Zobacz pełną wersję : Głośny wsteczny bieg
Witam jestem świeżym posiadaczem hanki z końcówki 96roku. Jak w temacie kiedy wrzucam wsteczny bieg ze skrzyni dochodzi głośny dźwięk, taki jakby zębatki nie wpadały w tryby, pytałem się już paru osób i mówią, że taki jest urok hondy. Dlatego zanim pojadę na serwis i skasują mnie możliwe za nic, wolę się zapytać, czy ktoś ma, miał taki sam problem.Dodam, że reszta biegów chodzi ok, nie spadają wchodzą idealnie.
Pozdrawiam
pewnie zgrzyta ci jak wrzucasz wsteczny, albo np nie chce dojść do końca i trzeba jeszcze raz wsteczny wrzucać? Ale to normalne.
Wsteczny nie zawsze wskakuje za pierwszym razem, a jego wrzucaniu towarzyszy metaliczny dźwięk. Ten typ tak ma.
Bo ja wiem czy to normalne. Ja tak nie mam. Owszem zdarza się czasem, że wsteczny nie chce wejść ale wtedy puszczam sprzęgło, wciskam jeszcze raz i wchodzi elegancko. Żadnych zgrzytów nie mam, chyba, że ktoś próbuje wbić wsteczny na chama no to wtedy napewno będzie tak jak piszesz.
Bo ja wiem czy to normalne. Ja tak nie mam. Owszem zdarza się czasem, że wsteczny nie chce wejść ale wtedy puszczam sprzęgło, wciskam jeszcze raz i wchodzi elegancko.
Ja robię tak samo jak mi nie wejdzie, i jest git
Tak dokładnie czasem nie wchodzi, i trzeba jeszcze raz go wrzucić. Na siłę nic nie robię bo wiem ile taka głupota później kosztuje.
Nie przejmować się jeździć i wbijać :D ja mam to samo jak nie bangla to na 1 i jeszcze raz i nie ma hu... musi zadziałać :p
dokładnie tez tak mam... czasem ciezko wchodzi... ale to normalne.
pozdro!
Miałem dokładnie tak samo jak wy. Proponuje pojechac na kanał wejśc pod samochód odkrecic drążek skrzyni biegów dokładnie przesmarowac śrubki i tulejki i będzie chodzic jak prosto z salony. Jeśli nie wiecie jak to zrobic proponuje pojechac do zaprzyjaźnionego mechanika zrobi wam to za 10-20zl. Robota na 10 min
Pozdro ;)
Ale to tak od salonu juz jest ;)
Miałem dokładnie tak samo jak wy. Proponuje pojechac na kanał wejśc pod samochód odkrecic drążek skrzyni biegów dokładnie przesmarowac śrubki i tulejki i będzie chodzic jak prosto z salony. Jeśli nie wiecie jak to zrobic proponuje pojechac do zaprzyjaźnionego mechanika zrobi wam to za 10-20zl. Robota na 10 min
Pozdro ;)
Tylko, że smarownanie o którym piszesz to pomaga na ciężko chodzący lewarek zmiany biegów a nie na źle ustawiające się zębatki przy wstecznym. Ja biegi zmieniam jednym palcem, same wpadają na swoje miejsce. Nie zmienia to faktu, że wsteczny czasem nie wchodzi i trzeba wysprzęglać drugi raz.
Tylko, że smarownanie o którym piszesz to pomaga na ciężko chodzący lewarek zmiany biegów a nie na źle ustawiające się zębatki przy wstecznym. Ja biegi zmieniam jednym palcem, same wpadają na swoje miejsce. Nie zmienia to faktu, że wsteczny czasem nie wchodzi i trzeba wysprzęglać drugi raz.
Opisaną powyżej operację przeprowadziłem rok temu. Biegi wchodzą jak masełko. Szczerze mówiąc nie przypominam sobie faktu żebym od tamtej pory miał jakieś problemy z zapięciem wstecznego.
No dobra, a czym smarowałeś ?
Ale mickee dobrze mówi... Smarowanie nic CI nie da jak zebatki zle sie ustawia...
No dobra, a czym smarowałeś ?
Zwyczajnym towotem :) po za tym zgrzyt zgrzytowi nie równy. w moim przypadku pomogło w waszym nie musi :)
Wsteczny nie zawsze wskakuje za pierwszym razem, a jego wrzucaniu towarzyszy metaliczny dźwięk. Ten typ tak ma.
Bardziej skłaniam się do tej odp sprawdziłem to i faktycznie jest to metaliczny dźwięk, a co ważne dzisiaj był u mnie znajomy swoją hanka i faktycznie ma to samo.
Właśnie nasmarowałem sobie ten przegub, o którym była wcześniej mowa. Myślałem, że wcześniej lewarek biegów chodził mi lekko - teraz jest jeszcze lepiej, poprostu miodzio. Oczywiście na haczenie wstecznego to nie pomogło ale biegi wchodzą teraz leciutko jak w nówce sztuce. Roboty może na 30 min. a efekt naprawdę super. Polecam.