Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Civic H22 ? OPINIE...

Dasibe
19-04-10, 20:08
Witajcie!
Zaczęło mnie interesować Jajeczko z silnikiem H22 od preludzi ... np. ta sztuka:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11878495

Co o tym sadzicie warto coś takiego mieć? Spalanie przy tej wadze i jeżdzi spokojniej 9-10 litrów ? Prosze o jakiekolwiek opinie i sugestie na temat takiego swap-a ;)
Czekam na sensowne odp i z góry oczywiście wielkie dzięki strzała!

zabas
19-04-10, 20:25
takie auto z tym silnikiem to nie raczej auto do spokojnego, ekonomicznego przemieszczania sie :) na pewno warto takie coś mieć, ale osobiście bym miał jako 2 auto, weekendowe

karmel
19-04-10, 21:27
To takim silnikiem nie można jeździć spokojnie?:D Tylko czemu ta cena taka niska?! Nie wierze, że gościu za bezcen sprzedaje bo mu kasy potrzeba...

Dasibe
19-04-10, 21:45
No właśnie cena dość atrakcyjna ;) Jeszcze nie dzwoniłem do niego...Heh ,ale spory zapas mocy pod machą nie zaszkodzi ;D

elton_26
19-04-10, 21:53
Kolo pisze że auto doinwestowane a dolot ma z kibel rury...na pewno warto rozważyć możliwość zakupu takiego autka gdyż 2.2vti odpowiednio pomodzone da Ci ponad 200km które w tej budzie robią robotę:)
Tylko podstawowa sprawa to w jakim stanie obecnie bolid się znajduje,jakie ma ciśnienie na cylindrach w jakim stanie są półosie no generalnie trzeba autko sprawdzić żeby się na minę nie w...
Ps.co do tego spalania to nie zejdziesz poniżej 10l,mi się nie udało a śmigam b-serią.

piotrstrojek
19-04-10, 21:55
Swapy H - serii zawsze są tańsze niż B - serii, ze względu na to że silniki H-serii są starsze technologicznie i nie tak zaawanswoane jak np. B18C4... tak przynajmniej mi się wydaje ;)

sane
19-04-10, 22:09
Swapy H - serii zawsze są tańsze niż B - serii, ze względu na to że silniki H-serii są starsze technologicznie i nie tak zaawanswoane jak np. B18C4... tak przynajmniej mi się wydaje ;)

sorry, ale dawno nie słyszałem większej głupoty :cool:

piotrstrojek
19-04-10, 22:19
Luz :) tak po prostu słyszałem, zawsze warto jak ktoś zweryfikuje wiadomości i wiedzę - po to jest forum :)
Pzdr

lozek
19-04-10, 22:27
Kolo pisze że auto doinwestowane a dolot ma z kibel rury...na pewno warto rozważyć możliwość zakupu takiego autka gdyż 2.2vti odpowiednio pomodzone da Ci ponad 200km które w tej budzie robią robotę:)
Tylko podstawowa sprawa to w jakim stanie obecnie bolid się znajduje,jakie ma ciśnienie na cylindrach w jakim stanie są półosie no generalnie trzeba autko sprawdzić żeby się na minę nie w...
Ps.co do tego spalania to nie zejdziesz poniżej 10l,mi się nie udało a śmigam b-serią.

Można zejść poniżej 10litrów przy bardzo spokojnej jeździe - jak jest taka potrzeba. Wiadomo, że nie kupuje się samochodu z takim silnikiem by oszczędzać na paliwie więc 10-11 to będzie norma spalania przy normalnej jeździe.

Duff-1964
19-04-10, 22:32
W sumie typek dał taką cenę jak silnik z przekładką. Buda tak jakby gratis :D.Przed ostateczną decyzją o zakupie warto podjechać do zaufanego mechanika albo do ASO, żeby ci sprawdzili ogólny stan techniczny samochodu.

sane
20-04-10, 01:00
Można zejść poniżej 10litrów przy bardzo spokojnej jeździe - jak jest taka potrzeba. Wiadomo, że nie kupuje się samochodu z takim silnikiem by oszczędzać na paliwie więc 10-11 to będzie norma spalania przy normalnej jeździe.

Realne spalanie to 13-14 w niezamulanej jeździe miejskiej... wiem, bo znam dwa dobrze dwa projekty cvc z h22a...

