Zobacz pełną wersję : Konserwacja podwozia a przewody hamulcowe, paliwowe itp.
W niedługim czasie zamierzam zrobić konserwacje auta, profile zamknięte i podwozie. I w związku z tym mam pytanie - czy konserwując podwozie pokrywać również przewody hamulcowe i paliwowe? Czy też nie należy tego robić chociażby ze względu na ewentualne problemy na przeglądzie?
Jakie problemy na przeglądzie? Ja pojechałem wszystko równo włącznie z przewodami hamulcowymi i paliwowymi jak zabezpieczałem podwozie.
Chciałem się upewnić, dzięki:)
Jak to się powinno zrobic dobrze ? Mam na myśli te zabezpieczenie. Jak umyć podwozie ? Czym zabezpieczyć ? Na jak długi okres to starcza ?
Pozdrawiam
1. myjesz dokladnie podwozie karcherem
2. czyscisz do golej blachy ogniska rdzy
3. podklad na te miejsca
4. do profili zmaknietych najlepszy fluidol+beznzyna ekst. i to wtryskyjesz w kazda dziurke;)
5. reszte podwozia traktujesz boll-em
Taka w miare dobrze wykonana konserwacaja wysarcza dozywotnio
A jesli chodzi o te przewody, to one i tak sa w rynnie,wiec bezposrednio ich nie konserwujesz
a jaki podkład użyć najlepiej do konserwacji na "gołe" miejsca ?
Ja po zeskrobaniu rdzy do czystej blachy odtłuściłem porządnie te miejsca i nałożyłem zwyczajny podkład do metalu. Na to zwyczajnym pędzlem grubą warstwę naniosłem wszędzie tam gdzie tylko mogłem sięgnąć. Po jakimś czasie jak trochę przeschło podniosłem furę do góry i wszelkie nie domalowane miejsca potraktowałem barankiem w spreju.
Środek antykorozyjny + podkład epoksydowy, żeby wilgoć się nie dostawała. Dwa w jednym, tanio i dobrze - Brunox Epoxy.
Jak dla mnie to nie do końca odpowiednim jest przykrywać przewody hamulcowe. Po to są miedziane, żeby skutecznie oddawały ciepło (a miedź jest jednym z najlepszych materiałów do tego). Tworząc im powłokę, ryzykujemy zagotowaniem płynu hamulcowego. A wtedy wiadomo - heble śpią.
Tak mi się tylko wydaje, sprostujcie, jeśli się mylę. Pozdro.
Jak dla mnie to nie do końca odpowiednim jest przykrywać przewody hamulcowe. Po to są miedziane, żeby skutecznie oddawały ciepło (a miedź jest jednym z najlepszych materiałów do tego). Tworząc im powłokę, ryzykujemy zagotowaniem płynu hamulcowego. A wtedy wiadomo - heble śpią.
Tak mi się tylko wydaje, sprostujcie, jeśli się mylę. Pozdro.
A od kiedy to oryginalne przewody są miedziane? Jak sobie zrobisz nowe to wtedy tak, ale oryginalne są z jakiejś zwykłej stali i powleczone antykorozyjną warstwą.
Witam .Odkopuję temat . Chcę zrobić konserwacje podwozia i nadkoli , czy taki zestaw by sie do tego nadawał wraz z pistoletem ?? http://allegro.pl/4-sztuki-baranek-boll-pistolet-sico-pro-gratis-i2236109577.html
da radę, robiłem u siebie takim zestawem tylk, że ja miałem z Rall'a a nie Boll'a. Generalnie kompresor, podnieś auto wysoko (albo kanał) oczyść porządnie z rdzy, umyj, i jak będzie suche to pomaluj tym dokładnie (ja dodatkowo całość pomalowałem hammeritem antykorozyjnym przed spryskaniem barankiem), jak za tą cene to zabezpieczyło mi dobrze i nic w tą zimę nie wyskoczyło : )
da radę, robiłem u siebie takim zestawem tylk, że ja miałem z Rall'a a nie Boll'a. Generalnie kompresor, podnieś auto wysoko (albo kanał) oczyść porządnie z rdzy, umyj, i jak będzie suche to pomaluj tym dokładnie (ja dodatkowo całość pomalowałem hammeritem antykorozyjnym przed spryskaniem barankiem), jak za tą cene to zabezpieczyło mi dobrze i nic w tą zimę nie wyskoczyło : )
Dzieki za szybką odpowiedź .
Mam zamiar pojechać na kanał . Taki zmywacz na oczyszczenie z rdzy ?? http://allegro.pl/zmywacz-zanieczyszczen-odtluszczacz-dupont-3920s-i2237559473.html :) . Malowałeś wszystko łącznie z wydechem czy zwracałeś uwage na niektóre rzeczy aby nie malować ?
PS. http://allegro.pl/podklad-epoksydowy-antykorozyjny-utwardzacz-i2228611708.html ?
że tak zapytam... ile taki zabieg może kosztować gdzieś w warsztacie?
wojtas0010
05-06-12, 16:41
Ale co do tej oczyszczonej blachy z rdzy to lepszym(moim zdaniem) rozwiazaniem by bylo pokrycie tego masa uszczelniajaca taka na spawy to napewno nie odejdzie:) wiem z wlasnego doswiadczenia tylko trzeba obficie nalozyc. A koszt konserwacji calego podwozia (przynajmniej w mojej okolicy) waha sie w granicach 200-350zl zalezy od wielkosci samochodu rzecz jasna
Witam!
