PDA

Zobacz pełną wersję : Głośny wsteczny bieg

Dymek-pc
31-03-10, 13:52
Witam jestem świeżym posiadaczem hanki z końcówki 96roku. Jak w temacie kiedy wrzucam wsteczny bieg ze skrzyni dochodzi głośny dźwięk, taki jakby zębatki nie wpadały w tryby, pytałem się już paru osób i mówią, że taki jest urok hondy. Dlatego zanim pojadę na serwis i skasują mnie możliwe za nic, wolę się zapytać, czy ktoś ma, miał taki sam problem.Dodam, że reszta biegów chodzi ok, nie spadają wchodzą idealnie.
Pozdrawiam

rafsio
31-03-10, 13:57
pewnie zgrzyta ci jak wrzucasz wsteczny, albo np nie chce dojść do końca i trzeba jeszcze raz wsteczny wrzucać? Ale to normalne.

Westfield
31-03-10, 14:00
Wsteczny nie zawsze wskakuje za pierwszym razem, a jego wrzucaniu towarzyszy metaliczny dźwięk. Ten typ tak ma.

mickee
31-03-10, 14:02
Bo ja wiem czy to normalne. Ja tak nie mam. Owszem zdarza się czasem, że wsteczny nie chce wejść ale wtedy puszczam sprzęgło, wciskam jeszcze raz i wchodzi elegancko. Żadnych zgrzytów nie mam, chyba, że ktoś próbuje wbić wsteczny na chama no to wtedy napewno będzie tak jak piszesz.

rafsio
31-03-10, 14:10
Bo ja wiem czy to normalne. Ja tak nie mam. Owszem zdarza się czasem, że wsteczny nie chce wejść ale wtedy puszczam sprzęgło, wciskam jeszcze raz i wchodzi elegancko.

Ja robię tak samo jak mi nie wejdzie, i jest git

Dymek-pc
31-03-10, 14:25
Tak dokładnie czasem nie wchodzi, i trzeba jeszcze raz go wrzucić. Na siłę nic nie robię bo wiem ile taka głupota później kosztuje.

Djadi
31-03-10, 14:41
Nie przejmować się jeździć i wbijać :D ja mam to samo jak nie bangla to na 1 i jeszcze raz i nie ma hu... musi zadziałać :p

Gallus
31-03-10, 20:47
dokładnie tez tak mam... czasem ciezko wchodzi... ale to normalne.

pozdro!

Fish
31-03-10, 22:31
Miałem dokładnie tak samo jak wy. Proponuje pojechac na kanał wejśc pod samochód odkrecic drążek skrzyni biegów dokładnie przesmarowac śrubki i tulejki i będzie chodzic jak prosto z salony. Jeśli nie wiecie jak to zrobic proponuje pojechac do zaprzyjaźnionego mechanika zrobi wam to za 10-20zl. Robota na 10 min

Pozdro ;)

raq22100
31-03-10, 23:34
Ale to tak od salonu juz jest ;)

mickee
01-04-10, 07:25
Miałem dokładnie tak samo jak wy. Proponuje pojechac na kanał wejśc pod samochód odkrecic drążek skrzyni biegów dokładnie przesmarowac śrubki i tulejki i będzie chodzic jak prosto z salony. Jeśli nie wiecie jak to zrobic proponuje pojechac do zaprzyjaźnionego mechanika zrobi wam to za 10-20zl. Robota na 10 min

Pozdro ;)

Tylko, że smarownanie o którym piszesz to pomaga na ciężko chodzący lewarek zmiany biegów a nie na źle ustawiające się zębatki przy wstecznym. Ja biegi zmieniam jednym palcem, same wpadają na swoje miejsce. Nie zmienia to faktu, że wsteczny czasem nie wchodzi i trzeba wysprzęglać drugi raz.

Fish
01-04-10, 10:58
Tylko, że smarownanie o którym piszesz to pomaga na ciężko chodzący lewarek zmiany biegów a nie na źle ustawiające się zębatki przy wstecznym. Ja biegi zmieniam jednym palcem, same wpadają na swoje miejsce. Nie zmienia to faktu, że wsteczny czasem nie wchodzi i trzeba wysprzęglać drugi raz.

Opisaną powyżej operację przeprowadziłem rok temu. Biegi wchodzą jak masełko. Szczerze mówiąc nie przypominam sobie faktu żebym od tamtej pory miał jakieś problemy z zapięciem wstecznego.

mickee
01-04-10, 13:28
No dobra, a czym smarowałeś ?

raq22100
01-04-10, 14:27
Ale mickee dobrze mówi... Smarowanie nic CI nie da jak zebatki zle sie ustawia...

Fish
01-04-10, 14:46
No dobra, a czym smarowałeś ?

Zwyczajnym towotem :) po za tym zgrzyt zgrzytowi nie równy. w moim przypadku pomogło w waszym nie musi :)

Dymek-pc
01-04-10, 17:45
Wsteczny nie zawsze wskakuje za pierwszym razem, a jego wrzucaniu towarzyszy metaliczny dźwięk. Ten typ tak ma.
Bardziej skłaniam się do tej odp sprawdziłem to i faktycznie jest to metaliczny dźwięk, a co ważne dzisiaj był u mnie znajomy swoją hanka i faktycznie ma to samo.

mickee
06-04-10, 17:14
Właśnie nasmarowałem sobie ten przegub, o którym była wcześniej mowa. Myślałem, że wcześniej lewarek biegów chodził mi lekko - teraz jest jeszcze lepiej, poprostu miodzio. Oczywiście na haczenie wstecznego to nie pomogło ale biegi wchodzą teraz leciutko jak w nówce sztuce. Roboty może na 30 min. a efekt naprawdę super. Polecam.