Zobacz pełną wersję : zagadkowy spadek obrotów co 60s
jakiś czas po zakupie mojego civica zauważyłem ze hanie coś lekko przymula co jakiś czas i bez większego zastanowienia wziąłem sie za czyszczenie krokowca. po wyczyszczeniu jednak "problem" nie zniknął więc dałem sobie z tym spokój. Minęło jakieś 2 miesiące i postanowiłem jednak sie temu zjawisku bliżej przyjrzeć i z nudów nagrałem filmik (http://w115.wrzuta.pl/film/7RW7VHVD8K5/20100206008) na którym to dokładnie widać ze obroty spadają na kilka sekund o jakieś 100rpm i ta sytuacja powtarza sie dokładnie co 1 minute. Może znajdzie sie jakiś specjalista i wytłumaczy mi dlaczego hania sobie tak "zieeeewa"?:p (pewnie sie jej nudzi na postoju :D)
na filmiku (http://w115.wrzuta.pl/film/7RW7VHVD8K5/20100206008) przy 10s, 1:10, 2:10, 3:10 widać jak wskazówka lekko opada i słychać lekkie przymulenie jak sie dobrze podgłośni głośniki.
sprawdzałeś czy wentylator od chłodnicy się nie włącza??(bo bardzo słabo go słychać)
mam ten sam silnik i ten sam objaw, krokowiec czysty, nowe przewody, świece, filtry ... dałem sobie z tym spokój...
mam ten sam silnik i ten sam objaw, krokowiec czysty, nowe przewody, świece, filtry ... dałem sobie z tym spokój...
Uważam że ten objaw nie jest żadnym błędem czy problemem i tez dałem sobie z tym spokój, ale założyłem ten temat jako ciekawostkę, dlaczego tak sie dzieje? Według mnie alternator wtedy ma większe obciążenie i silnik obniża lekko obroty, ale czemu akurat dokładnie co minute i powtarza sie to cały czas. to juz pozostanie chyba zagadką konstruktora :)
Też tak mam, ale tylko zimą, sam jestem ciekaw co to może być...
ja takie cos zauważyłem jak sie wentylator chłodnicy włącza... ale zeby sam od siebie spadały obroty na wolnych niezauważyłem... sprawdze i dam znac... a moze to przez aku? moze za mały? i zbyt wielkie obciążenie? nie wiem....
edit:
sprawdzałem dzis i nie mam nic takiego... obroty są równo... dopiero jak wentylator chłodnicy się włącza to jest takie lekkie zawahanie obrotów.
pozdro!