PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie głośniki do 1.4is?

zebedeusz
08-02-10, 11:24
Witam kolegów. Otóż zakupiłem głośniki (zestaw HERTZ ESK) z basowymi 165mm i do tego dystanse. Jak się okazało nie pasują głośniki basowe do Civica 1.4is 3 drzwiowego. Wycięcia są za małe, do tego głośnik nie jest montowany bezpośrednio do drzwi tylko do plastkikowej obudowy drzwi. Oczywiście dystanse ni jak nie pasują. I teraz pytanie: CZY TEN ZESTAW DA SIĘ ZAMONTOWAĆ MIMO WSZYSTKO(- gwizdki już założyłem)?? JAK TO ZROBIĆ? Ewentualnie jeśli się nie da to jakie głośnieki tam pasują które będą dość ciekawie grały? Ale jeśli głośniki są montowane do boczku da się wogóle wyciszyć drzwi?????

Co robić?

Dzięki za podpowiedzi

JulekCIVIC
08-02-10, 18:02
no a czy tych plastikow to czasem nie da sie odkrecic? zdejmij tapicerke drzwi przedewszystkim i spr, napewno jest jak mowie, wiec zalozysz dystanse i te swoje Hertz

Aha i jesli chcesz je dobrze napedzic to radiem tego nie zrobisz, wiec polecam wzmacniacz jakis niewielki do tego...

ygor
08-02-10, 18:07
wycinasz plastikowy koszyczek (ten za glosnikiem) i docinasz tapicerke drzwi tak zeby wszedl dystans i glosnik (dystans mocujesz bezposrednio do drzwi - masz tam takie spinki na wkrety ale o ile pamietam trzeba cos dowiercic) dystans musi przejsc przez dziure w boczku (ale przy docinaniu uwazaj i nie odetnij sobie dziurek na wkrety i spinek zebys mogl boczek z powrotem zalozyc), potem do dystansu glosnik i juz , gdzies byla instrukcja foto , jak znajde to wrzuce.

p.s. a dystanse kupiles do ej9 ? takie okragle cale ?

http://www.profet.pl/ej9/pokaz.jpg

o mam :

KLIK (http://www.audiotuning.pl/car-audio,civic.html)

zebedeusz
08-02-10, 18:25
Dzięki za odpowiedzi, widzę że ygor jest mocno w temacie.
poszukałem i mam:
http://www.audiotuning.pl/car-audio,civic.html
podaję dla potmonych.
Dostałem dystans do 5 drzwiowego stąd problem. Wymienię i jak zamontuję napiszę czy się da i jak wyszło.

ygor
08-02-10, 18:28
Da się bo sam tak robiłem, razem z wygłuszaniem drzwi. Musisz się przyłożyć przy wycinaniu otworków żeby za dużo nie obciąć.

zebedeusz
23-02-10, 10:13
Przed wczoraj znalazłem ciepłe i suche miejsce - głośniki zamontowane.
Dzięki YGOR

s3b
23-02-10, 10:16
Tak z ciekawości zapytam. Te Hertze grają u Ciebie pod samym radiem? :)

zebedeusz
23-02-10, 10:21
Na razie tak. Czeka mnie jeszcze demontaż tapicerki drzwi bo chce je wygłuszyć. Ale nie mam na to czasu na razie.... A o wzmacniaczu myślę..

s3b
23-02-10, 10:22
Możesz powiedzieć jak według Ciebie grają? Bo sam się zastanawiam nad takimi, ale pod samo radio i jestem ciekaw czy jest sens?

ygor
23-02-10, 10:23
to jeszcze dodam ze jak juz bedziesz chcial je wygluszac to uzbroj sie w butelke rozpuszczalnika , stara koszulke i rekawiczki zeby wyczyscic ten caly klej ktory tam zalega

