Zobacz pełną wersję : Pytanie o olej
Witam.
Mam okazje kupic Honde Civic 1.8 4d z 2007 roku przebieg okolo 48.000 km ale jest problem. Najprawdopodobniej od nowosci nie byl wymieniany olej i teraz moje pytanie, czy warto?
Poprawka, olej chyba byl wymieniany po 20.000 km ale to i tak daje 28 tys. bez wymiany i czy to nie za duzo dla silnika?
Pozdrawiam
Zrobisz przegląd i będziesz jeździł.
ale czy nie bedzie problemów z silnikiem?
A co ma się stać?Wręcz przeciwnie,olej należy wymieniać bo to właśnie polepsza działanie silnika.Tylko lepiej lać taki jaki był wcześniej.:)
no tak, ale olej warto wymieniac co 10-15 tys, a tu nie byl wymieniany przez 28, a moze nawet 48 tys. km i wydaje mi sie, ze taki zjezdzony olej traci swoje wlasciwosci smarujace
no tak, ale olej warto wymieniac co 10-15 tys, a tu nie byl wymieniany przez 28, a moze nawet 48 tys. km i wydaje mi sie, ze taki zjezdzony olej traci swoje wlasciwosci smarujace
Olej powinien byc wymienany co 20 tys lub 12 mcy-patrz instrukcja obsługi i ksiażka gwarancyjna.
jeszcze raz zadam pytanie czy silnik mogl zostac w jakikolwiek sposob uszkodzony i czy warto interesowac sie zakupem tego auta?
Olej z wiekiem i przebiegiem traci swoje właściwości masz tu rację ale jedyna usterka która przychodzi mi na myśl to nagar w silniku i filtrze.
Jeżeli samochód normalnie pracuje z okolic silnika nie słychać dziwnych odgłosów to po upewnieniu się że reszta auta jest w porządku kupujesz fure robisz pełny przegląd i tyle.
Firma Motul ma preparat do czyszczenia silnika z nagaru więc jeżeli cena auta jest przyzwoita to czemu miał byś nie zaryzykować. Wiesz może kim jest właściciel auta? Wiek ?
Autem jezdzi wmiare mloda kobieta, aktualnie w zaawansowanej ciazy i czasami jej tata. Mialem przyjemnosc nim jezdzic i musze przyznac, ze silnik na postoju pracuje wyjatkowo cicho, podczas jazdy tez nie mam do niego zastrzezen. brak jakichkolwiek niepokojacych dzwików.
Jedziesz do Inter Cars kupujesz wszystkie filtry wlewasz dobry olej i śmigasz dobry autem.
Naprawdę bardzo dużo osób nie dba o takie podstawowe rzeczy jak poziom oleju to gdzie tu mówić o jego wymianie :)
Jesli wlascicielka dolewala olej ,utrzymywala odpowiedni poziom, ale nie robila przegladow powinno byc ok,dla bezpieczenstwa pojedz autem najlepiej do ASO sprawdz wszystko(przeglad) i wszystkiego sie dowiesz :)
Jeszcze jedno pytanie, jaki olej i ile?
Pozdrawiam
Ja tam bym brał te auto, wyobraź sobie że są auta które mają wymianę oleju co 30 tys km, o zgrozo nawet te z turbiną których wirniki kręcą się z prędkościami rzędu 100 tys obr/min. Wszystkie Ople i duża część aut innych marek : niektóre Fiaty, grupa VW (tzw. tryb QG1 - inaczej Long Life - wg wskazań a max co 30 tys. km lub co 2 lata). Np. Opel Combo z dieslem 1.7 Isuzu miał nawet okresy między wymianą oleju aż 50 tys km(!). Pewnie nie wielu z Was że nawet Toyota przez jakiś czas nie wymagała wymiany oleju w Dieslach co 15 tys km a co 30 tys km a przecież w Dieslu jest więcej zanieczyszczeń a silnik jest bardziej wrażliwy na warunki pracy...