PDA

Zobacz pełną wersję : Centralny zamek :(

krisii
01-02-10, 22:14
Witam

mam pytanie co zrobić z centralnym jak ja go dziada otwieram łapie za klamkę o on się zamyka :( :D strasznie mnie to wkurza, czasami nawet nie muszę łapać za klamkę otworze alarm gaśnie a on się otwiera i od razu zamyka. Jak szybko złapie za klamkę pasażera to da się otworzyć tylko pasażera i nic innego kierowcy są dalej zamknięte, żeby go otworzyć używam kluczyka, ale mija się to z celem posiadania centralnego JBC mam Vgen Coupe

Pzdr.

Electros
01-02-10, 22:16
Na pierwszym miejscu wyreguluj cięgna siłowników. Być może że powstają naprężenia i siłownik nie zostaje do końca otwarty.

krisii
01-02-10, 22:33
Na pierwszym miejscu wyreguluj cięgna siłowników. Być może że powstają naprężenia i siłownik nie zostaje do końca otwarty.

No to w takim razie jutro spróbuje zajrzeć pod boczki i coś zobaczyć, bo strasznie mnie to irytuje( złośliwość tego zamka ) ja go za klamkę o on myk i sie zamyka :) :D:D:D

Manies
01-02-10, 22:37
Ja obstawiam że zamarza Ci siłownik miałem identyczną sytuacje.

krisii
01-02-10, 22:38
Ja obstawiam że zamarza Ci siłownik miałem identyczną sytuacje.

i myślisz ze jak będzie ciepło to mu przejdzie??

Manies
01-02-10, 22:41
Tak mysle. Wstaw auto do ciepłego garażu lub np moze być parking podziemny gdzie jest temperatura w plusie, postoi troche i zobaczysz czy zacznie działać normalnie jeśli tak no to masz odpowiedź;)

krisii
01-02-10, 22:51
Tak mysle. Wstaw auto do ciepłego garażu lub np moze być parking podziemny gdzie jest temperatura w plusie, postoi troche i zobaczysz czy zacznie działać normalnie jeśli tak no to masz odpowiedź;)

hmm jutro wstawie moje maleństwo do garażu i zobaczymy, a jak nie zacznie działać to co mam robić wie ktoś coś??

Electros
01-02-10, 22:54
a jak nie zacznie działać to co mam robić wie ktoś coś??
Jeśli po możliwym odmarznięciu nie będzie działał, zrób najpierw to co Ci napisałem.
Jeśli nie pomoże pomyślimy co dalej.

krisii
01-02-10, 22:57
A jakaś krótka instrukcja jak to zrobić?? I'm green :)

Electros
01-02-10, 23:20
Zamontowany siłownik posiada tzw. pręcik który połączony jest czymś podobnym do złączki z cięgnami zamka w drzwiach.
Najczęściej złączka jest skręcana do cięgien na 3 śrubki. Poluzuj je aby można było złączką i pręcikiem siłownika swobodnie poruszyć. Powtórz manewr z drugiej strony. Jeszcze bez dokręcania śrubek. Wtedy przy pomocy pilota spróbuj zamknąć samochód. Jeśli zobaczysz że siłowniki się zamkną i nie otwierają. to masz problem rozwiązany. I Musisz wybadać, w którym miejscu powinna być przykręcona złączka. Chodzi o to aby siłownik był w stanie przeciągnąć cięgno fabrycznego zamka i przy czym nie było tam naprężeń. Być może trochę zakręciłem ale zdejmiesz boczki i będziesz wiedział o co chodzi.
Pamiętaj tylko żeby mieć zawsze przy sobie kluczyki. Ja już nie raz jedyny komplet zatrzasnąłem w samochodzie podczas takich operacji ; P Albo chociaż uchyl któreś okno.

Oczywiście jak poluzujesz te śrubki to zamki się nie zamkną ale chodzi o zamknięcie i otwarcie się samych siłowników.

pwl
02-02-10, 22:16
Wcześniej było OK? Mi wygląda to na to, że siłownik dostaje za długi impuls elektryczny, ewentualnie dwa szybkie zamiast jednego.

krisii
03-02-10, 23:03
temat do zamknięcia :) działa. rzeczywiście zmarzło chyba bo jak postało w garage to jest ok. wiec go rozebrałem i ociepliłem centralkę i siłownik. i działa:D:D:D:D:D:D:D

Manies
07-02-10, 11:18
wiec go rozebrałem i ociepliłem centralkę i siłownik. i działa
w jaki sposób jesli mozna wiedzieć?

sublove
15-02-10, 10:00
Podepnę się pod temat.
Mój zamek centralny całkowicie zdechł...
Nie otwiera się ani z pilota ani z kluczyka (przekręcając zamek w grzwiach kierowcy pozostałe zamki ani drgną)
Sygnał z pilota dochodzi do auta bo uzbraja się alarm (sygnalizują to migające światła).

Przyczyna chyba leży w drzwiach kierowcy, nie?
Miał tak ktoś?
Any help...

Electros
15-02-10, 22:45
Podepnę się pod temat.
Mój zamek centralny całkowicie zdechł...
Nie otwiera się ani z pilota ani z kluczyka (przekręcając zamek w grzwiach kierowcy pozostałe zamki ani drgną)
Sygnał z pilota dochodzi do auta bo uzbraja się alarm (sygnalizują to migające światła).

Przyczyna chyba leży w drzwiach kierowcy, nie?
Miał tak ktoś?
Any help...

Zdejmij boczki od strony pasażera. Sprawdź ile przewodów masz przy siłowniku. Jeśli 5 to sprawdź czy inne siłowniki będą reagować po zamknięciu/otwarciu drzwi pasażera. Jeśli tak, to siłownik z drzwi kierowcy do wymiany lub jak to miało miejsce u kolegi zakładającego temat, zamarznięty siłownik.
Daj znać po tych operacjach, co i jak.

pwl
15-02-10, 22:55
Jeśli central nie reaguje na pilota, to stawiam na centralkę, a nie na siłownik.

Electros
15-02-10, 23:32
Jeśli central nie reaguje na pilota, to stawiam na centralkę, a nie na siłownik.

Fakt, mój błąd. Jakimś cudem nie zauważyłem tego że nie reaguje na pilota. Więc rozbierz centralkę i znajdziesz tam 2 przekaźniki. Zobacz w jakim są stanie. I jeśli z zewnątrz będzie ok. przy pomocy pilota bądź manualnie zamykaj i otwieraj drzwi. Powinno być słychać wyraźne 'pstykanie' w momencie zamykania i otwierania. Jeśli tak nie będzie sprawdź wszystkie przewody dochodzące do centralki. Czy żaden nie wypadł z kostki oraz w miarę możliwości przy pomocy miernika napięcia na układzie. Może uda Ci się dojść do elementu, który padł i wymienić go na nowy. Lub też jak nie chcesz się bawić, wymiana centralki.