PDA

Zobacz pełną wersję : (civic D15B7) problem z szarpiacym sprzeglem

myqel
08-08-06, 14:14
Witam, mam nastepujacy problem:

Po dluzszym postoju np rano gdy ruszam z miejsca samochodem zaczyna mocno szarpac, dzieje sie tak tylko w momencie gdy tarcza sprzegla lapie przyczepnosc. dodatkowo przy wciskaniu pedalu sprzegla wyczuwam na pedale lekkie pulsowanie/wibracje. ok pomyslalem ze moze tarcza do wymiany lub jakies lozysko (tarcza byla wyciagana i jest ok) ale gdy silnik zlapie temp wszystkie objawy kompletnie znikaja, auto jezdzi super i sprzeglo super. W zasadzie ta sytuacja irytuje mnie tylko rano gdy jade do pracy bo przez reszte dnia juz jest ok. Co to moze byc?

z gory dzieki i pozdr.

burza21
08-08-06, 14:56
Bardzo ciekawe zjawisko u mnie tez tak się dzieje, ale pedał sprzęgła mi nie pulsuje, ale tez jak samochód postoi cała noc i rano wsiadam i ruszam to chwile cos zaczyna tak dziwnie szarpać ( podskakiwać) jakby uszkodzony był któryś z amortyzatorów albo koło zaczynało się ślizgać po drodze po chwili owe zjawisko znika. Myślę że może to mieć jakiś związek z praca silnika na wyższych obrotach

Furious
08-08-06, 15:57
tez tak mam, moim zdaniem jest to związane z nierozgrzanym (zimnym) silnikiem i tego sie trzymam :)

myqel
08-08-06, 16:14
No tak ale normalne to chyba nie jest. U mnie ewidentnie slychac po zapaleniu zimnego po nocy lekki szum najprawdopodobniej w skrzyni ale jak wcisne sprzeglo to szum cichnie, lozysko oporowe jest nowe wiec to nie ono. olej w skrzyni nowy. A czy mozna zle zalozyc tarcze sprzegla? cos zle spasowac? bo mechanik ostatnio sciagal skrzynie zeby zobaczyc stan sprzegla, mogl cos nie teges?

burza21
08-08-06, 17:20
I mi się tak wydaje, że to wina zimnego silnika może to takie kangurzenie hani jak jest zimna może najpierw powinno się poczekać przed ruszeniem aż silnik się trochę rozgrzeje spróbuje tak zrobić jutro zobaczę czy cos się zmieni :D :D :D :D

myqel
09-08-06, 10:48
oj wydaje mi sie ze to nie wina zimnego silnika bo jeszcze 2 tyg temu tego szarpania nie mialem a pozatym musialbm czekac az silnik zlapie temp czyli wskazowka dojdzie do polowy bo wtedy szarpanie ustaje a od odpalenia do optymalnej temp. to jest jakies 20min na postoju wiec ta opcja odpada :)

weletek
09-08-06, 11:15
mam to samo, ale zlewka na to :D

michal750
09-08-06, 15:52
Ja tez to mialem w swojej Coupe D15B7 i tez sie tym nie przejmowalem.

myqel
09-08-06, 16:04
hehe to widze ze to jakas nagminna przypadlosc w civikach, no nic ja jednak dalej bede dociekal przyczyny bo troche sie boje czy to nie zapowiedz jakis powazniejszych problemow.
oczywiscie dalej czekam na wasze opinie i pomoc.

pozdr.

Arni
09-08-06, 18:09
Ja mam dokładnie tak samo :!:

burza21
09-08-06, 21:04
No i rozgrzałem dzisiaj swoja Hanie ruszam i ten efekt kangurzenia się nie pojawił a więc na bank to jest sprawa związana z zimnym silnikiem a jeszcze bardziej dodawani gazu podczas ruszania, gdy obroty silnika są ok. 1300-1400 gdy się nie doda gazu tylko puści dość delikatnie sprzęgło i autko już ruszy i wtedy gazu to tego efektu niema może to ma jakiś związek z zużywającymi się wtryskami albo kiepską pracą jeszcze nierozgrzanej sondy lambda

Qbica
10-08-06, 13:18
ja tez tak mam na 1 i 2 biegu...po 2-3 minutach jazdy jak trzeba znów sie rozpędzać od pierwszego biegu juz tego nie ma...i tez najczesciej rano...ja sie tym nie przejmuje...;)

myqel
10-08-06, 22:55
burza, przeciez od samego poczatku mowie ze to ma zwiazek z temp. ale to napewno nie jest normalne i nie sadze ze to kwestia sondy, wtryskow ogolnie pracy silnika (tlokow) - przynajmniej u mnie. u mnie to ewidentenie kwestia przeniesienia napedu, sprzegla lub skrzyni ale widze ze sporo ludzi to ma bagatelizujac temat :grin: dla mnie to jest usterka i chce ja usunac.

pozdr.

Furious
10-08-06, 23:02
burza, przeciez od samego poczatku mowie ze to ma zwiazek z temp. ale to napewno nie jest normalne i nie sadze ze to kwestia sondy, wtryskow ogolnie pracy silnika (tlokow) - przynajmniej u mnie. u mnie to ewidentenie kwestia przeniesienia napedu, sprzegla lub skrzyni ale widze ze sporo ludzi to ma bagatelizujac temat :grin: dla mnie to jest usterka i chce ja usunac.

pozdr.
no to ja jezdze na trzeciej skrzyni mozna powiedziec i jest to samo :)
proponuje Ci wymienic sprzeglo, wtryski, komputer... predzej to cos z tego... albo uswiadom sobie ze tak ma byc :)

sajmon1100
11-08-06, 10:38

pozdr.
no to ja jezdze na trzeciej skrzyni mozna powiedziec i jest to samo :)
proponuje Ci wymienic sprzeglo, wtryski, komputer... predzej to cos z tego... albo uswiadom sobie ze tak ma byc :)
kurde u mnie nic takiego niema ,nawet jak jezdziłem furami od klientów jak podstawiali na wymianke czegoś tam to też ni8c takiego nie było- przecierz Honda to nie maluch ze trza było go grzać zeby ruszyć- co wy wygadujecie :570:

weletek
11-08-06, 11:12
to na bank sprzęgło

drem
11-08-06, 15:37
hehe to widze ze to jakas nagminna przypadlosc w civikach, no nic ja jednak dalej bede dociekal przyczyny bo troche sie boje czy to nie zapowiedz jakis powazniejszych problemow.
oczywiscie dalej czekam na wasze opinie i pomoc.

pozdr.

Nie przypadłość Civiców tylko normalna sprawa. Mam Toyote i dzieje sie to samo. Z tymże u mnie jest to kwestia pierwszego czasami drugiego ruszenia z miejsca i ustaje. Mam to od bardzo dawna i nei przejmuj sie bo nie jest to zapowiedz żadnych poważnych kłopotów.
BTW wiem, że w innych samochodach też sie tak często robi choć nie mam pojęcia dlaczego.

_
Ja już chce Hanie, a na razie drugi tydzień nie moge sprzedać Toyki!

myqel
11-08-06, 22:43
to pasuje mi zrobic sobie odpalanie silnika na pilota i codziennie rano tak 20 minutek przed wyjsciem odpalac silnik wtedy bedzie na styk cieplutki i az milo bedzie sie ruszalo...hehe dobre, to taki wyzszy poziom JDM :wink: