Zobacz pełną wersję : obciążenie dachu
demonobiker
19-02-10, 19:12
Jak bardzo można wg. producenta obciążyć dach naszego autka?
pytam bo chcę jechać na wakację z dwoma rowerami i boxem na dachu bo się nie zmiaszvczę w bagażnik...
interesuję mnie dopuszczalna waga w kilogramach obciążenia dachu.
Dach to wiotka konstrukcja przyciśnij ręką a się odkształci. Wszystkie obciażenia przenoszą słupki a te są zaprojektowane tak by wytrzymały ciężar samochodu przy dachowaniu. Więc nie masz się o co martwić z tymi rowerami no chyba że chciałeś wziąć na dach rovery:) Wtedy bym się zastanowił:p
demonobiker
19-02-10, 20:58
zle sie wyrazilem ale wiecie o co chodzi mam belki poprzeczne mount blanc one wytrzymuja 75kg, a jak pisalem 2 rowery + boks na dachu.w kazdym sklepie kaza sie upewnic jakie obciazenie dach wytzrumuje wiec pytam...
wytrzymuja 75kg
Vgen ma obciążenie wpisane 75kg więc MB nie będzie mieć mniej:)
BeatleJohn
19-02-10, 22:42
Każdy producent akcesoriów dachowych nie poleca wiecej jak 75 kg.Dodatkowo przy każdym modelu są wyznaczone miejsca montażu belek.Roztaw jest standardowy-ok.50 cm
Przykład z życia, klient zamontował profesjonalny, wysokoobciążalny bagażnik dachowy w samochodzie dostawczym i obciążył go około 500kg ładunkiem, wszystko było ok do momentu otwarcia tylnych drzwi, samochód zgniotło, słupki się odkształciły w sposób trwały.
Wobec tego apel do wszystkich, to że producent zaleca 75kg max na dach to nie jest jakiś wymysł, nie dawajcie więcej na dach osobówki niż 100kg, obciążenia statyczne są duże, a dodatkowo w trakcie jazdy opór powietrza bardzo zwiększa nacisk bagażnika na dach.
Następnie należy jeszcze wziąć pod uwagę obciążenie samochodu, np. 5 osób plus załadowany bagażnik plus załadowany bagażnik dachowy, samochód jest przeciążony, a na naszych drogach też nie ma łatwo, może nastąpić trwałe odkształcenie nadwozia, hamulce przestają być efektywne, samochód siedzi na odbojach, więc amory są w ekstremalnym położeniu non stop i mogą ulec uszkodzeniu, indeks nośności opon także nas ogranicza, przeciążona opona po dłuższej jeździe może pęknąć. Nie mówię już o takich drobiazgach jak zwiększone zużycie opon, elementów jezdnych w tym łożysk itd.
Podsumowując bagażnik dachowy jest OK, ale obciążajmy go zgodnie z zaleceniami i tylko jeżeli jest to konieczne, uważajmy także by nie przekraczać znacząco maksymalnej ładowności samochodu.
demonobiker
20-02-10, 19:50
belki mam do 75 kg zamontowane w rozstawie 65cm miedzy nimi(tak zamontowali mi w sklepie fachowcy) z moich obliczeń wynika że na dachu razem z belkami i boxem nie bedzie wiecej jak 60kg więc wydaję mi się że bedzie gitara...
mozecie cos polecic z boxów na dach poza marką thule?niestety na obecną chwilę nie dla mnie półka cenowa :(