Zobacz pełną wersję : pisk na progach zwalniajacych - co to?? czyzby wahacz??
Witam mam nastepujacy problem jak wjezdzam na paógrek( policjant) czy próg zwalniajacy i dupa podskakuje do góry to słysze charakterystyczny pisk czy zgrzyt jakby skorodowany element zaczoł pracowac , słychac to z tyłu chyba po lewej stronie, jak moze byc przyczyna?? czekam na sugestie.
może to być też tuleja na amorku. Na odległość ciężko wyczuć
tylko jak pada deszcz, czy na suchym też?
pruszkowski
30-08-06, 12:56
stawiam na tuleje wahacza, zerwana.
jeśli tylko na mokrym, to masz obrośniętą rdzą sprężynę i jak jest mokra to zaczyna skrzypieć... trzeba sprężynę owinąć twardym gumowym przewodem
i na mokrym i na suchym nie ma znaczenie, dzieje sie tak tylko gdy dupa podskoczy wysoko to slychac pisk a pózniej przy nojmalnej jezdzie sie tego nieoslyszy zerkne na ta tuleje ( moze ktos powie mniej wiecej jaka cena tego elementu??), jeszcze jakies inne pomysły???
a jeszcze jedno czy masz na mysli ta tuleje metalowo gumowa??
pruszkowski
01-09-06, 18:16
tak, wahacza, koszt ok. 120żł (gumowo-metalowa). Objawy miałem
takie same, a pozostałe elementy ok.
troche drogo , ale ców wymieniac komplet po obu strinach czy tylko 1-ą?? da rade zrobic to w przydomowym garazu??, i czy potrzebny sciagacz do sprężyn ??
pruszkowski
01-09-06, 18:38
robił mnie to mechanik. mówi że można jedną wymienić.
droga bo podobno warto oryginał. wymieniałem tylko lewą
i po problemie.
dzis zajrzałem okazało sie ze to nie jest tuleja ( przynajmniej ta najwieksza jest cała i wszystko z nią oki), moz ejakies inne propozycje????
może wartoby było odwiedzić jakiegoś mechanika, który zdiagnozowałby usterkę...
dzisiaj jak mi jesten diagnozował i oparł sie o zderzak aby było ugięcie to mało co go nie urwał na odcinku pod lampa (powiginał mi ta blaszke która jest pod lampa i mam szczeline!!!! ) a w ASO hondy krzykneli 100zł i powiedzieli ze moze sie okazac ze wymienia element a to bedzie cos innego FACHOWCY!!! musze to zlokalizowac sam, mam taki patent aby pokolei smarowac ruchome elementy wahacza ąz wkoncu na któryms pisk ustąpi lub sie zmniejszy, co o tym sadzicie??
dzisiaj jak mi jesten diagnozował i oparł sie o zderzak aby było ugięcie to mało co go nie urwał na odcinku pod lampa (powiginał mi ta blaszke która jest pod lampa i mam szczeline!!!! ) a w ASO hondy krzykneli 100zł i powiedzieli ze moze sie okazac ze wymienia element a to bedzie cos innego FACHOWCY!!! musze to zlokalizowac sam, mam taki patent aby pokolei smarowac ruchome elementy wahacza ąz wkoncu na któryms pisk ustąpi lub sie zmniejszy, co o tym sadzicie??
Wjedz na chodnik z wiekszym kraweznikiem, potem zjedź tyłem ale tak zeby zjechalo najpierw jedno kolo a potem drugie. Jak skrzypi to otworz klape od bagażnika i sprawdź z podniesiana klapą. Jak skrzypienie ustanie to masz to co ja czyli po prostu te gumy ograniczajace na klapie w czasie skrętu karoserii przesuwają się po takiej okrągłej naklejce na rynience i powodują skrzypnięcie. Psiknij na ta gume czyms tłustym i bedzie dobrze.
Jezeli nie ustanie to duze prawdopodobienstwo ze sprezyny.
Kup zgrzewke WD-40,wejdz do kanalu i psikaj na oslep wszystko co widzisz :) Czasem pomaga :)
Wjedz na chodnik z wiekszym kraweznikiem, potem zjedź tyłem ale tak zeby zjechalo najpierw jedno kolo a potem drugie. Jak skrzypi to otworz klape od bagażnika i sprawdź z podniesiana klapą. Jak skrzypienie ustanie to masz to co ja czyli po prostu te gumy ograniczajace na klapie w czasie skrętu karoserii przesuwają się po takiej okrągłej naklejce na rynience i powodują skrzypnięcie. Psiknij na ta gume czyms tłustym i bedzie dobrze.
Jezeli nie ustanie to duze prawdopodobienstwo ze sprezyny.
to nie to spsmarowałem te gumy i nic , pozatym zbyt mocny jest ten dzwiek aby takiemale gumki mogly go wywołac . .