PDA

Zobacz pełną wersję : Ogrzewanie - ciepło do pasa w górę, a nogi zimne

wacha22
28-01-10, 18:35
Witam, mam honde civic 96r. silnik: D14A2 5d. Problem polega na tym, że zimne powietrze leci na nogi i nie ważne jak ustawie dmuchawę. Od pasa w górę jest ciepło, próbowałem na zamkniętym i otwartym obiegu i jest to samo. Proszę o pomoc, co zrobić bo przy tych mrozach i dłuższej trasie jest to ciężkie przeżycie.

SSS
28-01-10, 21:27
ale wieje Ci zimnym powietrzem na dole, czy po prostu "grzeje ,ale słabo"

bo na dobrą sprawę moja honda tez slabo grzeje dolne partie

Lcfr
28-01-10, 21:40
na90% masz otwarty nadmuch w w okolicach filtra przeciwpyłkowego
jak sie tam nie zgra dobrze to zimne leci prosto na nogi z dmuchawy
a to co doleci do nagrzewnicy daje na górze ciepłe
trzeba tam spasowac i domknac obudowe

wacha22
28-01-10, 22:46
Dzięki za odpowiedź, jutro będę próbował to zrobić, poinformuję o skutkach. A czy sam filtr przeciwpyłkowy (jeżeli jest zużyty) może mieć jakiś wpływ na to zimne powietrze??

Lcfr
28-01-10, 23:50
nie...

wacha22
29-01-10, 13:51
Właśnie próbuje dostać się do filtru i mam 3 śrubki odkręcane od dołu, które wykręciłem i obudowa filtra nie chce zejść. W prawym rogu wieje zimno i chciałbym to wszystko odkręcić tylko nie wiem za bardzo które śrubki trzeba odkręcić. Mogę prosić o jakąś podpowiedź, ponieważ nie chcę czegoś połamać.

hariusz
29-01-10, 16:15
Hm..... 3 śrubki kojarzą mi się z wiatrakiem a nie filtrem, żeby wyjąć filtr nie trzeba niczego odkręcać nie licząc metalowej listwy od schowka.

k0zik
29-01-10, 17:43
na90% masz otwarty nadmuch w w okolicach filtra przeciwpyłkowego
jak sie tam nie zgra dobrze to zimne leci prosto na nogi z dmuchawy
a to co doleci do nagrzewnicy daje na górze ciepłe
trzeba tam spasowac i domknac obudowe

Mówisz o miejscu pasażera czy kierowcy ?

Szczerze mówiąc rozbierałem ostatnio te okolice :) czyściłem wiatrak i wymieniałem filtr i szczerze mówiąc to nie wiem o co chodzi w tej wypowiedzi. W mojej Hance również w okolicach stóp jest chłodniej niż wszędzie, ale moim zdaniem to raczej niedochodzące ciepło niż dochodzące zimno. Wiadomo że przy podłodze zawsze jest zimniej. Przy puszczeniu nawiewu na nogi u mnie grzeje troszkę poniżej kolan w górę, za to pasażer, jeśli nie wsadzi nóg bardzo głęboko, odczuwa ciepło na stopach.

waha22 - poszukaj na forum instrukcji odgrzybiania klimatyzaji, tam jest ładnie napisane jak dostać się do wiatraka i filtra przeciwpyłkowego.

Pozdrawiam

fly_b18c4
31-01-10, 15:39
witam,
chciałem się podipiąć
jest totalnym laikiem, moze ktos zrobic zdjecie co zrobic
ostatnio 4 godziny odmrazalem nogi po przejechaniu 100km...

fly

Lcfr
31-01-10, 16:19
na rysunku zaznaczyłem miejsca łaczeń tunelu wentylacji i ogrzeewania
jeżeliw tych miejscach jest cosś żle zestawione, szpara jakaś, cos niedokładnie złożone lub brakuje jakiejs czesci to bedzie własnie wiało i mroziło nogi
http://img4.imageshack.us/img4/6692/beztytuudi.th.jpg (http://img4.imageshack.us/i/beztytuudi.jpg/)