zebedeusz
23-02-10, 11:11
O rozpuszczalniku wiem. A co do głośników: Grają super. ?Nie ma porównania co do fabrycznych - tu szczególnie polecam gwizdki oddzielnie montowane. Jak radio dam prawie na ful drża mi drzwi i tapicerka. Zauważyłem, że jeżeli bas jest głęboki i szyki troche źle go słychać np. jakieś wściekłe dicho) - myślę że wygłuszenie pomoże. Ale ja zazwyczaj słycham rocka czy metalu - tu jest OGROMNA różnica między fabrycznymi. Na wzmaku myślę że grało by jeszcze lepiej - w domyśle czyściej przy trochę głośniejszym graniu - nie na ful (nie chce montować wzmacniacza, żebym ogłuchł po 2 miesiącach).
Montaż gwizdków w mojej wersji w przypadku hertzów jest prosty - trzeba użyć obudowy plastikowej i przykręcić ją do boczków lusterek. Chciałem zamontować jak na jednym opisie tu na forum, ale on miał płaskie boczki więc mógł gwizdki w nie schować - u mnie nie można było, bo bym musił wycinać mocowanie (może trochę chaotycznie, ale ci co mają 6 gen wiedzą o co biega).

Witoszcz
26-02-10, 21:12
Podlacze sie do tematu , jakie glosniki i syki mozecie polecic do 6 gen ? z mozliwoscia dalszej ingerencji wzmacnicza i tuby . Nie chcialbym niepotrzebnie wyrzucac kasy.

raq22100
27-02-10, 10:19
no Hertze...

Skowron48
03-03-10, 19:54
s3b, mialem przyjemność odsłuchiwania tych Hertzów pod radiem u kumpla bo sam chcialem cos dobrego zamontowac pod samo radio. Zrezygnowałem, za wysokie tony, Hertzy nawet przy wygluszonych drzwiach i dystnsach(jak u mojego kumpla) nie daja takich samych efektów jak u mnie Helixy.

Witoszcz
03-03-10, 21:00
A jakie masz te helixy ?

pawelolszewski
03-03-10, 21:28
zapewne odseparowany zestaw helix dark blue 62.1, też takie posiadam i bardzo sobie cenie:)

raq22100
04-03-10, 08:26
ja mam na tyle helixy i musze powiedzieć że grają łądnie ale np. bas lepszy jest w seriach z przodu. Moze tylko dlatego że większe, nie wiem.

JulekCIVIC
04-03-10, 10:08
moze dlatego ze seria jest idealnie wpasowana...

pawelolszewski
04-03-10, 12:14
No nie wiem. Ja mam z przodu helixy w wygłuszonych drzwiach i seria się nawet nie ma co startować do helixów:)

Skowron48
04-03-10, 12:17
Mam tak jak koledzy wyżej pisza Helix DB 62.1. Podłączone oczywiście nie kablami z pudełka ;) tylko 2x2.5 mm2. To jedyny dobry wybór do tego auta z wytłumionymi drzwiami pod radio...

raq22100
04-03-10, 15:28
to wkońcu na przód lepiejk Hertze czy Helixy?

cichy86_20
04-03-10, 15:34
Sluchaj ja ostatnio testuje nowa marke SPX car audio, dopiero wchodzi, jest spoko wykonana, bardzo dobra cena, a jakosc sama mnie zadziwila:) odrazu powiem ze zajmuje sie audio i nie szukalem najtanszych glosnikow do swojego conquecento;p Pozdro

Skowron48
04-03-10, 16:41
raq22100. Rada jest prosta. Helixy+dystans+wygłuszone drzwi+dobre radio- to metoda jeśli chcesz dobre brzmienie z lekkim basem i nie pakować się w wzmacniacze. Hertz+dystans+wygłuszone drzwi+dobre radio- ta metoda dobra ale tylko na krótki odstęp czasu,potrzebny wzmak. Nie oszukujmy sie, radio(ok.20 Rms) nie pociagnie 100 :D

Witoszcz
04-03-10, 19:54
witam http://www.allegro.pl/item930558687_helix_db_62_1_sklep_siedlce_wysylka_ gratis.html http://www.allegro.pl/item929901107_jvc_kd_r303_aux_mp3_blue_point_mos_f et_4_50w.html czy ten zestaw podejdzie czy to bedzie dzialac ? pużniej bede chciał podłaczyć wzmacnicz i tube

