PDA

Zobacz pełną wersję : problem jak to zrobic?

maciek070188
04-04-10, 20:24
witam a wiec mialem maske nowa czarna i rok jej nie ruszalem nie pomalowalem i zardzewiala... nie stac mnie na lakiernika bo musisz zerwac ta powloke polozyc znowu i polakierowac to koszt 500 zl lekko z farbami i wpadlem na pomysl samemu to pomalowac na mat bo mial byc zwykly polysk wiec mat moze byc zeszlifuje wszytsko do golej blachy i co dalej jakies przeciwrdzewiacz dac? nie wiem jake sie stosuje i potem podklad motipa z spreju no i potem pomaluje czarnym matem mam nadzieje ze mi wyjdzie doradzcie?

skolopendra
04-04-10, 20:26
nie pomalowalem i zardzewiala..

to nie była ocynkowana?

maciek070188
04-04-10, 21:14
no widocznie nie;/ poprostu byla czarna miala warstwe wegla tego czy jak to tam i to sie starlo i zardzeiwiala zawsze tak sie dzieje z nowym elementem..

karpik85
05-04-10, 08:50
Bo taki element należy pomalować, a nie jeździć z nim rok czasu. Ten fabryczny podkład to pełni chyba tylko funkcje dekoracyjną.
Bez urazy ale sądząc po pierwszym poście zalecałbym oddać to do lakiernika, koszt to ok 300, max 400 pln, bo Tobie to chyba nic z tego nie wyjdzie.

Skowron48
05-04-10, 09:22
rozumiem jeździć ze zderzakiem niepomalowanym ale macha. pzdr :D

maciek070188
05-04-10, 09:29
dlaczego nie wyjdzie ja chcem to na mat pomalowac.. i mam plan zeszlifowac mache wodnym potem cos antykorozyjnego nastepnie podkład i czarny mat

Budziniak
05-04-10, 10:42
Jak usuniesz całą rdzę i porządnie odtłuścisz to nie ma potrzeby abyś stosował coś antykorozyjnego. Dobry podkład i lakier wystarczą.
Lecz zanim pomalujesz to co masz pomalować to skołuj jakiś kawałek blachy pomaluj tą blachę i sprawdź czy efekt końcowy Ci pasuje

maciek070188
05-04-10, 11:04
budziniak no masz racje ale jeszcze mysle ze jak sam to zrobie to wyjdzie mi kolo 120 zl moze mniej jeszcze zapytam sie jednego lakiernika nie taki idelany fachowiec ale ma sprzet i ciekawe za ile zrobi sam mu przygotuje maske do malowanie to bedzie taniej

Blend
05-04-10, 11:50
Jak chcesz maskę malować sprejem, to odpuść, bo nic dobrego z tego nie wyjdzie, to trzeba malować pistoletem. Oczyść maskę z rdzy i lakieru papierem na sucho, potem washprimer i podkład akrylowy, który docierasz papierem na mokro (pod akryl p800, pod metalic p1000) i na to baza + bezbarwny (z dodatkiem matującym, jak ma być mat).

Pozdro

maciek070188
05-04-10, 12:28
co to wachprimer?

JulekCIVIC
05-04-10, 14:40
a wystarczy wujka google zapytać ;)
http://sklep.optionall.pl/art,1924/Podklad-gruntujacy-SIKKENS-Washprimer-Extra-Mild-1L/

lyski1981
07-04-10, 09:03
no ja bym raczej nie podjoł sie sikania maski samemu,ale jeśli aż tak cię ciśnie kasa to pamietaj jeszcze o takim cudzie o ktorym jeszcze nikt nie wspomnial,a starzy grafficiarze wiedzą o co loto :).o końcowce ktora nazywa się fat cup,pozwala na sikanie szerokim strumieniem farby(szerzej rozpyla ją)
po 1. nie bedzie takich zaciekow,po 2 dokladniej pokryje i nie bedzie plulo kleksami jak zwykla końcówka seryjna na lakierze:)
aha i pamiętaj dawaj z odległości około 30-40cm i pracuj nadgarstkiem a nie całąręką na boki,kładź 3-4 cienkie warstwy,będzie zminimalizowane ryzyko zacieków i tym podobnych problemów.
powodzenia

adamLBN
07-04-10, 09:36
Ja mam w swojej hance pomalowaną 'ręcznie' maskę na czarny mat - taką już kupiłem. Zdecydowanie odradzam malowanie sprayem bo kiszka wyjdzie - za duża powierzchnia.
pzdr

PS Co do końcówki FAT CAP to może i coś ona pomoże ale moim zdaniem efekt i tak będzie co najwyżej dostateczny :)

lyski1981
08-04-10, 08:52
ja nie pisze że dziala ona jak pistolet,tylko znacząco ulatwi sikanie bez smarkow.przez 5lat sikałem takimi końcówkami ściany,blachę ciuchcie i nie było aż takiej tragedi jak sie malowalo srebra na zwyklej końcówie.ale było mineło