PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki rozstaw śrub Aerodeck ? oraz problem w wahaczami.

raggaman
09-04-10, 21:20
Witam.

Na początku chciałbym się zapytać jaki rozstaw śrub ma Honda Civic Aerodeck 1.5Vtec-e 114KM ?
Po przepyrce gooogle jedni piszą, że 4 X 100 inni 4 X 114 ?:confused:

Wiem, że VTI miały 4 x 114..

Drugie pytanie.
Wymieniane miałem jakiś czas temu cukierki duże..później pojeździłem trochę po roztopach i podczas skrętów zaczęło coś mi stukać w tylnym zawieszeniu..pojechałem do mechanika obsunąć go trochę bo myślałem, że znowu czegoś nie dokręcili..wjechałem na kanał i wszystko gra..wahacze tylne są całe..zakręcone porządnie..okazało się że do wahacza dostał się piach z wodą i stuka..

..no ale dziś było ładnie i słonecznie..troszkę popadało i znów " stuk..pąk..stuk ..pąk " :mad:

Czy te wahacze tylne mają jakieś defekty seryjne i u Was też się takie sytuacje dzieją ?

Trzecie pytanie..

Jakie felgi kupić ?

15 + gleba = boje się, że auto będzie się wieszać i będzie mało funkcjonalne.
16 + gleba- ta opcja podoba mi się bardziej..ale czy to nie przerost formy do takiego silniczka ?

Zawsze mam ten dylemat..w poprzednim aucie i poszedłem za głosem rozsądku i kupiłem 17..dwa dni później żałowałem, że nie kupiłem 18 :rolleyes:

Pozdrawiam, Łukasz.

havok
09-04-10, 22:39
Na pierwsze pytanie odpowiedziałeś sobie sam - kombi z 1.5 nie jest Vti, więc ma 4x100.

2.

stuk..pąk..stuk ..pąk
Masz obniżone auto? Bo wtedy bywa, że sprężyny dają takie dźwięki, gdy jest mokro.

3. To Ty będziesz jeździł. Zdecyduj się pomiędzy komfortem, osiągami a wyglądem. W zasadzie nie ma opcji uniwersalnej, z czegoś musisz zrezygnować.

raggaman
09-04-10, 23:06
Na pierwsze pytanie odpowiedziałeś sobie sam - kombi z 1.5 nie jest Vti, więc ma 4x100.

2.

Po tym co znalazłem w googlach to już sam sobie nie ufam.

Masz obniżone auto? Bo wtedy bywa, że sprężyny dają takie dźwięki, gdy jest mokro.

Czysta seria. Dopiero od wiosennych roztopów zaczęły wydobywać się takie dźwięki.

To Ty będziesz jeździł. Zdecyduj się pomiędzy komfortem, osiągami a wyglądem. W zasadzie nie ma opcji uniwersalnej, z czegoś musisz zrezygnować.

Pomijam opcję osiągów i komfortu bo w tym aucie i tak jest to na niskim poziomie. Po prostu oczekuję jakiejś informacji czy ten poczciwy kombiak będzie dobrze wyglądał na 15 + sprężyny - 40 mm czy do tego efektu potrzeba min. 16 :rolleyes:

Nie chciałbym wydać ciężko uciułanych pieniążków i być niezadowolonym.

Czy ktoś jest może użytkownikiem takich springów - http://www.allegro.pl/item962452554_sprezyny_sport_honda_civic_aerodeck_ kombi_04_98.html

http://www.allegro.pl/item956846654_sprezyny_sportowe_honda_civic_5d_40_ 35mm_95.html ?
Jak to jest z ich jakością ?
Z tego co widzę to marny wybór w tej kwestii .

havok
10-04-10, 01:09
To ja mam dla Ciebie propozycję taką - jedź na niedzielny spot i proś chłopaków o wypróbowanie jazdy na większych kołach i na obniżonym zawieszeniu. Będziesz miał punkt odniesienia najlepszy z możliwych.
Co do wyglądu - Vti w serii mają 15 cali. Do spotu pooglądaj fotki naszych klubowych kombi na 15 calach (np. Vti na serii).

raggaman
10-04-10, 09:12
Co do wyglądu - Vti w serii mają 15 cali. Do spotu pooglądaj fotki naszych klubowych kombi na 15 calach (np. Vti na serii).

Tak też zrobiłem z racji tego, że spotów Lubelskich jako tako chyba nie ma :rolleyes:

Znalazłem ogłoszenie forumowe na fajne 15 i tą drogę będę chyba podążał.

!markos
10-04-10, 10:52
Po tym co znalazłem w googlach to już sam sobie nie ufam.masz w domu cos takiego jak linijka, albo suwmiarka? bo wiesz.. to jest mierzalne i google nie jest ci do takiego pomiaru potrzebny.

raggaman
10-04-10, 11:50
masz w domu cos takiego jak linijka, albo suwmiarka? bo wiesz.. to jest mierzalne i google nie jest ci do takiego pomiaru potrzebny.

Serio ? :rolleyes:
Wyobraź sobie taką kwestię , że siedzisz w domu ..szukasz felg w necie, na forach..a Twoim autem właśnie pojechała żona.
I co i jak pomierzysz :eek:
Kwestia rozstawu tak czy siak rozwiązana.

kenny
10-04-10, 22:27
Serio ? :rolleyes:
Wyobraź sobie taką kwestię , że siedzisz w domu ..szukasz felg w necie, na forach..a Twoim autem właśnie pojechała żona.
I co i jak pomierzysz :eek:
Kwestia rozstawu tak czy siak rozwiązana.

!markos nie ma żony więc nie mógł brać takiej ewentualności, jesteś rozgrzeszony ;)