PDA

Zobacz pełną wersję : rozrząd D14A2

demonobiker
17-02-10, 14:00
witam co ile powinno się wymianiać rozrząd przy silniku D14A2?
oraz cyz da sie jakos sprawdzić czy rozrząd jest do wymiany czy jeszcze ok?kurcze bo nie pamietam kiedy ostatnio go zmianiałem ale chyba jakies 40tyskm temu...

Gallus
17-02-10, 14:15
szczerze to chyba sie nie da wizualnie ocenic czy jest do wymiany...
ale bezpiecznie wymieniac to chyba co 60tysi...

bartekjb
17-02-10, 15:15
Witam wszystkich
mam Civica 96-97r z przebiegiem 103tyś km na automacie, kupiłem go niedawno, rozrządu jeszcze nie miał wymienianego, ale tez nikt do nie katował (jeździła nim starsza Pani), czy sądzicie że będzie bezpieczne pojeżdżenie nim do wiosny i wyminą rozrządu? akurat jestem teraz spłukany a auto wiele km do wiosny nie zrobi

W accordzie rozrząd wymienia się co 100tyś lub 5 lat, w civicu pewnie tak samo

Marecki
17-02-10, 15:24
Bezpieczne to to nigdy nie będzie. Pasek może Ci strzelic w każdym momencie, a na tym nie ma co oszczędzac, bo koszty będą 10 razy większe. P.S. Co masz na myśli - że rozrząd jeszcze nigdy nie był w tym aucie wymieniany? Ja bym się nawet nie zastanawiał i zrobił to jak najszybciej. Takie moje skromne zdanie.

Gallus
17-02-10, 17:18
wymien jak nie był wymieniany...
ogólnie napisałem "bezpiecznie" czyli taka optymalna liczba kilometrów... bo później im wiecej km tym wieksze rysyko zerwania się paska...

Jarosław
17-02-10, 17:54
Jeżeli na oryginałach Hondy to instrukcja podaje wymiana co 100k km, jeżeli zamiennik jakiś w miarę OK wg. mnie 60-80k km. ASO na oryginalnych częściach wymieniało pasek, rolki i napinacz co 100k km, czyli zgodnie z instrukcją.

Odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz wydać 500-800zł (lub samemu taniej) i mieć spokój, czy czekasz aż pasek się zerwie i będziesz miał naprawę za kilka tysięcy lub wymianę silnika, nie mówiąc o nerwach, wyłączeniu samochodu z użytkowania na czas naprawy oraz ewentualnym holowaniu do domu.

Ja miałem wymieniany rozrząd w ASO przez poprzedniego właściciela, od tamtego czasu minęło 45k km i myślę że drugie tyle jeszcze przejeździ do kolejnej wymiany.

bartekjb
18-02-10, 21:00
OK dzięki za radę, w sumie rozrząd nie jest drogi więc po wypłacie biorę się za to

Marecki .... że nie był wymieniany, czyli że wg książki serwisowej, nikt tego jeszcze nie robił, auto pochodzi z Niemiec, od momentu zakupu z salonu w 1997r jeździła nim kobieta i do 2006r zrobiła 70tys km po czym sprzedała Polakowi (kupił dla swojej mamy) a ona zrobiła nim 32tys km do 2010 r i potem ja kupiłem

bartekjb
01-03-10, 10:05
Witam,
doradźcie czy warto przy zmianie rozrządu zmieniać uszczelniacze wałka rozrządu i wału ?
z oględzin silnik jest suchutki i nie ma żadnej plamy oleju, nic tez nie kapie, przebieg 103tyś km

raf73
01-03-10, 21:52
Jak nic nie kapie i jest sucho to lepiej nie ruszać

collombo11
11-03-10, 11:09
co do rozrządu to chyba lepiej wymienić 100tyś za wczesnie niż kilometr za pozno... to są małe koszta a wiadomo jak to sie kupuje samochód, którym jeździła "starsza kobieta do kościoła". ja tam w takie nie wierze wiadomo jak jest;]

reXio
11-03-10, 16:49
Tak, emeryt jezdzil do kosciola, niepalacy, garazowany, zona na zakupy do sklepu... :) Zawsze tak jest.

Przedlifty maja co 5 lat / 100.000. Polifty - 6 lat / 120.000. Ja przy 100.000 wymienialem wszystko, przy 150.000 (kolejne 5 lat uzytkowania) tylko pasek.

collombo11
19-03-10, 16:46
Witam pozwole sobie zadać pytanie w tym temacie;
jestem po wymianie rozrządu. Hania chodzi wporządku ale straszy mnie dziwny dzwiek po tej wymianie. Jest to glos hmm... buczenie/piskliwy dzwiek trudno opisac ale silnik ma dzwiek podobny jak Tico ;/ czy ktos mial podobne doswiadczenia?? przejechalem ok 300km po wymianie z nadzieja ze moze pasek sie ulozy ale jest bez zmian. prosze o odp

Marecki
19-03-10, 18:21
No ja u siebie nie zauważyłem(czyt. nie słyszałem) żadnych zmian po tejże operacji. Chyba lepiej będzie jak to sprawdzisz. Podjedź jeszcze raz do mechanika, i niech Ci oceni.

bartekjb
21-03-10, 09:22
to zapewne rolka napinająca piszczy, miałem tak w accordzie po wymianie rozrządu ale po miesiącu objaw zniknął

Gallus
21-03-10, 10:12
mi tez wyje... i jezdze tak juz 4tysie.. mysle ze przy nastepnej wymianie objaw zniknie... bo juz powoli robi sie ciszej..
mechanik powiedział ze to wina paska.. inne rowki ma niz tamten wczesniej i musi troche minąc zanim sie ułoży itp.

pozdro!