10-11 to pali d16 ;)

dober84
20-04-10, 01:22
tylko czy dobrze zrobione czy nie sciaga w trakcie jazdy dobrze to sprawdz ja mam plan wlozenia takiego silnika 2.2 i mnie po znajomosci wynosi 10tys i mam pewnego faceta co do swapow

Igor_s4
20-04-10, 15:24
A lepiej H serią się zainteresować czy B np. c4 ?jakie są koszta włożenia kompletnego silnika h22 i c4 ?

lozek
20-04-10, 17:19
Kompletne koszty swapa na c4 z silnikiem itd to około 7,5-8tys a h22a to 10-11tys. Do H trzeba ściągać łapy, a dobre łapy tanie nie są. Jak ktoś chce się bawić w półśrodki przy takim swapie i kupować badziew to wiadomo da rade to zrobić taniej, ale niestety to jest ryzyko.

Sam silnik w H jest tani, ale cała reszta jest dużo droższa niż w przypadku B serii. H22a ma ok 215 kucy na wejściu i sporo NM, ale rzeźbienie dalej jest dość trudne ze względu na koszty. W B18 masz 169kucy, jak dobrze pamietam coś koło 170 momentu i miliony części. Jedne droższe drugie tańsze - wiadomo, można dojść do 200 koni, ale jak dodać koszt tych modów do kosztu swapa na B18 to dużo bardziej się opłaca wsadzić H22a a jeszcze troche pieniędzy zostanie. Jak komuś wystarczy 215 koni i tyle momentu (no wiadomo dolot, wydech można zrobić jeszcze dość tanim kosztem) to lepiej pójść w H i mieć kupe frajdy nawet z jazdy serią/prawie serią.

elton_26
30-04-10, 18:30
I co kupił ktoś to jajko?

damianlapszys
09-05-10, 11:39
Sam silnik w H jest tani, ale cała reszta jest dużo droższa niż w przypadku B serii. H22a ma ok 215 kucy na wejściu i sporo NM H22A jdm ma 200 koni :) Co do kosztow swapa to b seria zamyka sie w 7-8 tys. Do swapa na H serie trzeba doliczyc łapy i półosie. Chinskie łapy kosztuja 100$ plus wysyłka ze stanow, chinskie półosie to koszt 150 $. Co do łap to smiało mozna kupowac te chinskie podrobki hasporta gdyz sa bardzo dobrze wykonane i nie warto przepłacac. Zas jesli chodzi o półosie to nie warto oszczedzac. Kolejnym wydadkiem u mnie w swapie było sprzeglo gdyz chcac kupic silnik w dobrym stanie szukałem h22a z automata i kupiłem osobno manualna skrzynie. Moj swap na H22A wraz z rozrzadami, płynami, paskami. łapami .półosiami sprzeglem wyszedł jakies 13tys. Co do spalania to jeszcze nigdy auto nie spaliło mi mniej niz 13 litrow w miescie jadac mega oszczednie. Przy normalnej jezdzie ( nie zamulajac) to spalanie wychodzi 15 litrow. Przy ostrym vteckowaniu spalanie rzedu 20 litrow - mina kozakow w BMW wąchajacych spaliny BEZCENNA :)

Kostek_Junior
09-05-10, 22:57
co do tego spalania to powiem Ci że dużo pali twoje auto

Tompro
10-05-10, 14:48
co do tego spalania to powiem Ci że dużo pali twoje auto

Też mi się tak wydaje, że koledze dużo pali. Wstępnie testowałem swoje H22A i jazda w sumie tylko po mieście wychodzi na oko, bo dokładnie jeszcze nie mierzyłem gdzieś w okolicach 10, 11 litrów. Auto mam jeszcze nie wystrojone, jedynie ustawiłem AFR w okolicach 14.7 na kompie P28.

Kostek_Junior
10-05-10, 16:39
dokładnie Tompro, 10-11 litrów przy spokojnej jeździe.

paqraq
25-06-10, 15:57
siema co do spalania to moja preluda h22a nie spala 14 litrow tak jak koledzy mowia 10 -11 litrow.chlopaki kto ogarnia dobrze swapy w poblizu lodzi?? chcialbym do civa 4 gen wsadzic h22 albo b18