Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : pisk na progach zwalniajacych - co to?? czyzby wahacz??

Mariooo
29-08-06, 22:54
Witam mam nastepujacy problem jak wjezdzam na paógrek( policjant) czy próg zwalniajacy i dupa podskakuje do góry to słysze charakterystyczny pisk czy zgrzyt jakby skorodowany element zaczoł pracowac , słychac to z tyłu chyba po lewej stronie, jak moze byc przyczyna?? czekam na sugestie.

ppm702
29-08-06, 23:05
może to być też tuleja na amorku. Na odległość ciężko wyczuć

jajacek
30-08-06, 00:21
tylko jak pada deszcz, czy na suchym też?

pruszkowski
30-08-06, 12:56
stawiam na tuleje wahacza, zerwana.

jajacek
30-08-06, 12:58
jeśli tylko na mokrym, to masz obrośniętą rdzą sprężynę i jak jest mokra to zaczyna skrzypieć... trzeba sprężynę owinąć twardym gumowym przewodem

Mariooo
01-09-06, 17:58
i na mokrym i na suchym nie ma znaczenie, dzieje sie tak tylko gdy dupa podskoczy wysoko to slychac pisk a pózniej przy nojmalnej jezdzie sie tego nieoslyszy zerkne na ta tuleje ( moze ktos powie mniej wiecej jaka cena tego elementu??), jeszcze jakies inne pomysły???

a jeszcze jedno czy masz na mysli ta tuleje metalowo gumowa??

pruszkowski
01-09-06, 18:16
tak, wahacza, koszt ok. 120żł (gumowo-metalowa). Objawy miałem
takie same, a pozostałe elementy ok.

Mariooo
01-09-06, 18:25
troche drogo , ale ców wymieniac komplet po obu strinach czy tylko 1-ą?? da rade zrobic to w przydomowym garazu??, i czy potrzebny sciagacz do sprężyn ??

pruszkowski
01-09-06, 18:38
robił mnie to mechanik. mówi że można jedną wymienić.
droga bo podobno warto oryginał. wymieniałem tylko lewą
i po problemie.

Mariooo
18-09-06, 22:48
dzis zajrzałem okazało sie ze to nie jest tuleja ( przynajmniej ta najwieksza jest cała i wszystko z nią oki), moz ejakies inne propozycje????

jajacek
18-09-06, 22:56
może wartoby było odwiedzić jakiegoś mechanika, który zdiagnozowałby usterkę...

Mariooo
18-09-06, 23:02
dzisiaj jak mi jesten diagnozował i oparł sie o zderzak aby było ugięcie to mało co go nie urwał na odcinku pod lampa (powiginał mi ta blaszke która jest pod lampa i mam szczeline!!!! ) a w ASO hondy krzykneli 100zł i powiedzieli ze moze sie okazac ze wymienia element a to bedzie cos innego FACHOWCY!!! musze to zlokalizowac sam, mam taki patent aby pokolei smarowac ruchome elementy wahacza ąz wkoncu na któryms pisk ustąpi lub sie zmniejszy, co o tym sadzicie??

s3kawek
19-09-06, 09:40
dzisiaj jak mi jesten diagnozował i oparł sie o zderzak aby było ugięcie to mało co go nie urwał na odcinku pod lampa (powiginał mi ta blaszke która jest pod lampa i mam szczeline!!!! ) a w ASO hondy krzykneli 100zł i powiedzieli ze moze sie okazac ze wymienia element a to bedzie cos innego FACHOWCY!!! musze to zlokalizowac sam, mam taki patent aby pokolei smarowac ruchome elementy wahacza ąz wkoncu na któryms pisk ustąpi lub sie zmniejszy, co o tym sadzicie??

Wjedz na chodnik z wiekszym kraweznikiem, potem zjedź tyłem ale tak zeby zjechalo najpierw jedno kolo a potem drugie. Jak skrzypi to otworz klape od bagażnika i sprawdź z podniesiana klapą. Jak skrzypienie ustanie to masz to co ja czyli po prostu te gumy ograniczajace na klapie w czasie skrętu karoserii przesuwają się po takiej okrągłej naklejce na rynience i powodują skrzypnięcie. Psiknij na ta gume czyms tłustym i bedzie dobrze.
Jezeli nie ustanie to duze prawdopodobienstwo ze sprezyny.

michal750
19-09-06, 12:55
Kup zgrzewke WD-40,wejdz do kanalu i psikaj na oslep wszystko co widzisz :) Czasem pomaga :)

Mariooo
19-09-06, 14:04

Wjedz na chodnik z wiekszym kraweznikiem, potem zjedź tyłem ale tak zeby zjechalo najpierw jedno kolo a potem drugie. Jak skrzypi to otworz klape od bagażnika i sprawdź z podniesiana klapą. Jak skrzypienie ustanie to masz to co ja czyli po prostu te gumy ograniczajace na klapie w czasie skrętu karoserii przesuwają się po takiej okrągłej naklejce na rynience i powodują skrzypnięcie. Psiknij na ta gume czyms tłustym i bedzie dobrze.
Jezeli nie ustanie to duze prawdopodobienstwo ze sprezyny.

to nie to spsmarowałem te gumy i nic , pozatym zbyt mocny jest ten dzwiek aby takiemale gumki mogly go wywołac . .