PDA

Zobacz pełną wersję : Wpadajacy pedał hamulca

Meteo
17-04-10, 15:44
Chciałem sobie polakierowac zaciski z przodu wiec je wykręciłem i po ponownym zamontowaniu i odpowietrzeniu układu hamulcowego padał na wył. silniku po kilkakrotynym podpompowaniu staje sie twardy ale po zapaleniu silnika wpada w podłgę. Co moze byc przyczyna wczesniej halmulce pracowały bez zrzutów, brak wycieków, hamulce odpowietrzone zgodnie z instrukcja nawet pompke odpowietrzyłem prosze o rady.

Budziniak
17-04-10, 15:45
Skoro hamulec wpada to jest zapowietrzony. Jak na włączonym silniku pompujesz to twardnieje ?

Meteo
17-04-10, 15:54
Gdy zapale to wpada w podłoge i nie ma hamulcy. Auto podniesione na podnosniku wszystkie 4 koła nie hamują.Chyba juz 10 razy odpowietrzałem prawie litr płynu przepuściłem.

Na wlączonym moment wpada i brak hamulcy

kenny
17-04-10, 18:27
Napisz jak odpowietrzasz, w jakiej kolejności

tyniek
19-04-10, 12:22
Mam taki sam problem. Robiłem swapa hebli na tez mb6. Wszystkie zaciski regenerowałem. Przepuściłem dużo płynu i też nie hamują. Odpowietrzane było solidnie ze 3-4 razy. I jak stoję to po podpompowaniu lekko twardnieje pedał natomiast przy odpaleniu już jest miękki i nie hamuje. Musiałem ręcznym lekko pomagać... Może ktoś będzie nam w stanie pomóc??

spychu
19-04-10, 15:03
Tyniek zmieniles pompe z serwem na MB6 czy zostawiles swoja 13/16" ?

tyniek
19-04-10, 15:17
spychu odpowiedziałem Ci na gg ale tutaj jak coś Ci jeszcze raz napiszę. Pompa i serwo jest z MB6. Pompa hamulcowa 100% sprawna. Nigdzie wycieku płynu nie zauważyłem i zastanawiam się nad rozdzielaczem...

kenny
20-04-10, 09:08
Pompa hamulcowa 100% sprawna.
Po czym poznajesz, że jest sprawna? Może przepuszczać między celami.

tyniek
20-04-10, 12:21
Po tym, ze sprawdzali to mechanicy i mowili, ze jest bardzo dobre cisnienie.

qba1983
21-04-10, 16:52
proponuje odpowietrzyc wszystkie laczenia przewodow, zaczynajac od pompy,(chodzi o to by poluzowac te nakredki i podpompowac az wyleci plyn, jesli masz ABS to jestem pewien ze odpowietrzajac pompe ABS beda lecialy najpierw bombelki dopiero pozniej plyn. dopiero po takim zabiegu odpowietrz wszstkie zaciski

ppiotrek
23-04-10, 11:39
długo jeździłeś bez hebli? zauważyłeś, żeby płyn Ci uciekał?

Nemereth
23-04-10, 18:14
długo jeździłeś bez hebli?

Chyba się nie da tak... :rolleyes:

ppiotrek
24-04-10, 03:10
Chyba się nie da tak... :rolleyes:

Przecież tyniek napisał, że ręcznym sobie pomagał. Wywnioskowałem więc, że jeździł trochę.

gruszkin
24-04-10, 18:23
Manual mówi żeby odpowietrzać troche inaczej:D Czyli tylne lewe, przednie prawe, tylne prawe, przedine lewe-w takiej kolejności. Odpowietrzyć należy przynajmniej 2 razy żeby mieć pewnośc ze nie ma powietrza no i obserwuj czy nie poci się przy łączeniach przewodów hamulcowych bo może być nieszczelność.