Zobacz pełną wersję : Civic H22 ? OPINIE...
Witajcie!
Zaczęło mnie interesować Jajeczko z silnikiem H22 od preludzi ... np. ta sztuka:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11878495
Co o tym sadzicie warto coś takiego mieć? Spalanie przy tej wadze i jeżdzi spokojniej 9-10 litrów ? Prosze o jakiekolwiek opinie i sugestie na temat takiego swap-a ;)
Czekam na sensowne odp i z góry oczywiście wielkie dzięki strzała!
takie auto z tym silnikiem to nie raczej auto do spokojnego, ekonomicznego przemieszczania sie :) na pewno warto takie coś mieć, ale osobiście bym miał jako 2 auto, weekendowe
To takim silnikiem nie można jeździć spokojnie?:D Tylko czemu ta cena taka niska?! Nie wierze, że gościu za bezcen sprzedaje bo mu kasy potrzeba...
No właśnie cena dość atrakcyjna ;) Jeszcze nie dzwoniłem do niego...Heh ,ale spory zapas mocy pod machą nie zaszkodzi ;D
Kolo pisze że auto doinwestowane a dolot ma z kibel rury...na pewno warto rozważyć możliwość zakupu takiego autka gdyż 2.2vti odpowiednio pomodzone da Ci ponad 200km które w tej budzie robią robotę:)
Tylko podstawowa sprawa to w jakim stanie obecnie bolid się znajduje,jakie ma ciśnienie na cylindrach w jakim stanie są półosie no generalnie trzeba autko sprawdzić żeby się na minę nie w...
Ps.co do tego spalania to nie zejdziesz poniżej 10l,mi się nie udało a śmigam b-serią.
piotrstrojek
19-04-10, 21:55
Swapy H - serii zawsze są tańsze niż B - serii, ze względu na to że silniki H-serii są starsze technologicznie i nie tak zaawanswoane jak np. B18C4... tak przynajmniej mi się wydaje ;)
Swapy H - serii zawsze są tańsze niż B - serii, ze względu na to że silniki H-serii są starsze technologicznie i nie tak zaawanswoane jak np. B18C4... tak przynajmniej mi się wydaje ;)
sorry, ale dawno nie słyszałem większej głupoty :cool:
piotrstrojek
19-04-10, 22:19
Luz :) tak po prostu słyszałem, zawsze warto jak ktoś zweryfikuje wiadomości i wiedzę - po to jest forum :)
Pzdr
Kolo pisze że auto doinwestowane a dolot ma z kibel rury...na pewno warto rozważyć możliwość zakupu takiego autka gdyż 2.2vti odpowiednio pomodzone da Ci ponad 200km które w tej budzie robią robotę:)
Tylko podstawowa sprawa to w jakim stanie obecnie bolid się znajduje,jakie ma ciśnienie na cylindrach w jakim stanie są półosie no generalnie trzeba autko sprawdzić żeby się na minę nie w...
Ps.co do tego spalania to nie zejdziesz poniżej 10l,mi się nie udało a śmigam b-serią.
Można zejść poniżej 10litrów przy bardzo spokojnej jeździe - jak jest taka potrzeba. Wiadomo, że nie kupuje się samochodu z takim silnikiem by oszczędzać na paliwie więc 10-11 to będzie norma spalania przy normalnej jeździe.
W sumie typek dał taką cenę jak silnik z przekładką. Buda tak jakby gratis :D.Przed ostateczną decyzją o zakupie warto podjechać do zaufanego mechanika albo do ASO, żeby ci sprawdzili ogólny stan techniczny samochodu.
Można zejść poniżej 10litrów przy bardzo spokojnej jeździe - jak jest taka potrzeba. Wiadomo, że nie kupuje się samochodu z takim silnikiem by oszczędzać na paliwie więc 10-11 to będzie norma spalania przy normalnej jeździe.
Realne spalanie to 13-14 w niezamulanej jeździe miejskiej... wiem, bo znam dwa dobrze dwa projekty cvc z h22a...
