Zobacz pełną wersję : Czy te opony będą dobre?
Witam szanownych Kolegów.
Posiadam Civic'a V gena.
Moje pytanie odnosi się do opon.
Obecnie mam opony letnie 195/55/15.
Problem w tym że są wadliwe i muszę je wymienić.
Mam okazje nabyć dobre oponki w dobrej cenie, lecz ich rozmiar jest taki: 195/60/15.
Czy nie będą za duże?
Pozdrawiam.
zieliniaczek
29-03-10, 21:41
beda wyzsze o cale 19,5mm cale 3% wiec spokojnie mozesz zakladac bedzie wygodniej :)
gratulacje za post powyzej :rolleyes:
195/55/15 to MAX co powinienes wkladac do 5gena jesli chodzi o srednice. koniec kropka. 60 beda mega za wielkie. 20mm to *****iscie duzo w porownaniu do najwiekszego seryjnego kola, ktore szlo do 5gen.
Kazik_h9w3
29-03-10, 23:27
195/55/15 to MAX co powinienes wkladac
dokładnie, ja w swoim 5g chwile jeździłem na 195/60/15 i kiedy się skręca opona trze o podłużnice
nie zakładaj takiej gumy. Jest za duzo za duza. Ja założyłem 195/60/15 kiedys do vi gena i na seryjnym zawiasie obcierało podczas przejzdzania przez wyboje i czasami przy skrecie. Po założeniu takiego balona bedziesz miał rówież duże przekłamania na liczniku powyżej 100km/h.
Proponuję 195/50 lub takie jak masz teraz.
Dzięki za nakierowanie na właściwy tor:)
Tak też myślałem że będzie za duża średnica.
Obecnie zimówki mam 195/65/14 i są za duże, ale za cene kompletu się opłacało wziąć.
A na jakich oponach śmigacie?
Zastanawiam się nad Toyo, Bridgestone i Falken.
Jakie byście polecili?
ScatMan, posiadam 195/50/15 GoodYear`a Excellence i jestem cholernie zadowolony. Bardzo dobrze się sprawują zarówno na suchym jak i na mokrym i co najlepsze dla komfortu, są cichutkie. Też myślałem na Toyo, Bridgestone ale sądzę że niektóre firmy mają więcej renomy swojej marki niż porządnego produktu. To jest moja własna opinia więc bez żadnych podtekstów od innych ;P