PDA

Zobacz pełną wersję : Civic V gen 1992 r. - nabicie klimatyzacji - jaki czynnik

mtothaj
25-01-10, 10:07
Witam,
Prośba o informacje jaki czynnik jest potrzebny do nabicia klimatyzacji w Honda Civic V gen z 1992 r.
Ten nowszy, występujący również np. w Civic 6gen, bodajze HFC 134a?
Czy tez ten zakazany oparty na freonie? :D

kenny
25-01-10, 11:02
Teraz tylko nabijają tym bezpiecznym.

mtothaj
25-01-10, 11:21
Teraz tylko nabijają tym bezpiecznym.

Oficjalnie tak, nieoficjalnie gdzieniegdzie da sie zalatwic nabicie tym starym.
Z tego co wyczytalem, 92-93 wymaga freonu, 94-95 jedzie juz na tym nowszym czynniku:
http://www.honda-tech.com/showthread.php?t=2322770&page=2
Zakladajac, ze uklad mam szczelny i wszystko jest poprawnie popodłączane, gdzie w Warszawie sugerujecie zeby podjechac na gruntowny przeglad i nabicie instalacji - z tego co czytam w tym watku istotne jest dokladne (czyt. długo zajmujące) przepłukanie i usuniecie wilgoci z ukaldu, tak ze zalezy mi by bylo to zrobione poprawnie.

airman
25-01-10, 13:58
Wystarczy zeby zakład miał odpowiednie urządzenie do klimatyzacji. Automatycznie odciaga stary czynnik, a potem tworząc próżnię sprawdza czy układ jest szczelny, jeżeli nie to można wpuścić płyn z dodatkiem barwiącym, i lampa UV wybadać gdzie jest nieszczelność. Jeśli chodzi o wilgoć to podstawa to sprawny osuszacz, nie powinien miec więcej jak 2-3 lata.

kenny
25-01-10, 14:03
W polecanych warsztatach jest z tego co pamiętam adres. Ppm polecał.

mtothaj
25-01-10, 15:37
W polecanych warsztatach jest z tego co pamiętam adres. Ppm polecał.

Po dlugim przeszukiwaniu watku (zaczalem od najswiezszej 62 strony i szedlem w dol, podczas gdy ten post byl na stronie 3:D) chyba znalazlem

ppm702: Jeśli chodzi o klimatyzacje polecam:
AUTOKLIMA
ul. Wał Miedzeszyński 160
tel: 605 556 662
Koszt około 160PLN

Z wstepnego rozeznania tematu wynika ze rowniez warty odwiedzin moze byc ten zaklad na Szarych Szeregow: http://www.arkttika.pl/index.htm oraz inny zaklad na tylach Dworca Zachodniego (bodajze nazywa sie Auto Dino ale pewnosci nie mam).

ygor
25-01-10, 20:05
panie wyszukiwarka by chyba szybciej znalazla ;)