To może ja na pisze jak konserwowałem hondzie:
1. Mycie myjką pod ciśnieniem - bardzo solidnie - zdjąłem progi, wszystkie dziury pozaklejałem taśmą i czym tam się dało i progi tez myłem.
2. Szczotka drucianka, wiertarka ze szczotką o wszystką rdze do gołej blaszki aż się świeciła jak srebro:), gdzie się nie dało to śrubokrętem i papierem na śrubokręcie (poszło wszystko - nadkola bardzo dokładnie, odkręciłem bak i cały wyczyszczony i pomalowany (metalowy- strasznie zardzewiały od góry), podwozie, drążki, bębny, błotniki od wewnątrz itp.)
3. Malowanie wszystkiego podkładem reaktywnym - później na to podkład pod lakier - WAŻNE - wszystkie łączenia blach zajechałem klejem do szyb - *****isty do tego jest.
4. Progi, nadkola wszystko Bollem i Wurthem (szczególnie polecam - super do nadkoli)
5. Profile zamknięte, drzwi podłużnice, atrapa gdzie się dało z przodu własnym wyrobem (parafina + olej przerobiony (nie widzę lepszego)- mozna kupić kilka świeczek z Bispolu i to samo - ja miałem parafine luzem)
6. Wydarłem wszystko ze środka i podłogę zajechałem od środka, bagażnik i nadkola tylne też.
7. Zamontowałem nadkola tylne - ranty z nadkolami zakleiłem klejem do szyb więc co jak niektórzy mówią, że jak się założy nadkola to jeszcze gorzej - bullshit totalny
chyba to wszystko. Konserwacja trwała 2 tygodnie. Amfibia wyszła:)
Pozdro
Odgrzeję kotlecika i również podepnę się pod temat.
Zima zbliża się do końca i już wypatruję ciepłych dni.
Zamierzam zabrać się za pozimowy przegląd i uzupełnienie ubytków w konserwacji podwozia oraz zabezpieczenie nadkoli z tyłu [które naprawiałem w zeszłym roku].
Umyłem dziś auto i na nadkolach, na rancie zauważyłem delikatny nalocik, wyczyściłem to i dałem podkład, jutro lakier, żeby doraźnie zabezpieczyć.
Jednakże zamierzam zrobić to porządnie, jak będzie już całkiem ciepło i chciałbym uzupełnić od środka ranty czymś takim jak APP Seal 12 na pędzel. Czy ten środek będzie git do tego celu? Bo wiadomo - tam pełno wody, piachu z kół, zimą soli ...
Ponadto chciałbym zrobić też podłogę od dołu i:
- po pierwsze wiadomo porządne umycie myjką i odtłuszczenie [mam kanał, więc dojdę wszędzie];
- po drugie - oczyszczenie ognisk rdzy [jeśli będą] i zabezpieczenie ich Brunoxem na pędzel;
- po 3 - oczyszczenie druciakiem tego, co luzem;
- po 4 - to co było Brunoxem - po zaschnięciu - podkładem i tam gdzie blacha - też podkład [antykorozyjny wiadomo, ale czy chlorokauczukowy konieczny biorąc pod uwagę ptk.5 ?];
- po 5 - na podkład chciałbym dać albo środek do konserwacji podwozia Boll-a, albo też AutoGum [na pędzel]. Który środek będzie skuteczniejszy?;
- po 6 - tam, gdzie nie dojdę - Boll w spray'u;
- po 7 - polakierowanie lakierem z mieszalni rantu od wewnątrz, APP Seal 12 ponoć można lakierować.
- po 8 - też zastanawiam się nad patentem z przepracowanym olejem do profili i do wnętrza drzwi [ściągnę boczki i wyczyszczę od środka; przy okazji zmiany zamka widziałem, jaki syf potrafi się tam zebrać].
Czy to, co zamierzam, ma sens? Poczytałem sporo na ten temat i szczerze pisząc mam mętlik w głowie od ilości środków i sposobów działania w tym temacie.
http://www.sklep-narzedzia.pl/wurth-baranek-1kg-czarny-srodek-do-konserwacji-p,3,92868,37069
ten preparat jest zaj*** boll to sie nadaje do konserwacji polonezow :P a ten srodek tworzy powloke gumowa jak orginalna w hondach i mozna nawalic tego spokojnie grubosc 5mm
Yotomeczek86
09-03-13, 03:55
http://www.sklep-narzedzia.pl/wurth-baranek-1kg-czarny-srodek-do-konserwacji-p,3,92868,37069
ten preparat jest zaj*** boll to sie nadaje do konserwacji polonezow :P a ten srodek tworzy powloke gumowa jak orginalna w hondach i mozna nawalic tego spokojnie grubosc 5mm
Potwierdzam, preparaty tej firmy są jednymi z najlepszych na rynku. Do podwozi dobry jest jeszcze Noxudol - stosowany był jako fabryczne zabezpieczenie w Volvo. Ja przespałem na jesieni, po zimie wezmę się za spód jak nadkola zrobie.. zima litości nie miała dla mojego EG5 :(
zima litości nie miała dla mojego EG5
to nie zima to sól ;)