Skowron48
04-03-10, 20:00
Witoszcz, spokojnie można. Możesz działać, tylko proponuje zamienić JVC na http://www.allegro.pl/item930116917_kenwood_kdc_w3044ag_2009_gratis_inst r_gwa_polska.html

Witoszcz
04-03-10, 20:03
skowron48 nietety mam juz to radio bo jak kupowałem honde to bez radia i kupiłem na szybko

Skowron48
04-03-10, 20:09
No dobra, radia czy JVC czy Kenwood, Alpine maja podobną moc wzmacniaczy więc spokojnie możesz kupić Helixy. Tylko jeśli chcesz być zadowolony z tych głosniczkow a nie kur***ić jak inni to powinienes założyc dystanse(najlepiej impregnowane),wygłuszyć drzwi i oczywiscie kabeli OFC 2.x2.5 mm2. Wtedy zdziwisz się co takie głośniczki potrafia zdziałać.

Witoszcz
04-03-10, 20:12
oki dzieki za pomoc

hawo
16-04-10, 11:14
mialby ktos zdjecie jak wygladaja drzwi z nalozonymi matami? czy tez tasma dekarska bo slyszalem ze takie tez stosuja...

raq22100
16-04-10, 15:07
W 5d?

ygor
16-04-10, 15:11
nie , w 3d , a po co ci zdjecie ? przeciez to i tak pod boczkiem ląduje ...

hawo
16-04-10, 16:55
nie , w 3d , a po co ci zdjecie ? przeciez to i tak pod boczkiem ląduje ...

w EJ9....
a tak pogladowo...
nigdy tego nie robilem i dobrze by bylo sobie porownac przed zaczeciem...

teg
20-04-10, 22:22
Hertze rzeczywiscie maja zbyt piskliwe tweetery, proponuje po prostu przerobic zwrotnice i moim zdaniem pobija Helixy :> Po odsluchaniu Helixow, wybralem o polowe tansze Sinuslive SL - to bylo w poprzednim samochodzie. Pomimo ze maja zbyt prosta zwrotnice, to wystarcza, a po przerobce bylo cudownie. Ale zalezy co kto slucha - do "umcyk, umcyk" polecam np. Pioneery i Mac Audio...

zebedeusz
08-08-10, 17:04
Widzę że temat zaczął żyć własnym życiem.
Chiałbym podzielić się odczuciami dot. dalszych etapów mojego Caraudio. Otóż jak pisałem zamontowanie hertzów porawiło brzmienie, ale słuchając gdzieś przy okazji fabrycznych zestawów w nowyszych samochodach (np. ford focus 2001) miałem nie dostyt. Otóż bas mino braku wytłumienia był dużo głębszy, a głośniki były co dużo mówić kiepskie - ale grało lepiej! Wniosek? Sporo zależy od wzmacniacza.
Następnym krokiem było wytłumienie drzwi, zarówno od środka jak i od wewn strony. Znowu poprawa.
Ale tak naprawdę kiedy już zrobiłem ostatni krok czyli wrzuciłem wzmacniacz sprawa wygląda wręcz pięknie! Mocne głębokie brzmienie, żdnego pierdzenia. Ostatnim elementem u mnie było by juz chyba dołożenie Suba, bo zakupiułem wzmak 4-kanałowy. Ale na razie mi to wystarcza.
Do tych co chcą sobie coś ulepszyć: Po kolei wszystko róbcie. Jak będą środki i czas. Będziecie zadowolenie z efektu.

Wzmak, który mam (Infinity) pod fotelem montowałem wsumie z 1,5h - łatwa i przyjemna robota.
wyciszenie - tu się sporo zeszło, pewnie z pół dnia.
Głośniki - jak wiecie tu się też trzeba nagimnastykować, żeby wyciąc otwory w boczkach

Pozdrawiam

kubu89
09-12-11, 19:21
Podepne się pod temat bo chce kupić głośniki pioneer'a TS-G1711i. Obecnie mam serie bo to oczywiscie na przód. i mam pytanie czy bez problemu je normalnie zamontuje p&p w miejsce seryjnych? Dzieki za pomoc

suchy173
11-12-11, 08:19
http://www.pioneer.eu/eur/products/25/132/201/TS-G1711i/index.html tu masz wymiary:)