PDA

Zobacz pełną wersję : klekotanie w silniku

Patron
21-02-10, 21:59
Posiadam honde civic 5 V 92r. silnik D15B2, 90 koni, 1.5 i od dłuższego czasu słyszę jakby klekotanie w silniku, bardziej ze strony paska czyli tej prawej strony a dziś po zapaleniu hondy zauważyłem iż tam gdzie jest bagnet od sprawdzania oleju wydobywa się jakiś mały dymek ... lecz po jakimś czasie znikł. Co może być tego przyczyną?? warto też dodać iż jak zapalę samochód to obroty są 2 tys a jak delikatnie dam gazu lub ruszę wtedy spadają do 1 chociaż ostatnio trzymają się na 1 jak samochód się nagrzeje.

Nie cały rok temu miałem praktycznie kapitalny remont silnika uszczelka pod głowicą itp... i co żałuje gdyż za tą kasę mógłbym mieć inny sprawny silnik ... czyżby znów zapowiadała się zmiana silnika ? mój znajomy kolega mówił że to coś z zaworami gdyż miał tak w preludzie i silnik mu się zepsuł .. lecz tylko tak podejrzewa ... we wtorek jadę do mechanika zorientować się co to jest, lecz chciałbym już teraz wiedzieć i nastawić się odpowiednio ;/

zakit
21-02-10, 23:05
jak kolega mowil ze cos z zaworami to byc moze mial racje, poprostu oddaj do regulacji zawory, koszta nie duze bo ok 30-50 zł. powinno przestac klepac.

Dudek80
26-02-10, 20:49
Posiadam honde civic 5 V 92r. silnik D15B2, 90 koni, 1.5 i od dłuższego czasu słyszę jakby klekotanie w silniku, bardziej ze strony paska czyli tej prawej strony ... ;/

U mnie właśnie z tej strony klekotało (szczególnie na niskich obrotach) i okazało się że zerwało się koło pasowe to na wale silnika (zorientowałem się jak po paruset km straciłem ładowanie i wspomaganie).
Po tym jak go zgasiłem nie chciał już odpalić - po założeniu nowego koła wszystko OK.

lizak
26-02-10, 21:12
moze to zbyt duzy luz zaworowy. Oddaj na regulacje albo sam sie za to zabierz. Polecam foto poradnik http://www.kapquadproject.yoyo.pl/fotoporadnik/luzyzaworowe.htm

art81
30-04-10, 18:42
Trochę odkopię temat. Też mam problem z klekotaniem. Pojeździłem trochę w terenie i coś zaczęło mi głośniej pracować przy dodawaniu gazu. Myślałem, że zahaczyłem przednim tłumikiem. Teraz podniosłem maskę i przy dodawaniu gazu słychać stuki i klekot z okolic obudowy rozrządu. Podczas jazdy w kabinie słychać głośne cykanie i trochę te stuki. Mocy raczej nie traci, na obroty też się wkręca. Z racji długiego weekendu nie mam możliwości zapytania żadnego mechanika. Jutro szykuje mi się trasa i nie wiem co robić. Ktoś może poradzi co to może być i czy jazda będzie rozsąnym wyjściem czy lepiej zostawić Ją do wtorku w spokoju.

Piatek
30-04-10, 18:47
Nie radził bym jechac. Spradź naciag pasków. zobacz tez czy nie ma luzów na kole pasowym, ew. czy nie skrzywiłeś czegoś

teg
30-04-10, 23:34
art81, będziesz teraz to w 10 tematach pisał ? :)

art81
01-05-10, 13:08
Tam napisałem przez pomyłkę. Edytowałem później, żeby usunięto.