PDA

Zobacz pełną wersję : Paliwo w oleju silnikowym - POMOCY !!!

bastialdo
28-01-10, 20:17
Witam serdecznie.

Posiadam honde civic 98 z silnikiem 1.4 D14A7,

Zauważyłem że podnosi mi się stan oleju na bagnecie byłem u mechanika by trochę spuścić (było prawdopodobieństwo że za dużo było nalane przy wymianie) lecz problem powtarza się. nie jest to płyn z chłodnicy bo monitoruje jego stan i jest cały czas taki sam.

Co radzicie, jakie są tego przyczyny??

Dziękuje.

xstanx
28-01-10, 20:50
wpisz w google paliwo w oleju masz wiele na ten temat napisane....:)

derwisze
30-01-10, 12:15
Pierścienie do wymiany.

kamil608
30-01-10, 13:02
Silniczek się kończy , paliwko nie ma innej drogi do oleju jak przez tłoki ( nieszczelne ) :(

lar
30-01-10, 15:18
a czy nie powinno byc na odwrót, to znaczy jezeli pierscienie to powinien brać olej, czyli powinno oleju ubywac a nie przybywac;p generalnie u mnie po odkręceniu korka oleju czuć paliwem z wlewu i dodam ze u 2 pozostałych moich aut rówierz czuć paliwem z pod korka. czy to musi oznaczać ze paliwo dostaje sie do oleju? bo nie wydaje mi sie ze 3 auta spotyka raczej dość rzadka przypadłość dostawania sie paliwa do oleju:confused:

SPUTNIK1957
30-01-10, 17:30
Po jakim mniej wiecej przebiegu ulewasz tego oleju?, poza tym niesłuchaj głupot ze pierscienie sa do wymiany, bowiem nawet w nowym silniku jesli paliwo bedzie sie lać z wtryskiwaczy a nie rozpylac to tak samo znajdzie się ono w oleju, myslę ze kazdy mechanik po spalinach rozpozna czy wtryski leją, nietrzeba filozofi pprostu jedna osoba na nagrzanym silniku na wolnych obrotach niech nacisnie gaz do oporu a druga niech obserwuje wydech, jesli pojawi się dym jak w dieslu to znaczy ze masz cos z lejącymi wtryskami,
a poza tym to zgodzę się z kolegą wyzej ze w niemal w kazdym silniku po pewnym czasie czuć benzyną olej ;)

mn87
30-01-10, 23:30
W szczególności w zimie, przy jeździe po mieście na zimnym silniku może skraplać się paliwo w cylindrach i w malej ilości przedostawać się do oleju. Jest to normalne zjawisko. Zależy jeszcze po jakim przebiegu rośnie ten stan oleju znacząco. Najlepiej częsciej zmieniać olej.