PDA

Zobacz pełną wersję : ogrzewanie kolektora dolotowego.

Mordziaty
01-09-06, 16:25
miałem przyjemność ostatnio sporo grzebać w silniku i przy podłączaniu ogrzewania kolektora przypomniały mi sie te bajerki w stylu uszczelka termoizolacyjna pod kolektor lub doloty zimnego powietrza. Poco to wszystko skoro powietrze i tak jest podgrzewane w kolektorze. Jedni mówią że to dobrze bo benzyna szybciej paruje i lepiej rozprowadza się po komorze, a druga sprawa to im zimniejsze powietrze tym więcej go wejdzie do komory. W wypadku takich termoizolacyjnych uszczelek to dla mnie zakładanie czegoś takiego jest dziwne przy podłączonym ogrzewanu kolektora. Jakie są wasze pomysły? Odłączać i testować? napewno nie będzie jakiejś dużej różnicy ale może po zrobieniu dobrego dolotu powietrza do stożka i odizolowaniu go od komory i dodatkowo odłączeniu ogrzewania kolektora i założeniu tej uszczelki z plexi, coś by to dało? jakie są wasze pomysły? może ktoś już prubował? pozdrawiam.

rem36
01-09-06, 18:23
nie ma zadnego ogrzewania kolektora

AndMal100
01-09-06, 21:01
Gdzie jest to ogrzewanie?

Mordziaty
02-09-06, 16:26
kolektor jest podgrzewany przez płyn chłodzący płynący z termostat house do kolektora po lewej stronie kolektora. nie jest to jakiś długi kanał wodny ale jak wiadomo kolektor jest z aluminium więc to ciepło szybko rozprowadza.

igor
02-09-06, 16:52
nic nie kumam :D daj foto moze

odma ?

Mordziaty
02-09-06, 17:05
http://img518.imageshack.us/img518/6664/ogrzewaniebh2.th.png (http://img518.imageshack.us/my.php?image=ogrzewaniebh2.png)

wygląda to tak, że płyn poprostu przepływa tamtędy do głowicy ale niestety w znacznym stopniu ogrzewa kolektor.

odma też jest podgrzewana ale to swoją drogą.

Lord_ZED
02-09-06, 17:24
Hmm w starej to miałem przepustnice ogrzewaną. W b16 jeszcze nie sprawdzałem. Sprawa z kolektorem jest dośc ciekawa. Ale idąc dalej tym tropem to bez uszczelki hondata to i tak sensu niema odpinać skoro się grzeje od głowicy. Jak już zmieniać to wszystko naraz.

Mordziaty
02-09-06, 18:02
no właśnie oto chodzi że raczej wszystko naraz dało by radę. poza tym żeby to odłączyć to też trzeba by się trochę pomęczyć.