PDA

Zobacz pełną wersję : Kontrolka ABS w ITR DC2

CMQ
02-03-10, 21:09
Hello,

Pacjent to moje ITR DC2. Któregoś razu po myciu auta powitała mnie kontrolka ABS. Zgasła po zgaszeniu i ponownym odpaleniu auta. Tak się wydarzyło kilka razy, w końcu powiązałem to z myciem felg i przeczyściłem czujniki przednie. Pomogło, po czym pojawiło się ponownie po jakimś czasie. Kody DTC odczytałem z czujników lewy przód, lewy tył oraz modułu ABS. Zaizolowałem przewód czujnika lewy przód, pomogło na krótki czas. Mając możliwość podmienienia czujnika lewy przód zrobiłem to - również pomogło i również na krótko. Ostatni osprawdziłem tez bezpieczniki, które wg manuala moga za to odpowiadać - są OK.

Sprawa o tyle zabawna że kontrolka wita mnie po postoju auta w garażu czy parę godzin na zewnątrz, ABS wówczas nie działa. Wystarczy przejechać 300m, zgasić i odpalic firę i kontrolka znika. ABS zaczyna normalnie działać. Z dwa raz podczas jazdy i hamowania na nierównościach gdy ABS zaczynał się załaczać wywaliło kontrolkę i juz nie działał. Ale więcej to się nie zdarzyło.

Teraz nadal mam kody z czujników LP, LT i ABS przy wymienionym czujniku. Obejrzałem sobie ponownie czujniki, przewody wydają się być OK, same czujniki czyste, rezystancja OK, kostki nie zasniedziałe, suche ITP. Pytanie jak to dalej gryźć i gdzie szukać - znacie takie przypadki? Chcę dostać się do modułu ABS w okolicach prawego tylnego boczku i tam szukać, moze przetarć, może wilgoci, nie wiem. Zorganizuję tez drugie ITR na ewentualną podmianę modułu. ale poza tym nie mam pomysłu. Co sądzicie?

Furious
03-03-10, 15:09
masz luzny kabel zasilajacy skrzynke bezpiecznikow ABS przy akumulatorze, lub kabel jest zaśniedziały.

CMQ
03-03-10, 20:06
Ten wchodzący w skrzynkę od dołu, tak? Zaskoczyłeś mnie - będe to macał.

Furious
05-03-10, 07:25
nie, przy plusowej klemie jest dokrecony mniejsza srubka kabel zasilajacy ABS

CMQ
05-03-10, 11:44
Na klemie akku taki mały? Nastawiałem się na skrzynkę a tu ułatwienie, mega. Dziś wieczorem powalczę.

Furious
05-03-10, 13:09
Na klemie akku taki mały? Nastawiałem się na skrzynkę a tu ułatwienie, mega. Dziś wieczorem powalczę.
tak, poluzowany lub zaśniedziały potrafi powodować dziwne cyrki

CMQ
05-03-10, 20:31
Kurna, lipton. Był dokręcony i nie zaśniedziały ale oczywiście przeczyściłem i dokręciłem. Kontrolka nadal się świeci. Zostaje chyba wyrwanie i podmiana modułu ABS?

Furious
05-03-10, 22:25
Raczej malo prowdopodobne aby komputer abs sie zepsul... no ale podmien, bedzie kolejna rzecz wyeliminowana.

Jakie dokładnie numery błędow komp pokazuje?

CMQ
05-03-10, 22:32
13 wheel sensor FL
17 wheeel sensor RL
81 central processing unit

Furious
05-03-10, 22:50
kasowales bledy wg. procedury? moze ciagle pamieta blad ktorego juz nie ma?

CMQ
06-03-10, 00:46
Wg klemy "-" off i wg bezpiecznika only.

Furious
06-03-10, 07:19
to skasuj je tak jak manual kaze

CMQ
06-03-10, 10:24
Tak zrobiłem, kontrolka ABS po wykonaniu procedury miga 2x na znak że kody wykasowano po czym zapala się i pozostaje już zapalona, także po podpaleniu auta.

CMQ
08-03-10, 21:00
Czy słaby aku może robić takie coś? Moduł odczytuje to jako spadek napięcia i wyrzuca kody - ma to sens?

Furious
08-03-10, 22:37
nawet na slabym aku alternator daje napiecie w granicy 14V wiec nie widze takiej opcji..