Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Konserwacja podwozia a przewody hamulcowe, paliwowe itp.

nigga_5g
24-03-10, 08:01
W niedługim czasie zamierzam zrobić konserwacje auta, profile zamknięte i podwozie. I w związku z tym mam pytanie - czy konserwując podwozie pokrywać również przewody hamulcowe i paliwowe? Czy też nie należy tego robić chociażby ze względu na ewentualne problemy na przeglądzie?

Tompro
24-03-10, 10:04
Jakie problemy na przeglądzie? Ja pojechałem wszystko równo włącznie z przewodami hamulcowymi i paliwowymi jak zabezpieczałem podwozie.

nigga_5g
24-03-10, 10:10
Chciałem się upewnić, dzięki:)

k0zik
26-03-10, 11:42
Jak to się powinno zrobic dobrze ? Mam na myśli te zabezpieczenie. Jak umyć podwozie ? Czym zabezpieczyć ? Na jak długi okres to starcza ?

Pozdrawiam

DjMariush
26-03-10, 23:37
1. myjesz dokladnie podwozie karcherem
2. czyscisz do golej blachy ogniska rdzy
3. podklad na te miejsca
4. do profili zmaknietych najlepszy fluidol+beznzyna ekst. i to wtryskyjesz w kazda dziurke;)
5. reszte podwozia traktujesz boll-em
Taka w miare dobrze wykonana konserwacaja wysarcza dozywotnio

A jesli chodzi o te przewody, to one i tak sa w rynnie,wiec bezposrednio ich nie konserwujesz

norekdt
04-06-10, 17:14
a jaki podkład użyć najlepiej do konserwacji na "gołe" miejsca ?

Budziniak
04-06-10, 18:27
Ja po zeskrobaniu rdzy do czystej blachy odtłuściłem porządnie te miejsca i nałożyłem zwyczajny podkład do metalu. Na to zwyczajnym pędzlem grubą warstwę naniosłem wszędzie tam gdzie tylko mogłem sięgnąć. Po jakimś czasie jak trochę przeschło podniosłem furę do góry i wszelkie nie domalowane miejsca potraktowałem barankiem w spreju.

teg
05-06-10, 03:26
Środek antykorozyjny + podkład epoksydowy, żeby wilgoć się nie dostawała. Dwa w jednym, tanio i dobrze - Brunox Epoxy.

Saiti
05-06-10, 14:17
Jak dla mnie to nie do końca odpowiednim jest przykrywać przewody hamulcowe. Po to są miedziane, żeby skutecznie oddawały ciepło (a miedź jest jednym z najlepszych materiałów do tego). Tworząc im powłokę, ryzykujemy zagotowaniem płynu hamulcowego. A wtedy wiadomo - heble śpią.

Tak mi się tylko wydaje, sprostujcie, jeśli się mylę. Pozdro.

Tompro
05-06-10, 14:19
Jak dla mnie to nie do końca odpowiednim jest przykrywać przewody hamulcowe. Po to są miedziane, żeby skutecznie oddawały ciepło (a miedź jest jednym z najlepszych materiałów do tego). Tworząc im powłokę, ryzykujemy zagotowaniem płynu hamulcowego. A wtedy wiadomo - heble śpią.

Tak mi się tylko wydaje, sprostujcie, jeśli się mylę. Pozdro.

A od kiedy to oryginalne przewody są miedziane? Jak sobie zrobisz nowe to wtedy tak, ale oryginalne są z jakiejś zwykłej stali i powleczone antykorozyjną warstwą.

Strength
01-04-12, 17:45
Witam .Odkopuję temat . Chcę zrobić konserwacje podwozia i nadkoli , czy taki zestaw by sie do tego nadawał wraz z pistoletem ?? http://allegro.pl/4-sztuki-baranek-boll-pistolet-sico-pro-gratis-i2236109577.html

KubEm
01-04-12, 17:57
da radę, robiłem u siebie takim zestawem tylk, że ja miałem z Rall'a a nie Boll'a. Generalnie kompresor, podnieś auto wysoko (albo kanał) oczyść porządnie z rdzy, umyj, i jak będzie suche to pomaluj tym dokładnie (ja dodatkowo całość pomalowałem hammeritem antykorozyjnym przed spryskaniem barankiem), jak za tą cene to zabezpieczyło mi dobrze i nic w tą zimę nie wyskoczyło : )

Strength
01-04-12, 18:19
da radę, robiłem u siebie takim zestawem tylk, że ja miałem z Rall'a a nie Boll'a. Generalnie kompresor, podnieś auto wysoko (albo kanał) oczyść porządnie z rdzy, umyj, i jak będzie suche to pomaluj tym dokładnie (ja dodatkowo całość pomalowałem hammeritem antykorozyjnym przed spryskaniem barankiem), jak za tą cene to zabezpieczyło mi dobrze i nic w tą zimę nie wyskoczyło : )

Dzieki za szybką odpowiedź .

Mam zamiar pojechać na kanał . Taki zmywacz na oczyszczenie z rdzy ?? http://allegro.pl/zmywacz-zanieczyszczen-odtluszczacz-dupont-3920s-i2237559473.html :) . Malowałeś wszystko łącznie z wydechem czy zwracałeś uwage na niektóre rzeczy aby nie malować ?