10-11 to pali d16 ;)
tylko czy dobrze zrobione czy nie sciaga w trakcie jazdy dobrze to sprawdz ja mam plan wlozenia takiego silnika 2.2 i mnie po znajomosci wynosi 10tys i mam pewnego faceta co do swapow
A lepiej H serią się zainteresować czy B np. c4 ?jakie są koszta włożenia kompletnego silnika h22 i c4 ?
Kompletne koszty swapa na c4 z silnikiem itd to około 7,5-8tys a h22a to 10-11tys. Do H trzeba ściągać łapy, a dobre łapy tanie nie są. Jak ktoś chce się bawić w półśrodki przy takim swapie i kupować badziew to wiadomo da rade to zrobić taniej, ale niestety to jest ryzyko.
Sam silnik w H jest tani, ale cała reszta jest dużo droższa niż w przypadku B serii. H22a ma ok 215 kucy na wejściu i sporo NM, ale rzeźbienie dalej jest dość trudne ze względu na koszty. W B18 masz 169kucy, jak dobrze pamietam coś koło 170 momentu i miliony części. Jedne droższe drugie tańsze - wiadomo, można dojść do 200 koni, ale jak dodać koszt tych modów do kosztu swapa na B18 to dużo bardziej się opłaca wsadzić H22a a jeszcze troche pieniędzy zostanie. Jak komuś wystarczy 215 koni i tyle momentu (no wiadomo dolot, wydech można zrobić jeszcze dość tanim kosztem) to lepiej pójść w H i mieć kupe frajdy nawet z jazdy serią/prawie serią.
I co kupił ktoś to jajko?
damianlapszys
09-05-10, 11:39
Sam silnik w H jest tani, ale cała reszta jest dużo droższa niż w przypadku B serii. H22a ma ok 215 kucy na wejściu i sporo NM H22A jdm ma 200 koni :) Co do kosztow swapa to b seria zamyka sie w 7-8 tys. Do swapa na H serie trzeba doliczyc łapy i półosie. Chinskie łapy kosztuja 100$ plus wysyłka ze stanow, chinskie półosie to koszt 150 $. Co do łap to smiało mozna kupowac te chinskie podrobki hasporta gdyz sa bardzo dobrze wykonane i nie warto przepłacac. Zas jesli chodzi o półosie to nie warto oszczedzac. Kolejnym wydadkiem u mnie w swapie było sprzeglo gdyz chcac kupic silnik w dobrym stanie szukałem h22a z automata i kupiłem osobno manualna skrzynie. Moj swap na H22A wraz z rozrzadami, płynami, paskami. łapami .półosiami sprzeglem wyszedł jakies 13tys. Co do spalania to jeszcze nigdy auto nie spaliło mi mniej niz 13 litrow w miescie jadac mega oszczednie. Przy normalnej jezdzie ( nie zamulajac) to spalanie wychodzi 15 litrow. Przy ostrym vteckowaniu spalanie rzedu 20 litrow - mina kozakow w BMW wąchajacych spaliny BEZCENNA :)
Kostek_Junior
09-05-10, 22:57
co do tego spalania to powiem Ci że dużo pali twoje auto
co do tego spalania to powiem Ci że dużo pali twoje auto
Też mi się tak wydaje, że koledze dużo pali. Wstępnie testowałem swoje H22A i jazda w sumie tylko po mieście wychodzi na oko, bo dokładnie jeszcze nie mierzyłem gdzieś w okolicach 10, 11 litrów. Auto mam jeszcze nie wystrojone, jedynie ustawiłem AFR w okolicach 14.7 na kompie P28.
Kostek_Junior
10-05-10, 16:39
dokładnie Tompro, 10-11 litrów przy spokojnej jeździe.
siema co do spalania to moja preluda h22a nie spala 14 litrow tak jak koledzy mowia 10 -11 litrow.chlopaki kto ogarnia dobrze swapy w poblizu lodzi?? chcialbym do civa 4 gen wsadzic h22 albo b18