Zobacz pełn± wersję : lakierowanie lusterek
Jak w temacie chcę sobie polakierować lusterka, klamki progi i listwy poczne w swoim civicu tylko nie wiem czy warto :? Byłem u paru lakierników i różnie się oni wypowiadaj± na ten tema. Jedni mówi± że mog± polakierować ale nie ręcz± za to że lakier się bedzie trzymał i nie będzie odprysków a inni w ogóle nie chc± się podj±ć zadania. Chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat może kto¶ z was lakierował sobie jaki¶ z tych elementów i może się podzielić wrażeniami 8)
ja mam polakierowane i lusterka i listwy... z luterek nic nie odchodzi lakier...z jednej listwy mi w kilku miejscach odpryneło. Jak kupiłem auto miało juz wszystko polakierowane...ja nim jeżdze trzy lata i dopiero teraz z tej listwy odlazlo wiec w tym roku trzeba bedzie pomalowac
Schumacher
14-03-05, 12:33
mozesz spokojnie malowac, znajomy mial w civcu 5 gen coupe pomalowane wszystko w kolor i nic nie odchodzilo, klamki i listwy nie byly z plastiku tylko jakby troszeczke gumowe i nie odpadalo i z tego co pytalem lakiernika to nie dodawal zadnych uplastyczniaczy do lakieru czy jak to sie tam nazywa...
tez zabieram sie do tego i jakos nie moge, ale chyba bedzie komplet czerwieni do mojej coup bo czrane elementy nie pasuja :)
no to jest tzw. plastyfikator ktory sie naklada przed polakierowaniem w kolorek ale o tym chyba wie kazdy lakiernik i nie trzeba im tego mowic, mnie sie wydaje ze jak dobrze zmatuja to nie ma szans zeby odpadlo.
Ja jak zawsze takie drobnostki lakieruje to sam matowie pytam tylko jakim papierem zeby bylo im dobrze, bo oni robia troszek szybko i nie dokladnie, po prostu nie maja czasu bawic sie z dokladnym zmatowieniem.
To chyba się zdecyduje tylko jeszcze się zastanawiam nad progami bo one s±
narażone na największe uszkodzenia ale jak je zostawie czarne to będzie kiepsko wygl±dalo. Aha i jeszcze jedno pytanko może znacie kogo¶ w Wawie albo okolicach co by to dobrze zrobił ?
ogi też maluj
a ja zostawiam czarne i dotego czarna, lub carbonowa dokladke przedniego zderzaka :-)
może znacie kogo¶ w Wawie albo okolicach co by to dobrze zrobił ?
znamy, ale nie powiemy ;)
jest ich cala masa, wybór nalezy do ciebie
http://www.autobody.pl
Fabrycznie tez sie maluje plastiki i raczej nie odpada :grin: . Wszystko jest kwesita technologii stosowanej w warsztacie. Takie standardowe malowanie plastiku: matowanie plastiku specjalnym plynem>przemycie odpowiednim zmywaczem>malowanie gruntem>dodanie plastyfikatora do podkladu/lakieru.Niektore warsztaty nie robia nic z tego co wymienilem.Wiec proponuje przed oddaniem samochodu do zakladu zapytac najpierw w jaki sposob to tam zrobia.
szymon1777
14-03-05, 19:44
ja tez sie do tego zabieram i mozecie mi powiedziec jaki jest koszt polakierowania tych wszystkich czarnych elementow?
Jesli sie nie myle,to nazwa tego "plastyfikatora" to PLASTOFLEX,znajomy lakiernik używa i jak na razie chwali,nie ma reklamacji :smile:
A podkład na plastik musi byc ,bo po miesi±cu moze i po 6ciu ,zacznie sie łuszczyc i odpadać :(
ja mam pomalowane lusterka i jest super,progi tez i nic nie schodzi.w renówce kiedys malowałem tez lusterka,zderzaki i było oki,podstawa to ten preparat przed malowaniem lakierem,do zmiekczenia lakieru
Dominik_bb
15-03-05, 23:52
Przed połozeniem lakierku wystarczy pomalawoac specjalnym srodkiem(bezbarwny podkład ) do elementów plastikowych i smiało mozesz malowac pod kolor fury i nic nie bedzie odchodzic podał bym ci dokładnie jak to sie nazywa ale teraz nie pamietam :wink: kazdy lakiernik powinien to wiedziec tak jak juz tu wspominali :!:
Ja u siebie malowalem w grudniu 2003 i zadnych odpryskow nie ma. A samochod naprawde duzo lepiej wygl±da... :grin:
ja mam polakierowanie już około 1,5 roku i jest ok, tylko kto¶ mi raz listwe przyrysował .. ale cóż :D