PDA

Zobacz pełną wersję : Check engine przy 2500 obrotów

fobi
27-03-10, 10:51
Cześć, pamiętam że ktoś opisywał że zdiagnozował i poradził sobie dokładnie z takim problemem : przy spokojnej jeździe i 2500 obrotów nagle wyskakuje check. Tylko że za nic nie mogę odszukać.

Bardzo bym prosił o napisanie jaka jest przyczyna i jak została wyleczona. W poniedziałek auto idzie na przegląd i zaoszczędziłoby to czasu i kombinowania.

Kras
27-03-10, 13:25
Takie obroty i spokojna jazda wskazuja na blad sondy.

81saren
29-03-10, 02:18
blad sondy wywala odrazu .oile sie niemyle. Looknij kod bledu.
Umnie przy spokojnej jezdzie blad Czujnika polozenia przepustnicy , ale mialem tez wczesniej czujnik temp w ukladzie dolotowym.

sprawdz kod bledu
tak wogole jaki silnik itp....??

Kras
29-03-10, 07:48
Blad drugiej sondy (tej za katem) nigdy nie wywala od razu, glownie dlatego, ze ona dziala w bardzo waskim zakresie - wlasnie przy bardzo spokojnej jezdzie na niskich obrotach.

fobi
29-03-10, 20:21
Silnik d14, jest tak jak Kraś pisze : nie wywala od razu, tylko po kilku - kilkudziesięciu kilometrach od resetu kompa i tylko podczas spokojnej jazdy.
Błędu jeszcze nie sprawdzałem, zerknę jak chwilę znajdę.

emg
03-04-10, 20:29
sprawdź kod błędu. W kompach obd1 wyskakuje 43 w warunkach mniej więcj stałej prędkości, około 3-3,5krpm i wskazuje najczęściej padniętą sondę.

Adek85
05-04-10, 21:27
Mam to samo u siebie w D14, zrobiłem symulator ale to nic nie daje. Może macie inne pomysły na rozwiązanie tego problemu?

fobi
02-05-10, 20:27
Ciąg dalszy tematu : samodiagmostyka pokazuje kod 63. Oprócz tego chłopaki na Parowcowej nie znaleźli żadnych podejrzanych rzeczy.
Z tego co wyszukałem to oznacza to problem z "oxygen sensor, secondary". Czy o sondę lambda chodzi,tą za katalizatorem ?

Kras
02-05-10, 20:38
Heheh, lubie czasem powiedziec "a nie mowilem"...
Tak, dokladnie chodzi o druga sonde za katem. Jesli nadal masz kata to masz opcje, ze albo on jest spieprzony albo sonda (raczej sonda). Jesli juz nie masz kata to mozesz sprobowac tulejki dystansowej, moze zadziala (chociaz to troche loteria, w niektorych autach dziala, w innych nie, niewiadomo w sumie czemu), ewentualnie glupiego emulatora (jak przy LPG).

havok
03-05-10, 09:19
W tym temacie nie ma nic, co podpada pod określenie "Turbo NA swap", ale nawet przenieść nie mogę, bo nie wiadomo, w jakiej budzie masz ten silnik. Dlatego karą jest zamknięcie. Proszę siędo mnie odezwać na pw z podaną wyżej informacją, a przeniosę i otworzę.