na tym że nie wiem co się dzieje z płynem z chłodnicy.W przeciągu 3 miesięcy wymieniłem wszystkie czujniki,chłodnice i termostat i dalej dzieje się to samo.Codziennie dojeżdżam do pracy i co jakiś czas ubywa gdzieś płyn z chłodnicy i zaczyna się podnosić wskazówka od temperatury.Czy żeby się tego pozbyć muszę wymienić uszczelkę pod głowicą ?samochód to zgazowane 1.4is z 99
Pompe wody sprawdzałeś ? Kiedy była wymieniana?
tego jeszcze nie wymieniałem.Pewnie trochę czasu już nie była wymieniana bo nic takiego nie słyszałem a ja autko mam od października
Witam
Mam podobny problem. Zaczęło się, jak były ostatnio te upały po 35stopni. Po trasie Warszawa - Poznań musiałem dolać 250ml płynu do chłodnicy. W drugą stronę to samo. Podczas jazdy temperatura w normie, gdy się tylko na chwilę zatrzymałem od razu rosła.
Zero wycieku, auto nie dymi.
Przez ostatnie parę dni jeździłem mniej, ale płynu praktycznie nie ubyło.
Czy jest możliwe, że płyn wyparował podczas dość szybkiej jazdy w upale 35 stopni ?
ostatnio mam podobnie, a pompa wody zmieniona 2 tys temu
To moze naprawde jest przez upał. Teraz od ostatniej dolewki zrobilem ponad 200km i nic nie ubylo z chlodnicy, tylko troche ze zbiorniczka wyrownawczego
mi ostatnio tez ubyło ze zbiorniczka tak z 1 cm, ale to przez te pogody tak sadze.
Zdecydowanie nie powinno ubywać. Bynajmniej nie w takim tempie jak to u was występuje. Właśnie wróciłem dziś z Litwy. 1000 km. w 4 dni. Zero ubytku. Ja zrobiłem dolewkę z 250 ml. jakieś pół roku temu po 20 000 km. Prawdopodobnie macie gdzieś nieszczelności, które uaktywaniają się w podwyższonej temp. Rozwiązania dwa: jechać do mechanika i niech sprawdzi szczelność, drugie jeździć i dolewać co może się nie koniecznie dobrze skończyć w przyszłości. Sprawdzcie jeszcze czy olej nie ma przebarwień jeśli są to uszczelka do wymiany.
może tez uciekać przez uszczelkę przy ssaku ja tak miałem :) tam jest taki malutki otworek do bloku i uszczelka w tamtym miejscu jest naprawdę cieniutka może tamtędy puszcza? ale jeśli auto nie dymi za bardzo to raczej bym to wykluczył. Zawsze może tez być sparciały waz który od temperatury i ciśnienia daje dupy ...