Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pytanie o olej

kongar
07-03-10, 09:47
Witam.

Mam okazje kupic Honde Civic 1.8 4d z 2007 roku przebieg okolo 48.000 km ale jest problem. Najprawdopodobniej od nowosci nie byl wymieniany olej i teraz moje pytanie, czy warto?

Poprawka, olej chyba byl wymieniany po 20.000 km ale to i tak daje 28 tys. bez wymiany i czy to nie za duzo dla silnika?

Pozdrawiam

Budziniak
07-03-10, 09:54
Zrobisz przegląd i będziesz jeździł.

kongar
07-03-10, 10:00
ale czy nie bedzie problemów z silnikiem?

Jacek65
07-03-10, 11:36
A co ma się stać?Wręcz przeciwnie,olej należy wymieniać bo to właśnie polepsza działanie silnika.Tylko lepiej lać taki jaki był wcześniej.:)

kongar
07-03-10, 12:03
no tak, ale olej warto wymieniac co 10-15 tys, a tu nie byl wymieniany przez 28, a moze nawet 48 tys. km i wydaje mi sie, ze taki zjezdzony olej traci swoje wlasciwosci smarujace

Mariusz1
07-03-10, 14:46
no tak, ale olej warto wymieniac co 10-15 tys, a tu nie byl wymieniany przez 28, a moze nawet 48 tys. km i wydaje mi sie, ze taki zjezdzony olej traci swoje wlasciwosci smarujace

Olej powinien byc wymienany co 20 tys lub 12 mcy-patrz instrukcja obsługi i ksiażka gwarancyjna.

kongar
07-03-10, 17:47
jeszcze raz zadam pytanie czy silnik mogl zostac w jakikolwiek sposob uszkodzony i czy warto interesowac sie zakupem tego auta?

Budziniak
07-03-10, 18:15
Olej z wiekiem i przebiegiem traci swoje właściwości masz tu rację ale jedyna usterka która przychodzi mi na myśl to nagar w silniku i filtrze.
Jeżeli samochód normalnie pracuje z okolic silnika nie słychać dziwnych odgłosów to po upewnieniu się że reszta auta jest w porządku kupujesz fure robisz pełny przegląd i tyle.
Firma Motul ma preparat do czyszczenia silnika z nagaru więc jeżeli cena auta jest przyzwoita to czemu miał byś nie zaryzykować. Wiesz może kim jest właściciel auta? Wiek ?

kongar
07-03-10, 18:28
Autem jezdzi wmiare mloda kobieta, aktualnie w zaawansowanej ciazy i czasami jej tata. Mialem przyjemnosc nim jezdzic i musze przyznac, ze silnik na postoju pracuje wyjatkowo cicho, podczas jazdy tez nie mam do niego zastrzezen. brak jakichkolwiek niepokojacych dzwików.

Budziniak
07-03-10, 18:34
Jedziesz do Inter Cars kupujesz wszystkie filtry wlewasz dobry olej i śmigasz dobry autem.
Naprawdę bardzo dużo osób nie dba o takie podstawowe rzeczy jak poziom oleju to gdzie tu mówić o jego wymianie :)

leonik
07-03-10, 22:51
Jesli wlascicielka dolewala olej ,utrzymywala odpowiedni poziom, ale nie robila przegladow powinno byc ok,dla bezpieczenstwa pojedz autem najlepiej do ASO sprawdz wszystko(przeglad) i wszystkiego sie dowiesz :)

kongar
08-03-10, 16:53
Jeszcze jedno pytanie, jaki olej i ile?

Pozdrawiam

pm487
08-03-10, 22:05
Ja tam bym brał te auto, wyobraź sobie że są auta które mają wymianę oleju co 30 tys km, o zgrozo nawet te z turbiną których wirniki kręcą się z prędkościami rzędu 100 tys obr/min. Wszystkie Ople i duża część aut innych marek : niektóre Fiaty, grupa VW (tzw. tryb QG1 - inaczej Long Life - wg wskazań a max co 30 tys. km lub co 2 lata). Np. Opel Combo z dieslem 1.7 Isuzu miał nawet okresy między wymianą oleju aż 50 tys km(!). Pewnie nie wielu z Was że nawet Toyota przez jakiś czas nie wymagała wymiany oleju w Dieslach co 15 tys km a co 30 tys km a przecież w Dieslu jest więcej zanieczyszczeń a silnik jest bardziej wrażliwy na warunki pracy...