PS. http://allegro.pl/podklad-epoksydowy-antykorozyjny-utwardzacz-i2228611708.html ?

males
05-06-12, 07:46
że tak zapytam... ile taki zabieg może kosztować gdzieś w warsztacie?

wojtas0010
05-06-12, 16:41
Ale co do tej oczyszczonej blachy z rdzy to lepszym(moim zdaniem) rozwiazaniem by bylo pokrycie tego masa uszczelniajaca taka na spawy to napewno nie odejdzie:) wiem z wlasnego doswiadczenia tylko trzeba obficie nalozyc. A koszt konserwacji calego podwozia (przynajmniej w mojej okolicy) waha sie w granicach 200-350zl zalezy od wielkosci samochodu rzecz jasna

arko_go
05-06-12, 17:26
Witam!
To może ja na pisze jak konserwowałem hondzie:
1. Mycie myjką pod ciśnieniem - bardzo solidnie - zdjąłem progi, wszystkie dziury pozaklejałem taśmą i czym tam się dało i progi tez myłem.
2. Szczotka drucianka, wiertarka ze szczotką o wszystką rdze do gołej blaszki aż się świeciła jak srebro:), gdzie się nie dało to śrubokrętem i papierem na śrubokręcie (poszło wszystko - nadkola bardzo dokładnie, odkręciłem bak i cały wyczyszczony i pomalowany (metalowy- strasznie zardzewiały od góry), podwozie, drążki, bębny, błotniki od wewnątrz itp.)
3. Malowanie wszystkiego podkładem reaktywnym - później na to podkład pod lakier - WAŻNE - wszystkie łączenia blach zajechałem klejem do szyb - *****isty do tego jest.
4. Progi, nadkola wszystko Bollem i Wurthem (szczególnie polecam - super do nadkoli)
5. Profile zamknięte, drzwi podłużnice, atrapa gdzie się dało z przodu własnym wyrobem (parafina + olej przerobiony (nie widzę lepszego)- mozna kupić kilka świeczek z Bispolu i to samo - ja miałem parafine luzem)
6. Wydarłem wszystko ze środka i podłogę zajechałem od środka, bagażnik i nadkola tylne też.
7. Zamontowałem nadkola tylne - ranty z nadkolami zakleiłem klejem do szyb więc co jak niektórzy mówią, że jak się założy nadkola to jeszcze gorzej - bullshit totalny

chyba to wszystko. Konserwacja trwała 2 tygodnie. Amfibia wyszła:)
Pozdro

Jacek1983
07-03-13, 20:45
Odgrzeję kotlecika i również podepnę się pod temat.
Zima zbliża się do końca i już wypatruję ciepłych dni.
Zamierzam zabrać się za pozimowy przegląd i uzupełnienie ubytków w konserwacji podwozia oraz zabezpieczenie nadkoli z tyłu [które naprawiałem w zeszłym roku].
Umyłem dziś auto i na nadkolach, na rancie zauważyłem delikatny nalocik, wyczyściłem to i dałem podkład, jutro lakier, żeby doraźnie zabezpieczyć.
Jednakże zamierzam zrobić to porządnie, jak będzie już całkiem ciepło i chciałbym uzupełnić od środka ranty czymś takim jak APP Seal 12 na pędzel. Czy ten środek będzie git do tego celu? Bo wiadomo - tam pełno wody, piachu z kół, zimą soli ...

Ponadto chciałbym zrobić też podłogę od dołu i:
- po pierwsze wiadomo porządne umycie myjką i odtłuszczenie [mam kanał, więc dojdę wszędzie];
- po drugie - oczyszczenie ognisk rdzy [jeśli będą] i zabezpieczenie ich Brunoxem na pędzel;
- po 3 - oczyszczenie druciakiem tego, co luzem;
- po 4 - to co było Brunoxem - po zaschnięciu - podkładem i tam gdzie blacha - też podkład [antykorozyjny wiadomo, ale czy chlorokauczukowy konieczny biorąc pod uwagę ptk.5 ?];
- po 5 - na podkład chciałbym dać albo środek do konserwacji podwozia Boll-a, albo też AutoGum [na pędzel]. Który środek będzie skuteczniejszy?;
- po 6 - tam, gdzie nie dojdę - Boll w spray'u;
- po 7 - polakierowanie lakierem z mieszalni rantu od wewnątrz, APP Seal 12 ponoć można lakierować.
- po 8 - też zastanawiam się nad patentem z przepracowanym olejem do profili i do wnętrza drzwi [ściągnę boczki i wyczyszczę od środka; przy okazji zmiany zamka widziałem, jaki syf potrafi się tam zebrać].

Czy to, co zamierzam, ma sens? Poczytałem sporo na ten temat i szczerze pisząc mam mętlik w głowie od ilości środków i sposobów działania w tym temacie.

Whiplash
07-03-13, 21:04
http://www.sklep-narzedzia.pl/wurth-baranek-1kg-czarny-srodek-do-konserwacji-p,3,92868,37069

ten preparat jest zaj*** boll to sie nadaje do konserwacji polonezow :P a ten srodek tworzy powloke gumowa jak orginalna w hondach i mozna nawalic tego spokojnie grubosc 5mm

Yotomeczek86
09-03-13, 03:55
http://www.sklep-narzedzia.pl/wurth-baranek-1kg-czarny-srodek-do-konserwacji-p,3,92868,37069

ten preparat jest zaj*** boll to sie nadaje do konserwacji polonezow :P a ten srodek tworzy powloke gumowa jak orginalna w hondach i mozna nawalic tego spokojnie grubosc 5mm

Potwierdzam, preparaty tej firmy są jednymi z najlepszych na rynku. Do podwozi dobry jest jeszcze Noxudol - stosowany był jako fabryczne zabezpieczenie w Volvo. Ja przespałem na jesieni, po zimie wezmę się za spód jak nadkola zrobie.. zima litości nie miała dla mojego EG5 :(

rooter666
09-03-13, 10:27
zima litości nie miała dla mojego EG5
to nie zima to sól ;)